Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Káros ózon a kertvárosokban

Újszegeden harmincszor nagyobb a káros ózon koncentrációja, mint a belvárosban. A laboratóriumi értékelések előtt ez állapítható meg a dohánynövényklónok leveleiről. Ez nem azt jelenti, hogy a városközpontban nem nagyobb a légszennyezettség.
Dohánynövényklónokkal mérik a káros ózon koncentrációját. Fotó: Schmidt Andrea
Még húsz évvel ezelőtt is a legfőbb légszennyező anyag a korom és kén-dioxid volt. Mára ez megváltozott, és a közúti közlekedésből származó nitrogénoxidok, valamint a nikkel és a kadmium lett a meghatározó. Továbbra is nagy gondot okoz az ülepedő és szálló por, illetve a másodlagos légszennyezőként jelentkező talaj közeli ózon, ami az alsó légkörben a különböző károsanyag-kibocsátás és a napsugárzás reakciójaként keletkezik.

– Ezt a típusú ózont bocsátják ki a fénymásoló gépek és a szoláriumok is – tudtuk meg Vidovenyecz Vivientől, a Csemete Természetvédelmi és Környezetvédelmi Egyesület környezeti nevelési előadójától. Ahol nagy koncentrációban fordul elő, ott nő a fertőző betegségekkel szembeni érzékenység, az asztmások állapota romlik, köhögést, fáradságot okoz.
Mivel a troposzférikus ózon koncentrációjának műszeres mérése nagyon drága, ezért már a hatvanas években Franciaországban létrehoztak egy erősen érzékeny Bel W3 nevű dohánynövényklónt. A levelek foltosodása ugyanis arányos az ózon mennyiségével.

– A növényekkel történő káros ózon kimutatása az eddigi adatok alapján elég megbízhatónak tűnik. Az elmúlt évben a szegedi füvészkertben párhuzamosan elvégzett műszeres mérés adataival jó megegyezést mutatott – jelentette ki a Csemete munkatársa.

Az egyesület és a szegedi önkormányzat közösen száz helyre, állványos tárolóhelyekre telepített dohánynövényklónokat – még júniusban. Ezeket havonta lecserélték és laboratóriumba szállították. A kiértékelés még tart.
Várhatóan november végén elkészül egy károsózon-koncentrációt mutató térkép. Ennek alapján a laikusok is könnyen értelmezhetik a változásokat, a környezetükre vonatkozó adatokat. A környezeti nevelési tanácsadó elöljáróban elmondta: átlagos időjárási viszonyokat feltételezve a nyári hónapok közül az augusztusnak kellene a leginkább ózonszennyezett levegőjűnek lenni. Mivel az idén ez a hónap csapadékos volt, és a nap is kevesebbet sütött a megszokottnál, júliusban és augusztusban hasonló értékeket mértek.

– A teljes kiértékelés előtt már megállapítható: míg a belvárosban alig pöttyösödtek a dohánynövényklónok levelei, addig például Újszegeden és más külső területeken harminc százalékban bebarnultak a növények. Azaz a belvárostól távolabb harmincszor nagyobb a káros ózon koncentrációja – hívta fel a figyelmet a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babszemekből kirakott országtérkép

Nyolcvanöt kilós sütőtököt is láthattak az érdeklődők Balástyán, a hét végén megrendezett zöldség-… Tovább olvasom