Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Kass János-rajzok Erika ábécéskönyvében

Szeged - Kass János Kossuth-díjas grafikusművész mesés rajzai teszik kívánatos olvasmánnyá a szegedi Mozaik Könyvkiadó integrált tankönyvcsaládját. A tankönyvszerző, Földvári Erika szépséges olvasókönyvei a természet és az ember életének összhangját hangsúlyozzák.
„Ha valamivel, hát ezzel a két könyvvel meg lehet tanítani a gyerekeket a művészet szeretetére, anélkül, hogy tisztában volnának vele, hogy a könyvvel együtt az emberséget, a mosolygós derűt és természetszeretet tanulnák meg egy szuszra…" – írja Göncz Árpád. A köztársasági elnöksége idején az ország nagypapájának is nevezett író méltatása a szegedi Mozaik Kiadó integrált tankönyvcsaládjának szól.

– A tankönyvcsalád összehangolja a tantárgyi tartalmakat, így lehetővé válik az ismeretek több szempontú megközelítése. Azt szeretnénk, ha a gyerekek kíváncsiságuk és tevékenységeik révén fedeznék fel a világot, a tankönyvek ehhez nyújtanak segítséget. Az olvasókönyvek szövegeit is úgy válogattuk, hogy ezekhez legyen kapcsolható a többi tantárgy anyaga – hangsúlyozza a szerző, Földvári Erika. A halk szavú, az először az algyői, legutóbb a szegedi Makkosházi Általános Iskolában az alsósokkal foglalkozó tanítónő saját tapasztalatai alapján, 2000 óta építette föl az olvasókönyvek anyagát. Ezekhez kapcsolódnak a nyelvtan, fogalmazás, környezetismeret és az ének-zene munkatankönyvek.
Kass János, a Szegedhez kötődő Kossuth-díjas grafikusművész jellegzetes vonalvezetésű rajzaival a szépség is a nebulók társául szegődik.

Földvári Erika tanítónő és a Kass János illusztrálta ábécéskönyvek Fotó: Frank Yvette
Földvári Erika tanítónő és a Kass János illusztrálta ábécéskönyvek
Fotó: Frank Yvette


– Az első osztályosok környezetismeret tankönyvének szerzője, Csizmazia György tanár javasolta, hogy családi barátjukat, Kass Jánost kérjük föl az integrált tankönyvcsalád illusztrálására – árulja el Erika. – Nagyon nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a művész úr vállalta a munkát. Illusztrációi nyomán a diákok művészi alkotásokkal gazdagodnak.

– Természet- és eseményközpontú a betűtanulás is: például októberben az őszről beszélgetünk, 23-án szó esik az ünnepről, a zászló megjelenésével akkor tanuljuk a z betű írását, amihez kapcsolódik a technikaóra, ennek témája a nemzetiszínű zászló készítése. E témakörhöz kapcsolódva másodikban már szó esik a választásról is, illetve az ünnephez illeszkedő verset, Vörösmarty Szózatának egy részletét is megtanuljuk. Harmadikban maga az ünneplés a téma, az idén elkészült negyedikes olvasókönyvbe pedig dokumentumok, pontosabban visszaemlékezések is kerültek – például Kass János néz vissza 1956-ra.

A művész feladványa

Kass János egyik legszebb feladatának nevezi a szegedi Mozaik tankönyveinek illusztrálását. A Kossuth-díjas alkotó elmondta: azok az évek, amelyeket a négy alsó osztálynak szánt tankönyvcsalád megvalósítására fordított a kiadó, fegyelmezett munkát igényeltek. Azért is fontos szépet és jót adni a kisiskolások kezébe, mert amikor már elérik a televízió gombját, mérhetetlen mennyiségű negatív impulzus éri őket, és mindent meg kell tenni, hogy ne álljanak ott védtelenül.

Olvasóink írták

  • 1. tanítóbácsi 2008. október 02. 18:51
    „Valóban szép az illusztráció,... ez az olvasókönyv egyetlen értéke...:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint pazarolt Székhelyi József

Szeged - Hová tűnt 47 millió forint a Szegedi Nemzeti Színház költségvetéséből? – ennek a kérdésnek eredt nyomába a szegedi Fidesz. Székhelyi József olvasói levélben válaszolt. Tovább olvasom