Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kártyás fizetés a gyorshajtásnál - Németországból vettük át

Szeged – Németországban nem csak tisztelik a rendőrt – szeretik is őket, az állampolgárok megértették: értük is dolgoznak. A külföldi vezetőtől, ha kell elveszik a mobiltelefont, amíg ki nem fizeti a bírságot. A bankkártyaleolvasót is tőlük vettük át. Német rendőrök érkeztek a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra.
Még április 10-én nyolc német rendőr érkezett Magyarországra. Ketten Szegeden cserélnek tapasztalatot a magyar kollégáikkal. Ferencszálláson, közúti ellenőrzésen találkoztunk Wolfgang Kielblockkal és Jörg Gebberttel, a Bajorországból és Sachsen-Anhalt tartományból érkező rendőrökkel. – A magyar rendőröknél a külföldi szabálysértőkkel szemben kirótt bírságok behajtásával vannak még nehézségek – válaszolta arra a kérdésre Jörg Gebbert, hogy mi a legfőbb különbség, amit a magyar–német rendőri intézkedés között lát. Az Európai Unió tagállamaiból érkező autósok – románok, bolgárok –, a helyszínen kiszabott bírságról szóló csekket nem egyszer nem fizetik be. Ennek kiküszöbölésére kívánják - a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére - bevezetni Magyarországon is a bankkártya-leolvasó rendszert, azaz a járőrautóba beszerelt leolvasóval a helyszínen megbírságolt személy bankkártyája segítségével helyben kifizetheti a bírságot. Ennek tesztüzemmódja van jelenleg Csongrád és Békés megyében.

Magyar-német tapasztalatcsere a 43-as úton. Wolfgang Kiebloch és Jörg Gebbert a magyar
Magyar-német tapasztalatcsere a 43-as úton. Wolfgang Kiebloch és Jörg Gebbert
a magyar kollégával Szilágyi Róberttel.

„A német rendőrök viszont a helyszínen próbálják a szabálysértővel befizettetni a bírságot. A vétkes ugyanis fizethet kártyával, készpénzzel – ha egyik sincs nála, akkor a szabálysértés összegéig bármit lefoglalhatunk" – magyarázta az egyik különbséget Jörg Gebbert. Példaként említette: egy 50 eurós bírságnál akár egy 70 eurós tárgyat is lefoglalhat. A rendőr határozza meg, hogy mit fogad el biztosítéknak, melynek azonban arányban kell lennie a kiszabott bírság összegével. A gyakorlat szerint a helyszínen 5-től 35 euróig lehet rendezni a bírságot, e felett csekken kell a bírságot befizetnie a szabálysértőnek.

Néha a rendőrség is tehetetlen.

A német nyomozótól megtudtuk, a válság idején többen jelentkeztek rendőrnek. Azonban, ha újra fellendül a gazdaság, nehéz lesz feltölteni az állományt. A német állampolgár a rendőrségre, mint szolgáltatóra tekint. Ők már megértették, nem csak a pénzért, hanem a rendért is bírságol a hatóság – csakúgy, mint Magyarországon. Mivel az állampolgárok látják, hogy a rendőrök a lakosságért is dolgoznak, sokkal barátibb a kapcsolat a felek között – tisztelik a rendőröket. Erre utal szlogenjük is, „Mi adjuk a biztonságot!". A magyar kollégákról elmondták, szakszerűen és udvariasan intézkednek a külföldiekkel szemben.

Alapos megfigyelés. Fotó: Segesvári Csaba
Alapos megfigyelés. Fotó: Segesvári Csaba

Ferencszálláson azt is megfigyeltük, hogy nyelvi nehézségek főként abból akadnak a magyar rendőröknél, hogy a külföldi autósok nem beszélnek egy világnyelvet sem . Jörg-től megtudtuk, Németországban sem jobb a helyzet. Igyekeznek tanulni, ám alig beszélnek anyanyelvükön kívül másik nyelvet. Elsősorban angolt tanulnak, az érettségihez ma már három nyelv ismerete szükséges. A közúti ellenőrzés apropóján megkérdeztük: – Dolgoznak-e az út szélén a germán kollégák? – Előre meghatározott, balesetveszélyes pontokon ellenőrizzük az autósokat, ahol sebességet mérünk és figyeljük követési távolságot. Ezen kívül a körözési listán szereplőket is igyekszünk kiszűrni. Kevésbé jellemző, hogy kiálljanak a kollégák mérni, ugyanis rengetek a csapaterős tevékenység. Az autópályán szeparáltan ellenőrizzük a külföldi rendszámú járműveket, ez egyfajta idegenrendészeti tevékenység – fogalmazott Jörg Gebbert.

És nem mindenki áll meg a rendőrnek sem...

A német városok maguk is telepíthetnek traffipaxokat, egy Szeged nagyságú városban ezért több helyen is találkozhatunk fix sebességmérőkkel. Mivel a helyek ismertek, az autósok csak ott lassítanak, ahol kell, ezért hatékonyságuk kétséges. Jörg hozzátette, az önkormányzatoknak több a forrásuk, így több eszközt tudnak kihelyezni.

Wolfgang Kieblock – aki számítógépes csalások és bankkártya hamisítás felderítésével is foglalkozik –, kifejtette: – A német rendőrség a saját technikai osztályán menti vissza a telefonon, merevlemezen tárolt adatotokat, nem kell szakértőre várni. Így a nyomozás is gyorsabban haladhat. Megtudtuk: speciális ügyekben a Bűnügyi Hivatal az illetékes, központi nyomozást folytatnak.

Guten tag! - Ezt sokan megértik. Fotó: Segesvári Csaba
Guten tag! - Ezt sokan megértik. Fotó: Segesvári Csaba

Schengen-tagállamok 

Jörg és Wolfgang abban egyetértett, hogy az utóbbi időszakban érezhető náluk a Kelet-Európai térségből átlátogató bűnözők jelenléte. A friss adatok szerint, a román, bolgár és magyar bűnözői csoportok is megjelentek Bajorországban. Száz elkövetőből 80 külföldi – mondta Wolfgang Kiebloch nyomozó. A betöréseket, autófeltöréseket főként románok követik el, ez megnehezíti az ügyek felderítését. A német rendőrök a legnagyobb problémát keleti szomszédunk viselkedési kultúrájában látják – egy közúti ellenőrzésnél a románok kipattannak az autóból és szétszélednek. Ez sokszor meglepi a germán rendőröket, nehéz így szót érteni – emiatt újra kell gondolniuk a biztonsági intézkedéseiket. A kéthetes szegedi tartózkodásról elmondták: nagyon hasznos, hogy a külföldi kollégákkal szakmai tapasztalatokat cserélhetnek. Egy új lehetőséggel, a fókuszponti irodák létrejöttével még gyorsabbá válhat a Schengenen belüli kommunikáció – közvetlenül tudnak adatot cserélni az Európai Unió rendőrei.
Idén ötödik alkalommal látogattak a német rendőrök Magyarországra.

Olvasóink írták

 • 20. pontén 2010. május 25. 20:20
  „csak remélni tudom hogy amikor csak a kártya van nála akkor jön rá a hasmenés. a vécés néni biztossan szívessen leharap belőle egy darabot:)”
 • 19. roozee 2010. május 25. 08:05
  „Hát igen,a belső sáv a pályán a külföldieké,130 mellett csak süvítenek el mellettünk,sőt túrnak le az útról,de hát ezt csak mi látjuk!!??inkább az a baj hogy balesetveszélyesek is...”
 • 18. klj_54 2010. április 23. 22:17
  „16. hozzászólás Mignon 2010.04.23. 17:37
  Ami kint 150 Ejró az itthon 400.000 Forint!
  Hiába, mégiscsak jó a forint árfolyama:)”
 • 17. klj_54 2010. április 23. 17:42
  „14. hozzászólás JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2010.04.23. 17:02
  Én is tudok nagyképű lenni, de felesleges!
  Mivel tudod, hogy ott forgalmi körülmények között lehetetlen elérni azt a tempót, igen könnyen van nagy mellényed:)”
 • 16. Mignon 2010. április 23. 17:37
  „A nemetorszagi büntetesek merteke olvashato a

  Google>bussgeldkatalog 2010<, (vagy "bussgeldkataloge.de" )
  oldalakon.

  Magyarorszagon minden szabalytalankodasert joval több büntetest kell fizetni.”
 • 15. Kawasanyi 2010. április 23. 17:25
  „"Wolfgang Kieblock - aki számítógépes csalásokkal és bankkártya hamisítással is foglalkozik -"

  Még jó, hogy nem összeférhetetlen a rendőri hivatással. :)

  Talán jobb lett volna valahogy beleszőni a mondatba a felderítés szót is.”
 • 14. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2010. április 23. 17:02
  „"Ha BÁRMELY kamionnal el tudod érni ott a 90Km/ órát EGYMILLIÓ forintot adok!"

  Tényleg? Mert akkor jelentkezem. Kamiont én hozzam, vagy adod?”
 • 13. nagypappa 2010. április 23. 16:21
  „12. hozzászólás antikos 2010.04.23. 15:42

  Ha van kedved olvass bele, mi mindenért kell egy kamionosnak százezreket fizetni. Ráadásul hétvégi kamionstop, heti 24 órás korong (álló kamionnal, minden korong meglegyen, pontosan kitöltve.
  Pl. ha Szeged előtt még van a kamionosnak 30 perc vezetési ideje és Romániába tart... szerinted hol tudja eltölteni a 8 órás (kényszer) pihenőjét?
  Aki akarja csinálja.

  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900156.KOR”
 • 12. antikos 2010. április 23. 15:42
  „10. Simán mennek azok egy kilót is... Trükköznek a taho gráffal:). Mert vannak trükkök. Sőt a menetírók buherációja nagy biznisz a szállítási vállalatoknak. Egyébként a rendőrök megállítanák hajnalban a városon áthúzó kamionost és ha a menetíró 80 körüli adatot mutat megkérdezhetnék egy hogy csinálták az elmúlt 5 percben??? Az a baj lesz.rják a mi rendőreink. A Jobbikos rendezvények figyelemmel kísérése, minimum 10 rendőrrel, meg csomó civil ruhással fontosabb...
  Szemlélet váltás kellene, a komcsi főnökséget elzavarni és felkészült, akár civil felügyelet mellett működő rendőrség kellene. Példát kellene venni a németekről... Az elkobzás is tetszik amíg nem fizet... Csak nehogy gagyi arannyal próbálkozzanak a rend éber őreinél:))) Képesek rá. Na és a román szétspriccelés. Az első pár meglövése (ne le!!!)után megszoknák, hogy nem szaladgálnak szanaszét.”
 • 11. figyisz 2010. április 23. 15:38
  „Valószínű, hogy én, mint magyar állampolgár, ha látom, és tudom azt, hogy nem csak a külföldiek seggét nyalják a törvényhozók, hanem igen is, addig nem mehetnek tovább a külföldiek, amíg nincs befizetve a büntetés, akkor lehet, hogy én is észreveszem, hogy értem, értünk vannak a rend őrei!!! De ez nem az út szélén álló rendőröktől függ, hanem a törvényhozóktól... :( Még mindig kíváncsi lennék, hogy amíg én kifizetem a 10000Ft-ot, mert nincs övem, addig a külföldiekkel mi a helyzet? A közig bírság rájuk nem vonatkozik??? Csak megint én, magyar fizetek... :(”
 • 10. klj_54 2010. április 23. 15:09
  „6. hozzászólás tahoszegedi 2010.04.23. 12:28
  Ha BÁRMELY kamionnal el tudod érni ott a 90Km/ órát EGYMILLIÓ forintot adok!
  Ezt itt tanúk előtt jelentem ki!
  Lehet bennünket utálni, de kérlek, hogy nyilvánvaló sületlenségekkel legalább önmagad ne égesd!:)”
 • 9. Power 2010. április 23. 15:00
  „Ne feledjük, Németországban a rendőrök keményen dolgoznak, üldözik és elfogják a rablókat és nem a pénzbeszedés könnyebbik oldalát, az autósok bírságolását tekintik elsődleges célnak.”
 • 8. segesvarics 2010. április 23. 14:21
  „nem. ez amikor belejavítanak :-( köszi, h kiszúrtad!”
 • 7. Vandorr 2010. április 23. 14:04
  „,,A német rendőrök viszont a helyszínen próbáljuk a szabálysértővel befizettetni a bírságot. "

  Ez van, mikor a fotós írja a cikket?”
 • 6. tahoszegedi 2010. április 23. 12:28
  „4. hozzászólás maug 2010.04.23. 10:25

  Addig is szabad a román kamionosnak a Temesvári körúton 90-el repeszteni, és a vendégmunkásoknak az autópályán letolni a magyart 150-nél, mert ő siet haza.
  Addig is jelentős költségeket fizet a magyar nép azért mert, a román majmok összetörik a szalagkorlátot az autópályán.
  Addig is kerülgetjük a kátyúkat, és szitkozódunk az autószerelőnél, mert szétment a futómű, mivel a kamionosok figyelme sem veszik a terelőtáblákat, és a tiltó táblákat.”
 • 5. geza 2010. április 23. 10:52
  „Helyes. Támogatom, bankkártyás fizetés a külföldieknél, vagy lefoglalni eszközeiket. Lehet hogy hamar híre menne hogy a MO-határt átlépve itt is be kell tartani a szabályokat”
 • 4. maug 2010. április 23. 10:25
  „Itt is leírták! Ott helyben ki kell kényszeríteni a bísrág befizetését. Akkor majd itthon is rend lesz egyszer.”
 • 3. kovacs007 2010. április 23. 10:19
  „Zsoltee0716: a személyiségi jogait védi, más különben benne lesz az újságban és mit fognak ahhoz szólni? :)”
 • 2. gróf 2010. április 23. 09:06
  „Lehet, hogy zavarja a fény a szemét.”
 • 1. Zsoltee0716 2010. április 23. 08:39
  „Miért van a magyar rendőrön napszemüveg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyejáráson az úszók

Annak ellenére, hogy messze nem ideális körülmények között kénytelenek készülni a Toyota Tmax-SZUE… Tovább olvasom