Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Katasztrófavédők söprik majd a kéményeket – ingyen

Szeged - Vitát gerjesztett a parlamentben a kéményseprés államosításáról szóló törvényjavaslat. A helyi szolgáltatóknál csak egy biztos: a bizonytalanság.
A minisztérium válasza
A Belügyminisztérium parlamenti sajtóosztálya azt a tájékoztatást küldte, hogy a jelenlegi kéményseprő cégek személyi állománya részben az állami szervnél, részben a piaci szolgáltatóknál fogja továbbra is kamatoztatni a szaktudását. A lakossági szektor a feladat körülbelül 80 százaléka, így 1350 fő átvételét tervezik. A kormány a kéményseprő-ipari ellátás folyamatos biztosítása érdekében már 2,3 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a katasztrófavédelem javára. A költségvetési fedezetet az általános gyakorlat szerint biztosítják. Változatlanul a tűzvédelmi hatóság lesz a szolgáltatás felügyelő szerve. A jövőben a gázüzemű tüzelőberendezésekhez csatlakozó kéményeket kétévente kell ellenőrizni, a szilárd tüzelőanyaggal vagy olajszármazékkal működő tüzelőberendezésekét évente.

A kéményseprést januártól a katasztrófavédelem végzi, és a lakosságnak ingyenes lesz, ha az Országgyűlés kétharmada március végén megszavazza. A minap tárgyalta a törvénytervezetet a parlament. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára többek között azzal indokolta az államosítást, hogy a szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és a díjtételekben évek óta mutatkozó különbségek megszűnnek. Kiküszöbölik a több megyében jellemző ellátási zavarokat is.

Egy tévéinterjúban azt mondta: a tárca becslése szerint 6,5 milliárdba kerül a szolgáltatás átalakítása, és 400 milliót költenek műszerekre. A Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója támogatta, az ellenzék elutasította a javaslatot.

A katasztrófavédelemtől azt kérdeztük, kik seprik jövőre a kéményt. Vagyis biztonságban lesznek-e a háztartások amellett, hogy 1-2 ezer forintot spórolnak évente. Az országos főigazgatóság szóvivőjétől nem kaptunk választ, várják a törvény elfogadását, és a feladat delegálását. A Belügyminisztériumhoz irányított.

Megyénk nagy részén a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. dolgozik, ami magáncég, akárcsak a Vásárhelyet ellátó Csomifüst Plusz Kft. A vezetőik nem kívántak nyilatkozni. Szenkovszky Szilvia, a szegedi vállalkozás társügyvezetője annyit mondott: reméli, átveszi a katasztrófavédelem a nagy tapasztalattal rendelkező kéményseprőiket. Csongrádon és Szentesen önkormányzati szolgáltató működik. Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. igazgatója azt mondta, ha csak a 12 százaléknyi közület marad nekik, akkor azt sem vállalják, inkább a cég többi tevékenységét erősítik. Nem tudni, a katasztrófavédelemnek vagy a szegedi cégnek kell majd kötelezően helytállnia. Azt is tisztázni kell, hogy műszereiket átveszik vagy sem, mert egymillióért vettek tavaly 3 új füstgázelemzőt.

Kovács Tibor munka közben Fotó: Kuklis István
Kovács Tibor munka közben Fotó: Kuklis István

A cégvezető úgy fogalmazott, ha annyi állami támogatást kapnának a cégeik, mint a katasztrófavédelem, ők is dolgoznának ingyen. Nevük elhallgatását kérő szakemberek bíznak benne, hogy nem lesz meg a kétharmad a törvény elfogadásához. Szerintük az új rendszer nem fog működni, jövő ilyenkor módosítás, kapkodás lesz. Ezt a bizalmi munkát 6-tól 2-ig nem lehet ellátni. A közületeket azért nem veszik el, hogy ne lehessen kimondani: nettó államosítás folyik, „a kéményen dolgozó kisembert sújtják". Ráadásul nincs olyan, hogy ingyenes, hiszen közpénzből dolgozik majd a katasztrófavédelem. Úgyhogy az is fizeti, akinek kéménye sincs.

Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke egy tévéinterjúban úgy fogalmazott, hogy 50 vállalkozás mehet tönkre, és 500 ember válhat munkanélkülivé az államosítással. Nem igaz ugyanis a tárcának az az állítása, hogy a vállalkozások a közületekből megélnek, hiszen a céges megrendelések aránya nincs 10 százalék.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltoznak Szeged és Mórahalom között

A NIF közleménye szerint Szeged és Mórahalom között a következő két hónapban aszfaltoznak, ezért szakaszosan félpályás forgalomkorlátozásokra kell számítani. Tovább olvasom