Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Kass János üzenete

Kass János üzenete (1995–2010) címmel pénteken 15 órától tartják a Belvárosi moziban Jelenczki István filmrendező, képző- és fotóművész Szeged Kossuth-díjas díszpolgáráról készített másfél órás dokumentumfilmjének díszbemutatóját.
„Kedves Kass János! Kedves Janó! 1982-ben írt leveledet ma is őrzöm. Te voltál az első, aki akkor méltatta a Megmaradás című szuper 8 mm-es filmemet. Évekig Te voltál az egyetlen, aki figyelt, felfigyelt képeimre, kiállításaimra. A hozzám írt leveledet személyes találkozás követte, majd részedről segítő támogatás – részemről nagyfokú érdeklődés, tisztelet alakult ki, amely az idők folyamán emberi, szellemi, alkotói párbeszéddé, a sok-sok találkozás, közös munka során, remélem, hiszem, barátsággá mélyült. Folytonos mulasztásban élünk, élek. Igen. 1995-ben filmet készítettem Polcz Alaine-ről és Mészöly Miklósról, valamint a közösen átélt időszakról. Akkor ott tudatosan készítettem veled hat és fél órás életútinterjút, mert szerettem volna portréfilmet készíteni Rólad.

Valamiért mindig kihátráltál, aztán már hagytam, hogy többszöri kérésem ellenére, ha időlegesen is, neked legyen igazad. Janó, belátom, erőszakosabbnak kellett volna lennem. Ebben az évben, amikor megtértél az Éghez, váratlan fordulat révén, átnéztem az elmúlt húsz évben leforgatott sok-sok órányi filmemet. Kedves Janó! Örömmel és némi megdöbbenéssel írom, üzenem, lehet hogy neked volt igazad, lehet, hogy nekem, és az is lehet, hogy mindkettőnknek igaza volt, van, mert a felvételek nem voltak hiábavalók. Amit felvettünk nálad, veled, az én értékítéletem szerint – elmúlt tizenöt év – időtállóak. Az Időnél nem tudok jobb kritikust. Kedves Kass János! Kedves Janó! Tudom, ez a film megkésett. Kérlek, fogadd tőlem úgy, ahogy készült. Tiszta szívvel, szeretettel, önzetlenül: Jelenczki István"

Kass János, Szeged Kossuth-díjas díszpolgára idén tavasszal hunyt el. Fotó: Schmidt Andrea
Kass János, Szeged Kossuth-díjas díszpolgára idén tavasszal hunyt el.
Fotó: Schmidt Andrea

A Belvárosi mozi Balázs Béla termében Solymos László alpolgármester köszöntője után, pénteken 15 órától mutatják be a Kass János üzenete (1995–2010) című, 91 perces dokumentumfilmet. A filmet rendezőként és producerként jegyző Jelenczki István munkatársai voltak: Komjáti Ferenc, Turbék Attila, Várhegyi Rudolf, Tombor Andrea, Hortobágyi László, Csukás Sándor, Kőrösi András. A film befejezését Szeged önkormányzata és a Koller Galéria támogatta. A bemutatóra jegyek elővételben kaphatók a mozi pénztárában.

Könyvbemutató a Vár utcában

A filmpremier után pénteken 17 órakor a Vár utcai Kass Galériában Ibos Éva művészettörténész köszöntője után Tandi Lajos, a Szeged folyóirat főszerkesztője mutatja be a Versek Kass János (1927–2010) -tól, -nak, -ról című kötetet, amely a szegedi Bába Kiadó gondozásában jelent meg.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake*** 2010. december 17. 02:18
    „:) megnézzük”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a rendelőt az Acél utcában

Szeged - Közel 55 millió forintból újul meg Szegeden az Acél utcai rendelőintézet. Tovább olvasom