Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Kárpótolni fogják a tulajdonost

Ottfelejtett tanya címmel riportot közölt lapunk arról a csengelei tanyáról, amelynek bontását először 15 évvel ezelőtt ígérték meg tulajdonosának, mivel az közel esik az épülő M5-ös autópályához. Tóth Tamásné összepakolva, a költözésre várva élt a házban. Lapunk értesülései szerint a tanya – minden kérés ellenére – marad.
Tóth Tamásné kapuja előtt több méter magas töltés emelkedik Fotó: Karnok Csaba
Valójában nem is az M5-ös autópálya közelsége zavarná leginkább a csengelei Tóth Tamásné életét, hanem az a felhajtó, amelyik közvetlenül a ház előtt halad el. Amikor először találkoztunk a 70 éven felüli asszonnyal, és írtuk meg Ottfelejtett tanya címmel riportunkat, már jól lehetett látni, amint a ház a szó szoros értelmében a felhajtó több méter magas töltésének aljába szorulva húzódik meg. Itt még egy évvel ezelőtt nem volt semmi, csak a pusztaság.

Tóth Tamásnénak 15 esztendővel ezelőtt azt ígérték, kisajátítják az ingatlant, éppen azért, mert látszott: a felhajtó a tanya közvetlen közelében halad el. Igaz, erről hivatalos értesítést vagy határozatot sosem kapott. Szóban, lakossági fórumokon azonban többször azt mondták neki, álljon készenlétben, mert lehet, hogy a következő hónapban már költözhet. Az asszony beleélte magát abba, hogy búcsút mond a tanyai létnek, hiszen nincs értelme egyedül, szomszédok nélkül maradni.

Egy levelet tudott csak felmutatni igaza védelmében, azt Sárdi Ferenc, a kisajátításokkal megbízott ENCON Kft. műszaki igazgatója idén írta a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-nek, és abban a bontás mellett érvelt (noha papírforma szerint az nem indokolt, mivel a ház az autópálya tengelyétől a határértéknél, 100 méternél távolabbra, 130 méterre esik). Azt is leszögezte a szakember, hogy a tervezett zajárnyékoló fal építése és fenntartása sokkal többe kerülne, mint a kisajátítás.

Időközben minden tanyát lebontottak a környéken, megszűnt a kisbolt, megszűnik a buszmegálló. De a tanya – és a papírforma – marad. A költséges zajvédő felhúzása sem tántorítja el a döntéshozókat, mivel a falat az AKA Rt. építi, míg a bontás költségei az NA Rt.-t terhelnék. Sárdi Ferenc lapunknak elmondta, már megírta levelét Tóth Tamásnénak, amelyben megállapítják az értékcsökkenést és emelt szintű kártérítést ítélnek meg. Ez az ingatlan piaci árának 55 százaléka – több mint 5 millió forint, készpénzben. Amennyiben a tulajdonos elfogadja az ajánlatot, akár egy hónapon belül megkaphatja a pénzt.

Sikerült elérnünk Tóth Tamásnét is, aki elmondta: nem örül a határozatnak. Ha nincs más megoldás, elfogadja az ajánlatot, de a döntést először a családjával kell megbeszélnie. A kérdés továbbra is az: vajon milyen áron és kinek adhatná el az ingatlant, hogy a közeli falvak valamelyi-kében másik házat vehessen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meggondolatlan megrendelő duplán fizet

Apróhirdetésekben, szórólapo- kon, név nélkül, pusztán egy mobiltelefonszámmal hirdetik magukat… Tovább olvasom