Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kata nem egyformán jó mindenkinek

Csongrád megye - Januártól életbe lép a kisvállalkozások tételes adója, a kata: aki ebbe a körbe belép, az havi 50 ezer forinttal kiválthatja összes fizetési kötelezettségét. Ez a megoldás jónak tűnik, az egyszerűsítés elvével is mindenki egyetért, de a döntésben az egyedi bevételek számítanak.
2013 januárjától két új, egyszerű adónem közül választhatnak a kisvállalkozások: az egyik a tételes adó – amelyet a szakzsargon katának nevezett el –, valamint a kisvállalati adó. A tételes adó mintegy 20 ezer egyéni vállalkozót érinthet Csongrád megyében, ezért cikkünkben részletesebben ezzel a formával foglalkozunk.

A jogszabályalkotók is egyéni vállalkozóknak, egyéni cégeknek, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságoknak és közkereseti társaságoknak találták ki a tételes adót, a kft.-k nem választhatják ezt az adózási formát. Nem lehet „katázó" a biztosítási ügynök, a bróker, vagy az ingatlant bérbeadó sem.

A vállalkozások úgy tudják, december 31-éig el kell dönteniük, átlépnek-e az új adózásba. Mivel a két ünnep között megáll az élet, sokan azt mondják, jó lenne karácsony, sőt december 20. előtt választani. A december 20-át azért emlegetik, mivel az evakörből – az egyszerűsített vállalkozói adóból – minden évben december 1–20. között lehetett kijelentkezni. Információink szerint azonban van rá lehetőség, hogy év közben is megszüntessük az evázást.

Tehát semmi sincs veszve, van idő gondolkodni. Simon László, a Rókusi Könyvelőiroda vezetője azt mondta: nincs általános szabály, nem úgy működik a rendszer, mint egy hajnyíró automata. A jó döntést a bevételek függvényében lehet meghozni.

Miről is beszélünk? A katázó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, főállásúnak nem minősülő kisadózó után 25 ezer forint tételes adót fizet.
Iparűzésiadó-kötelezettségét is „egyszerűsítetten" fizetheti meg, ez a teljes évre számítva 50 ezer forint. Viszont az éves bevétel nem lehet több 6 millió forintnál. A kata kiváltja többek között a társasági adót, az szja-t, a járulékokat, az egészségügyi hozzájárulást. Nem kell minden hónapban bevételnek lennie, ellenben a katát muszáj havonta megfizetni. Emiatt kell tudni, kinek mekkora a bevétele: ha évi nettó 1 millió forint, vagyis alacsony, akkor abból 600 ezret egyből elvisz a kata. Ez így nem jó üzlet. Ha viszont 6 millió forint, akkor megmarad 5,4 millió, mínusz az iparűzési adó.

Kisvállalati adó

A másik lehetőséget, a kisvállalati adót, vagyis a kivát azok a vállalkozások választhatják, amelyeknek a létszáma az előző adóévben nem haladta meg a 25-öt, bevétele pedig az 500 millió forintot. Az adó mértéke 16 százalék. 

 
Ugyanígy kell számolnia annak is, aki mellékállású evás vállalkozás. Például havi rendszeres nettó 100 ezer forintból – katával – 75 ezre maradna meg, evával körülbelül 80 (az áfával megnövelt 127 ezer forintból jön le a 36 százalékos eva). Ennél magasabb jövedelemnél szintén veri az evát a kata. Szempont az is, hogy a főállású kisadózó biztosítottnak számít, munkanélküli ellátásra jogosult, az ellátások számításának alapja azonban csak havi 81 ezer 300 forint: a nyugdíjas korhoz közelítő vállalkozónak ezért nem ajánlják. A mellékállású kisadózónak ráadásul nem is lesz biztosítási jogosultsága.

Különösen a szolgáltatóiparban tevékenykedő egyszemélyes, önfoglalkoztató vállalkozások – például fodrászok, kozmetikusok – számára lehet előnyös az új forma – mondta Molnár Alajosné, a VOSZ Csongrád megyei társelnöke –, ők 50 ezer forinttal mindent „elintéznek". A hátrány a 81 ezer 300 forintos járulék- és nyugdíjalap, ami még a minimálbért sem éri el. Martonosi István, a Kisosz megyei titkára szerint jónak tűnik a kisadózás, de a kereskedelemben, vendéglátásban nem lehet alkalmazni. Hiszen a kereskedőnek meg kell vásárolnia az árut. Azoknak a kisvállalkozásoknak sem kedvez a lehetőség, amelyeknek magas az anyagköltsége. De egy festőnek már megéri, hiszen ő a megvásárolt festék számláját a megrendelő nevére kéri.

Olvasóink írták

 • 10. rózsakert 2012. december 05. 08:51
  „http://www.vg.hu/gazdasag/agyonadoztatott-magyarok-197072

  9.geza 2012.12.05. 08:03

  A vicc hogy tőlün kissé nyugatabbra (írország, anglia) az egész adó mizéria le van tudva 27-23 % -al.
  Itt meg?? 40-50 %

  SAJNOS SZÓRÓL SZÓRA IGAZ---+++++++ CÉGAUTÓADÓ + IPARÜZÉSI ADÓ+ CSATORNATERHELÉSI ADÓ ....STB-STB....egy üdítőre sem lehet senkit meghívni-mert már az ehot és ezt meg azt kell fizessen....hát????????”
 • 9. geza 2012. december 05. 08:03
  „A vicc hogy tőlün kissé nyugatabbra (írország, anglia) az egész adó mizéria le van tudva 27-23 % -al.
  Itt meg?? 40-50 %”
 • 8. macs 2012. december 04. 12:01
  „Van egy ötletem, aki tanácstalan, az kérje ki a könyvelője tanácsát, illetve saját maga is számolja végig, megéri-e neki. :-)”
 • 7. queenmargareth1 2012. december 04. 11:47
  „Az én mostani EVA-s ismerősöm jövőre 80 e ft-al több maradhat nála, mint így!De ő úgymond a középosztály aljához tartozik!Viszont, amit elvettek tőle az elmúlt két évben az borzasztó nagy összeg.”
 • 6. Zka 2012. december 04. 11:13
  „4: ha úgy van, akkor jó lesz.”
 • 5. babar 2012. december 04. 10:37
  „Akit ezek érdekelnek úgysem egy újságcikkből tájékozódik...”
 • 4. rózsakert 2012. december 04. 10:30
  „2.Zka 2012.12.04. 09:58

  a számláik költségként elszámolhatók...de a katás nem számolhat el semmilyen költséget...ő fizet évi 6 misi számlázott bevételig havi 50 ezret...6 misi feletti résznél...40%- t + 2% iparüzési adó évvégén...azaz maximális 6 misis jövedelemnél---6x 50 ezer +++6 millió X 2%-azaz 120 ezer.....összesen hatszázhúsz ezer ft....és kész!!!”
 • 3. rózsakert 2012. december 04. 10:26
  „Sőt...éppen ma reggel hallotta egy ismerős- ő egy vidéki rendelőintézetben havi 5 alkalommal rendel , hogy ő sem lehet KATA-s ,mert évi x ft határ felett az APEH felé neki is és ahol rendel , az intézménynek szintén jelentenie kéne , hogy nem-.e bujtatott munkaviszonyról van szó?????????

  most próbálok józan paraszti ésszel gondolkodni----MÁSODÁLLÁSBAN-TEHÁT VAN FŐMUNKAHELY !!!!-AHOL BÉRT KAP ÉS JÁRULÉKAIT MEGFIZETIK----miért nem lehet ő katás....hiszen nem alkalmazott-de mert a jogszabály azt írja, hogy nem saját , hanem az intézmény eszközeivel müködik közre----ott vannak a rendelőhelyiségek- az aszisztensek , ott adják a fűtést-villanyt-netet---stb-----így ez már alkalmazotti jogviszonyt jelenthet....JELENTHET-----és ezért maradjon tételes adózó----hát?????????

  mindenki jobban járna-befizetné amit kell , havi 25ezer és nem kell számlákat gyüjtögetni -könyvelőt tartani stb...
  esetlegb a cikk irója megkérdezhetné és kérhetne az APEH -től pecsétes-valóban véleményüket tartalmazó állásfoglalást erről.

  mert-egy vagyonőr valóban nem lehet -oda megy ahová küldik...de- egy orvos-mérnők szakértő---aki a tudását adja el ott,ahol mindn tárgyi feltételt is biztósítanak-nem biztos,hogy nem felelhetne meg ennek a kritérimóumnak-----egy ilyen indíttatású állásfoglalás fontos lehetne sok-sok potenciális érdeklödő számára.

  ugyanis---ha egy fodrász....aki , nem saját eszközeivel dolgozik , hanem úgy nevezett széket bérel és fizeti a bérleti költségeket , használja terem áramát , berendezéseit , ----akkor itt analógia van-párhuzam húzható!!!!---szerintem.”
 • 2. Zka 2012. december 04. 09:58
  „Lehet h hülye vagyok de a főállású EVÁs még valami legalább minimálbért is kell fizessen magának. Ha erre csak nettó 100 bevétele van akkor kb semmi nem marad meg belőle.
  A cikk nem tér ki arra, hogy a Katás vállalkozások számlái elszámolhatók-e kiadásként, mert hogy volt olyan tervezet, ami szerint ez nem volt lehetséges - ebben az esetben az adónem kb értelmetlen annak, aki nem lakossági ügyfelekkel dolgozik.”
 • 1. Igazságérzetű 2012. december 04. 09:17
  „Arra még nem tud választ adni senki, hogy azokat hogyan érintene ez az adóforma akiknek a minimálbér tizennyolc szorosát lehet keresni, ennyit képezhet a nyugdíj kiszámítási alap.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályáztatják a tápéi komp üzemeltetőjét

A város bérletet venne a tápai réten lakóknak a kompra, mert az üzemeltető az idei támogatás majdnem dupláját kéri jövőre. Tovább olvasom