Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Katalin hiába nyert pert volt munkáltatója ellen

Szeged - Betegszabadsága alatt mondott fel főnöke a szegedi Palócz Katalinnak. Az asszony bíróságra ment, pert nyert. Ennek már több mint három éve, de a pénzét azóta sem kapta meg. A cég kámforrá vált.
– Elkeserítő a helyzet. Három éve negyvenezer forintból élünk. Ha a fiam nem segítene, nem tudnék ételt tenni az asztalra. Télen három hónapig neki sem volt munkája, akkoriban előfordult, hogy nem tudtunk mit enni – hallottuk Palócz Katalintól. A szegedi asszony 2007 szeptembere óta munkanélküli. Korábban cipőfelsőrész-készítőként dolgozott egy mindszenti székhelyű cégnél. 2007 szeptemberében orvosa táppénzre írta ki – betegsége miatt injekciózásokra kellett járnia. Munkáltatója ekkor egyoldalúan felbontotta a szerződését, levelet írt neki, amelyben közölte: amennyiben nem tetszik a döntése, bírósághoz fordulhat.

Így tett a szegedi asszony. Megnyerte a pert. Volt munkáltatója azonban nem fizetett. Az ügy a megyei bíróságra került, Palócz Katalin itt is pert nyert. Az ítélet szerint közel egymillió forint illeti: hét havi munkabér, négy havi kártérítés, két havi végkielégítés és a betegség alatti táppénz. A volt munkáltató ekkor sem fizetett. Az asszony kiderítette: az elmúlt években többször is változott a cég neve és székhelye. Tudomása szerint 2007 szeptemberében két személyre írta át vállalkozását a szegedi férfi. Palócz Katalin feljelentést tett az APEH-nél és a rendőrségen, innen továbbkerült az ügy a pénzügyőrséghez.

 Az évek alatt csak a papírhalom magasodott – Palócz Katalinnak senki sem tud segíteni. Fotó: Frank Yvette
Az évek alatt csak a papírhalom magasodott – Palócz Katalinnak
senki sem tud segíteni. Fotó: Frank Yvette

– Ide-oda tologatják a papírokat, de senki sem tud segíteni. Ráadásul nem csak nekem tartozik. Öt fiatal anyuka szintén pert nyert ellene, őket sem fizette ki. Ötvenkét éves vagyok, 33 évig dolgoztam a szakmában, de nem kellek senkinek. Bárhol próbálkoztam, az volt a válasz, hogy fiatalabbra számítottak – magyarázta Palócz Katalin. A rendőrségen azt tanácsolták neki: próbáljon megegyezni volt főnökével. A telefonbeszélgetés azonban nem sok jóra vezetett: a férfi csúnyán elküldte a kétségbeesett asszonyt. Közben megérkezett a levél attól a budapesti végrehajtó irodától, ahol két évig pihent az ügy: nem találták meg a céget.

Megkerestük a vállalkozás korábbi tulajdonosát. Palócz Katalin volt főnöke lakásában fogadott bennünket. Hosszan beszélgetett velünk, részletes információkkal szolgált, szerződéseket mutatott be, majd kijelentette, egyetlen mondatot vállal, azt is név nélkül: jogutódlásról lévén szó a jogutódok felelősek a jogkövetkezményekért.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. bánki 2011. április 13. 13:47
  „42. queenmargareth 2011.04.12. 13:12

  A végeredmény szempontjából tök mindegy én és a többi adófizető tart el. Tessék megköszönni és becsülni azt a 1,3 - 3,7 millió adófizetőt ( produktív és inproduktív ) akik még eltartanak hat millió állampolgárt.

  Nem beugatni ! Tipli a bal fenékre.”
 • 42. queenmargareth 2011. április 12. 13:12
  „a dm-nél kérje Kedves bánki az e-mail címem. Ott taposhat”
 • 41. queenmargareth 2011. április 12. 12:30
  „És még annyit, hogy szívesen elküldöm önnek a fénymásolatot arró, hogy mivel én csökk munkaképességű vagyok, mást munkakört nem tudnak felajánlani(akkor volt a MÁV-nál nagy elbocsátás), ezért felmondunk.
  És lehet ezt irigyelni tőlem.Remélem, lesz az ismeretségi körödben akit betegség miatt kidobnak, vagy beteg lesz, amit örökölt. Ja, nem pánikbetegség miatt csökkentettek le.”
 • 40. queenmargareth 2011. április 12. 12:18
  „35. bánki 2011.04.11. 23:59 miért ne lenne szükség cipő felsőrész készítőre?
  Még mindig nem vagyok rokkant, az orvos döntött úgy, hogy nem dolgozhatok vágányok között. nem én terjesztettem elő és ezt komolyan vésse az eszébe, én azóta csak szívom az "életet". Én nem fizettem le senkit stb. kértem, hogy ne molesztáljon többet.

  És kérném a DM-et, ha nem lehet a cigányokról semmit, pontosabban az igazat, akkor engem miért zalkathat nyilvánosan és folyamatosan ez a kommentelő? köszönöm.”
 • 39. Morpheus_RexXx 2011. április 12. 10:25
  „Tuttika maga a vállalkozó, aki hamar túladott a vállalkozásán(cégén) mikor halmozódott a tartozása. Keresett egy balekot akinek elsózta fontos információk elhallgatása közepette. Az új "tulajdonos" rájött mekkora marha volt, és hamar keresett ő is egy balekot... és így tovább... a végén bizonyára valami pénzmosó "baráti kör" vette meg a céget papíron... innentől szakadt meg a behajtói nyomozás a kockázati tényezők alapján... így megy ez sajna manapság.”
 • 38. macusnéni 2011. április 12. 07:47
  „30.TUTI.kommentelő,talán te is a hitvány mu nkaadók közé tartozol? Van belőle Szegeden is egy pár.dolgoztatni szeretnek,de fizetni már nem igen.Remélem nagyon te is ,családod is fog még az életben hasonló helyzetbe kerülni,mint a cikkben szereplő hölgy--KIVÁNOM !”
 • 37. bagoly 2011. április 12. 05:44
  „"Kedves" Tutti2.
  Remélem szüléd is ilyen helyzetben van, hogy ilyen szakértelemmel szólsz hozzá.”
 • 36. Conquer 2011. április 12. 04:28
  „Palócz Katalin: jogutódlásról lévén szó a jogutódok felelősek a jogkövetkezményekért.

  Khmm. Ajánlom figyelmébe a jóasszonynak a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény jogutódlásról szóló részét (69-71§§), ami kimondja, hogy a jogelőd ugyanúgy felelős a jogutód tartozásaiért, ha az a jogelőd működésekor keletkezett, azonban a jogutódláskor még nem volt ismert. Szintén ehhez kapcsolja a mögöttes felelősségi szabályt a Gt. 85. §-a is, így nem tud kibújni a felelősség alól. Ha a cég ráadásul még Bt. volt, a volt tulajdonos az egész magánvagyonával felel.

  Végrehajtást kellene kérnie+ bíróságon mögöttes kötelezést.

  Amúgy egy féreg viselkedés az ilyen. Vigye el a balhét és fizessen...”
 • 35. bánki 2011. április 11. 23:59
  „32. queenmargareth 2011.04.11. 18:48

  Természetesen a harmincöt éves depressziós, pánikbeteg alig tíz évet dolgozó ,,proletárokat" .
  Az általános gyakorlat, hogy némi orvosi segítséggel megpróbálnak elmenekülni rokkant nyugdíjba.
  Cipőfelsőrész készítőre, bányászra, rajzolónőre,gőzmozdony vezetőre, kohászra, párttitkárra mostanában eléggé kicsi a kereslet.”
 • 34. pinkcat25 2011. április 11. 23:31
  „30. TUTTI2!!!

  Asszem neked kéne elgondolkodni...meg tükörbe nézni, ha ilyen kommentet ki tudsz nyomni magadból....
  EMBER VAGY TE???? Ha igen miféle????
  Nem mondták még neked, hogy lehet így élni, de MINEK????”
 • 33. deszkás 2011. április 11. 22:39
  „TUTI2!(30hsz) Te is ilyen "hitvány" csak éppen vállalkozó vagy?”
 • 32. queenmargareth 2011. április 11. 18:48
  „Kedves Szilleri: hogy lehet ekkora marhaságot írni?
  Igen mindenki vállalkozó lesz, sőt, ami nagyon jól fizet:mindenki politikus, csak hát mintha nem létezne ilyen ország, vagy mégis?A vállalkozónak nem kell titkárnő?Könyvelő?Persze, ha könyvelő, esetleg takarítónő?ön szerint nem.
  tehát, holnaptól mindenki legyen vállalkozó és politikus, de akkor kit rabolnak ki és taposnak el?”
 • 31. Zsoltee0716 2011. április 11. 18:41
  „Ez ma Mo. éljen a vállalkozóknak mindent lehet. Ebből az emberből élt, most meg nem képes kifizetni. Smelyik illetékes hatóság nem tesz semmit.”
 • 30. Tutti2 2011. április 11. 18:37
  „Jó hogy mutatják ezt a hitvány munkavállalót, aki a munkaadóját jelentgeti, így biztos senki nem veszi fel sose! Lehet éhen pusztulni és gondolkozni!”
 • 29. SP 2011. április 11. 18:34
  „Elszaladt a lóláb a vállalkozóknál is, máshol is.

  Sajnos általában hiányolom
  a tisztességes haszon fogalmának újra bevezetését.

  Most szabad a válság mélyítő rablás a piacgazdaságra hivatkozva.
  A munkával teremtett érték és a kiszámlázott összegek között az összhang már rég megszakadt.

  Valahol a limitet meg kellene húzni újra.
  A szabad rablás ellenszere lehetne, mint referencia pont a számokban is kifejezhető maximált tisztességes haszon fogalma, gyakorlata.”
 • 28. szilléri 2011. április 11. 18:22
  „Bocsánat !

  Ez azt jelenti, hogy négy éve nézeget ki a fejéből ?

  Köztudott, hogy mindenki biztonsági őrnek születik, de van aki tovább tanul.

  Az élet nem áll meg!”
 • 27. szilléri 2011. április 11. 18:11
  „El kell menni vállalkozónak !

  pl. cipő felső nem is tudom minek !

  Utána sírni !

  Másik fél véleménye?

  Mi van a római joggal ?

  Sajnos a negyvenes évek feletti és plusz, 20. queenmargareth 2011.04.11. 15:42 - a ,,kommunizmusban" ( ami nem létezett) szocializálódott.

  Ez van !”
 • 26. Yossarian 2011. április 11. 18:02
  „na, akkor lesz majd rende ebben az országban, ha egyetlen munkaadó sem mer ilyeneket csinálni a munkavállókkal.
  addig csak smafu az egész.”
 • 25. csendesen 2011. április 11. 17:46
  „KamuNeni! Felháborító amit írtál. Ha majd Te kerülsz ilyen helyzetbe, hogyan reagálod le? Tudod ma én, holnap TE. Úgyhogy csak óvatosan.”
 • 24. info 2011. április 11. 17:46
  „azt mondta egyszer egy mézesboltos" a próbaidő egy hónap, természetesen a próbaidő idejére nem jelentjük be, de az árukészletért felelnie kell" kell?”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxi várta a ház előtt a betörőt

Bejelentés alapján értek tetten a szegedi rendőrség járőrei egy 30 éves férfit hétfőre virradó éjszaka, aki a Honvéd tér egyik lakásába tört be. Tovább olvasom