Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Kártyával fizetnek a rabok

Szeged - Focilabdától a legfinomabb csokoládén át a déligyümölcsökig válogathatnak az elítéltek a Csillag börtön büféjének kínálatából. A termékekért fényképes kártyájukkal fizetnek, a választásban pedig egy belső szerkesztésű képújság is segít.
Több doboz szardínia, konzervnyitó, nescafé, hagyma, borotva. Többek között ezeket a dolgokat vásárolta meg tegnap délelőtt az egyik elítélt a Szegedi Fegyház és Börtön büféjében.

A kantint egy szegedi vállalkozás viszi, a fogvatartottak havonta legalább kétszer állhatnak sorba a különböző termékekért – tudtuk meg Földi István ezredestől. A kínálat hatalmas, igazi kis szupermarket működik a börtön falain belül. Láttunk szőlőt, banánt, egyéb zöldséget és gyümölcsöt, de ha az elítéltnek focizni támadna kedve, labdát is vehet a börtönbüfében.

A fogvatartottak nem tarthatnak maguknál készpénzt, ezért az adásvételt egy belső számítógépes rendszer segítségével bonyolítják le, amit leginkább a bakkártyás fizetéshez lehet hasonlítani.

A börtön büféjében nem forog készpénz. Fotó: Segesvári Csaba
A börtön büféjében nem forog készpénz.
Fotó: Segesvári Csaba

– Minden fogvatartottnak van egy fényképes, vonalkódos kártyája, amit fizetéskor átad az eladónak, aki lehúzza róla a végösszeget. Az oktatásban részesülő, valamint a dolgozó elítéltek bért kapnak munkájukért, tanulásukért: az összeg a kártyájukon jelenik meg. Aki nem dolgozik, annak hozzátartozói küldhetnek pénzt a számlájára – magyarázta a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokhelyettese.

Árak

A Csillag büfében tegnap a banán kilóját 440, az almáét 305, a répáét 310 forintért árulták. Egy tábla mogyorós Milka csoki 275, egy Mars szelet 105 forintba került. Old Spice stiftet 865, cipőápolót 140 forintért láttunk. Egy kiló csülökért 1440, ugyanennyi erdélyi szalonnáért 1710 forintot kértek el.
Minimum 8000 forintot költ el egy-egy elítélt havonta a büfében, ahol néhány áru veszélyessége révén soha nem kerülhet be a kínálatba. Hajtógázas spray-k, kések, pisztoly formájú játékszerek, lúgok, ecetek, erős paprika, őrölt bors, alkohol, üveges és fémdobozos termékek – mondott néhány tiltott dolgot Földi István ezredes.

A Csillag lakói között a büfé legnépszerűbb termékei a dohányáruk, a tartós tej és a levélpapír. A börtönben a közeljövőben szabadulóknak adott a lehetőségük főzésre is: a rakott krumpli alapanyagai például mind kaphatók a büfében.

Az is kiderült, hogy az elítéltek nem a kantin ablakában döntik el, mire is költsék a pénzüket. – Létezik egy belső szerkesztésű képújságunk, amin mindig fenn van a büfé aktuális kínálata – mesélte a parancsnokhelyettes. – A fogvatartottak így jó előre kikalkulálhatják, és felírhatják, hogy mit is szeretnének vásárolni.

Olvasóink írták

 • 3. Strat-n 2009. június 05. 10:32
  „Kulcsmásoló nincs? Egy Mr Minit biztos jól jönne ott benn!”
 • 2. redstar 2009. június 05. 08:09
  „ahelyett, hogy követ törnének, utakat betonoznának, vasutat hoznának rendbe, vagy bármilyen NEHÉZ fizikai munkát csináltatnának velük..talán napi 12 óra munka után nem lenne olyan jókedvük a börtönben... mellesleg megkeresnék az eltartásuk költségeit is...ha már takarékoskodunk...:-)

  1.Yucca: de igen, csak szeletelve...azért börtön...:-))))”
 • 1. Yucca 2009. június 04. 22:51
  „Úri dolguk van! A répát nem inkább a női börtön-büfében kéne árulni? (Bocs!)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Poul Nyrup Rasmussen Szegeden

Szeged - Szolidaritási programot dolgozna ki a közép- és kelet-európai országok támogatására az… Tovább olvasom