Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Kass Eszter a látványt rögzíti

Szeged - Az utóbbi években felhagyott a textilművészettel, és ecsetet ragadott Kass Eszter iparművész, tanár, akinek Lát-kép címmel nyílt kiállítása a napokban a szegedi Kass Galériában. Édesapja, Kass János grafikus ábrázolt, ő viszont a pillanatnyi látványt igyekszik visszaadni.
Második önálló kiállítását mutatja be Szegeden, a Kass Galériában Kass Eszteriparművész. A Lát-kép című tárlaton közel 25 festmény, főleg tájképek tekinthetők meg, de fotókat is vetítenek.

– Nagyon mást csinálok, mint az édesapám. Ő grafikus, rajzos alkat volt, bravúrosan használta a ceruzát, tollat, rézkarcoló tűt, én nagyobb felületű műveket alkotok, dekoratív színekkel. Ő ábrázolt, én a látványt próbálom megragadni és visszaadni – hasonlítja össze művészetét Kass Eszter az édesapjáéval. Kass János Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervező két éve halt meg. 1994-ben kapta meg a Szeged díszpolgára címet, 1985-ben hozta létre a Kass Galériát a Vár utcában az akkori múzeumigazgatóval, Trogmayer Ottóval.

Kass Eszter egyik alkotása előtt. 1999 óta már nem csak textilmunkákkal foglalkozik. Fotó: Schmidt Andrea
Kass Eszter egyik alkotása előtt. 1999 óta már nem csak textilmunkákkal foglalkozik.
Fotó: Schmidt Andrea

Boldog, ha fest

„Számomra a hagyományos festészettel való kifejezésmód örömöt okoz. Boldog vagyok, ha festek, és amikor kikerül egy kép a kezem alól. Mert akkor vagyok önmagam. Szeretem használni az anyagot, a felületet, a festővászon adta teret, a festőeszközöket. Ez szenzuális, érzéki élmény, de egyúttal egyféle hatalom is: a kreativitás, az alkotás hatalma, ami egyben élmény és örömforrás is" – írja a művész a jövő év február 10-éig látható szegedi kiállítása kapcsán.

 
– 1999-ben volt az első olyan kiállításom a budapesti Vigadó Galériában, amelyen már nemcsak textileket, hanem festményeket is láthatott a közönség. Az utóbbi években textilmunkákkal nem foglalkoztam, tanítok és festek. Kihívást jelent a természet ábrázolása. Kezdetben síkkonstruktivista, absztrakt formákat festettem, az utóbbi időszakban pedig a táj, a távlat jelenik meg a képeimen – mondja a művész, aki 1984-ben diplomázott az Iparművészeti Egyetem textiltervező szakán. A végzés után egy évig textiltervezőként dolgozott, majd belsőépítészekkel közösen dolgozott murális munkák megalkotásán.

Az International School of Budapest művésztanáraként is ismert Kass Eszter művein hangsúlyos szerepet kap például a víz, az ég, a jég, és jellemzőek a hideg színek. A művész szerint külföldön egyre kevésbé rendeznek statikus, festett képkiállításokat. Úgy látja: a vizuális művészet kezd videoművészetté válni. – Sokat fotózom, ezért felvetődik bennem a kérdés, hogy a festészet korszerű-e még, szükség van-e rá, vagy hagyjam ezt a műfajt, és haladjak azzal a technikai fejlődéssel, amelyben élünk – fogalmaz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez történt Csongrád megyében 2012 áprilisában

Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év negyedik hónapjában. Tovább olvasom