Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Károly Róbert rendes király volt

Ópusztaszer - Bivalyerős számszeríjjal is lőhettek, akik a hétvégén Ópusztaszeren a magyar történelem egyik kevéssé ismert, de dicsőséges korszakával ismerkedtek. A jelmezes szereplők között volt egy igazi pálos szerzetes is.
Károly Róbert rendes király volt – ez lehetett a benyomása az első percektől kezdve az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóinak szombaton az Anjou-napokon. Az uralkodó nem késett, feleségével együtt pontosan 11-kor már a kapunál állt. Miután a kíséret és a közönség is megérkezett, bevonult a parkba, a kikiáltó levezényelte a fogadási ceremóniát, bemutatva a program résztvevőit. A park titkárságvezetője, Fekete Adrienn a program elején udvarhölgy volt, később viszont királylány. A szegedi Pavane együttes mellett eljött a Beste zenekar, a visegrádi Szent György Lovagrend páncélos katonákat és apródokat hozott, egészen aprókat is. Voltak gólyalábasok, vándormuzsikusok, mesteremberek. A látogatók lovagkori kardvívást láthattak, de lehetett nyilazni visszacsapó, angol és számszeríjjal, lándzsát vetni – és enni, inni is. A faragott cégtáblájú büfében sült, grillezett húsokat lehetett kapni. A szerencsések beöltözhettek korhű ruhába, és együtt étkezhettek a királlyal. A királyné gyönyörű karamellszínű, világos szemű lova az ópusztaszeri akhal méneshez tartozik. Ezek a lovak egészen közel állnak genetikailag azokhoz, amelyeken a honfoglalók bejöttek a Kárpát-medencébe.

A királyi pár pontosan érkezett a fogadási ceremóniára. Fotó: Veréb Simon
A királyi pár pontosan érkezett a fogadási ceremóniára.
Fotó: Veréb Simon

Egyetlen ember volt a szereplők között, akin nem jelmez volt az öltözet: Balla Barnabás atya Petőfiszállásról érkezett. – Árvíz sújtotta települések gyerekeit nyaraltatja a rendünk, és a park vendégül látta őket, ezért jöttem el segíteni, erre a szereplésre csúnya szóval tényleg azt lehet mondani, hogy barter – mondta mosolyogva a fehér barát, mielőtt fogadta a királyt. Aki a valóságban 1318-ban tényleg járt a szeri monostorban, ahogyan ezt egy oklevél is bizonyítja. Ez a dokumentum adta az ötletet a szervezőknek ahhoz, hogy a honfoglalással, az Árpád-korral, illetve a néprajzzal foglalkozó rendezvények után a magyar történelemnek egy kevéssé ismert, de dicsőséges korszakát is megidézzék két napon át.

Olvasóink írták

 • 3. Kiscsillag0122 2010. július 26. 21:29
  „Kevéssé ismert: érettségi tétel....
  A többi is ÚRISTEN!! felkiáltásra sarkall ebben a cikkben.
  Több kép is készülhetett volna, szívesebben nézném mint a "lerágottcsont" szépek szépe 9103244. fotósorozatát.”
 • 2. Kiscsillag0122 2010. július 26. 21:24
  „Ez a mondat több sebből vérzik:
  a királyné gyönyörű, karamell színű világos (kék) szemű lova...
  talán így.
  A DM biztos spórol és igazi újságírók helyett diákmunkásokat kért fel a feladatra. Ha megvették volna a jegyem, én is megírtam volna a cikket legalább ilyen színvonalasra...”
 • 1. favágó 2010. július 26. 10:58
  „"...királyné gyönyörű karamellszínű, világos szemű lova..." Ez jó!:-)) Ilyen színű lovat sem láttam még!:-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

45 napra is bezárhatják a törvényt szegő tiniket

A 14–18 év közötti fiatalkorúakat eddig nem lehetett rács mögé dugni; most 45 napra is bezárhatják őket. Tovább olvasom