Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Katica, a szegedi műbogár egy londoni kiállításon

A szegedi Informatika Történeti Múzeum állatrobotját a csütörtöktől vasárnapig tartó RobotvilleEU nevű kiállításon lehet látni.
A szegedi Informatika Történeti Múzeum állatrobotját, a Katicát mutatja be a londoni Science Museumban a csütörtöktől vasárnapig tartó RobotvilleEU nevű kiállításon.

Magyarországot egy valódi tudománytörténeti ritkaság képviseli, hiszen Muszka Dániel 1957-ben fejlesztette ki a Katicát a Szegedi Tudományegyetemen Kalmár László akkori igazgató támogatásával. A kibernetikus állat olyan feltételes reflexek modellálására készült, amely képes rövid ideig emlékezni bizonyos stimulusokra. A Katica a szemébe és a pettyeibe épített érzékelőkön keresztül fényre, hangra, tapintásra reagál - tájékoztatott a Londoni Magyar Kulturális Központ.

Az 54 éves eredeti műállat mai klónját a feltaláló, Muszka Dániel és segítőtársa, Gyuricza Csaba fogja az érdeklődő közönségnek bemutatni. A 81 éves feltaláló jelenléte és demonstrációja a kiállításon igazi kuriózum lesz - jegyezte meg levelében a magyar intézet.

A kiállítás kezdeményezője és főszervezője az EUNIC London, az Európai Unió kulturális intézeteinek szövetsége, együttműködésben az Európai Bizottság (EB) Kognitív rendszerek és robotika programjával és az EB brit képviseletével.

A londoni Science Museum mintegy 20 egyedi robotot mutat be a kiállításon. Hat zónában elhelyezve lesznek láthatók háztartási robotoktól kezdve az úszó és felfedező robotokon át egészen a humanoid robotokig. Számos európai robot szinte a kísérleti laboratóriumokból érkezik a kiállításra és a brit közönség első alkalommal láthatja őket.

A RobotvilleEU kiállítás célja, hogy bemutassa az európai robottechnológia és innováció élvonalbeli példáit és azt vizsgálja meg, hogy a robotok miképp válnak majd a jövőben a mindennapok elengedhetetlen részeivé.

A magyar intézet tájékoztatójában idézte Paulina Lathamot, a londoni Lengyel Kulturális Intézet programigazgatóját, az EUNIC London RobotvilleEU projektjének koordinátorát, aki azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia fogalma és a robotika mintegy 3000 éves múltra tekint vissza. A robot szó 90 éves, ezt a kifejezést Karel Capek cseh író kreálta és használta először R.U.R. című darabjában.

Olvasóink írták

  • 2. Lucia 2011. november 30. 20:53
    „Dani bácsi!
    További nagyon jó egészséget! Büszke vagyok, hogy valamikor - még a múlt évezredben - a főnököm voltál!”
  • 1. CsendEstiBor... 2011. november 30. 19:56
    „Grat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolópályán a nagykörúti buszsáv - drága, álom marad

Egyelőre nem épül buszsáv a nagykörút közepén, túl sokba kerülne, így másik pályázati lehetőséget keres Szeged. A Tisza Lajos körút átalakítására viszont napirenden maradt.
Tovább olvasom