Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Katona: Így nem lesz bébi-boom

Szeged - Direkt kormányzati intézkedésekkel nem lehet hatni a gyermekvállalási kedvre - mondta Katona Tamás Szegeden.
Direkt kormányzati intézkedésekkel nem lehet hatni a gyermekvállalási kedvre, csak kiszámítható családpolitikával, ám ez hiányzik – mondta a szegedi Szegfű Klubban tartott MSZP-fórum előtt, sajtótájékoztatón Katona Tamás statisztikus, demográfus, korábbi államtitkár.

Szerinte a kormány hozzá nem értését jelzi a témáról szóló vitaanyag, és jellemző megnyilatkozás volt a kétharmados oldalon, hogy ha majd a magyar nők nem csak a családon kívül akarják önmagukat megvalósítani, több gyerek fog születni: szóval az asszony maradjon otthon, apa pedig tartsa el a növekvő családot a minimálbér másfélszereséből. Aki a tényeket ismeri, nem sugall ilyet – figyelmeztet Katona. Miközben nálunk 100 nőnek születik 132 gyermeke, Svédországban ugyanez a teljes termékenységi arányszám 190, és hasonló a helyzet azokban az országokban, ahol a nők foglalkoztatása, karrierlehetősége jobb, mint nálunk – mondta a statisztikus.

Olvasóink írták

 • 16. Bördy 2012. május 15. 16:32
  „Szeretném ha a a Nemzetgazdasági miniszter, vagy akinek épp kipattant az agyából ez a baromság, vállaljon legalább egy gyereket! De úgy, hogy ne keressen csak a minimálbértől kicsit többet, és legyen a nyakán deviza alapú lakáshitel!”
 • 15. anya5353 2012. május 15. 12:58
  „"Direkt kormányzati intézkedésekkel nem lehet hatni a gyermekvállalási kedvre - "
  Ó, dehogynem,......
  CSAK NEM OLYANOKKAL, AMILYENEKET MANAPSÁG HOZNAK!
  Elég, ha az új Munka Törvénykönyvet nézzük......meg azt, hogy mennyire védi a kismamákat, a gyesen lévőket, stb.....
  munkavállalóknak csak kötelessége van, jogaik már szinte semmi!”
 • 14. macs 2012. május 15. 11:56
  „13. windsor,
  a gyermekáldás elmaradásának nem csupán a nők meddősége az oka. Orvos ismerősömtől hallottam, hogy az esetek jelentős részében a férfiaknál van a labda. Igaz erről valamiért nem szívesen beszélünk. :-)”
 • 13. windsor 2012. május 15. 10:54
  „Az tetszik a legjobban, amikor ezeken felül még arra is utalgatnak, hogy majd a gyermekteleneknek milyen hátrányuk származik... Nagyon sok nő meddő. Közülük többen pszichés okoknak köszönhetik ezt a helyzetet. Amíg stresszben élnek a megélhetés miatt, addig a teherbeesés is lényegesen nehezebben fog bekövetkezni. Körülöttem sokan vannak, akik nagyon szeretnének gyermeket, de sikertelenül. Nem bizonyított ugyan az összefüggés, de vannak akik beleszaladtak a svájci frankos hitelbe, van ahol a pár egyik tagja elveszítette a munkáját, van a hol pedig csökkent a családi vállalkozás bevétele és bizony rezeg a léc. Nnna ilyen helyzetek mellett azért a stressz elég keményen tudja befolyásolni a fogantatást... Persze ilyen helyzet mellett jól hangozhat, hogy nna de majd ha összejön a gyerek, akkor havi pár ezerrel jobb lesz... De a rágörcsölés sem teszi könnyebbé a helyzetet, sőt!!”
 • 12. Armando81 2012. május 15. 08:37
  „11. Aranea 2012.05.15. 08:00

  Aranea! Nézd el neki, nem tudhatja. A nevéből ítélve neki a dolog kellemesebb része jutott! Ezzel bizonyára teljesítettnek tekintette férfiúi kötelességét.”
 • 11. Aranea 2012. május 15. 08:00
  „6. CsImre:
  ...és milyen fogamzásgátlási lehetőségek voltak?
  Ha a sokadik gyerekkel lett terhes a delikvens, akkor maradt a krumpliszsákhordás a padlásra, a kötőtűzés, stb. Onnan tudom, hogy nagyanyám is sokszor vett részt "elvetélkedőben"...”
 • 10. Jozsoci 2012. május 15. 07:17
  „Tessék! Itt a bölcsődei gondozási díj bevezetése!”
 • 9. X_Y 2012. május 15. 07:04
  „Hát attól hogy a kormány a zembereket ba..gatja, attól nem születik gyerek :)”
 • 8. TUTI 2012. május 15. 06:51
  „Ez kellene a legfontosabb téma legyen! Ezt témát kellene csontra rágni! :)

  HAJRA MAGYAROK!”
 • 7. NP1 2012. május 15. 04:10
  „dodoni

  "utódlástól függetlennek képzelt nyugdíjrendszer" - ezt esetleg elmagyaráznád?”
 • 6. CsImre 2012. május 14. 23:41
  „A világháború után mégis milyen létbiztonság volt, vagy kiszámítható családpolitika, vagy karrierlehetőség, hogy 4-5 gyerek is igen gyakori volt egy-egy családban? Indiában pl. milyen karrierlehetőségek, vagy kiszámíthatóság van, hogy olyan sokan születnek?”
 • 5. roxper 2012. május 14. 21:40
  „Igaza van, ez a kiszámíthatatlanság ami az elmúlt 2 évet jellemzi nem vezet sehova, mindenki veszi a sátorfát és kimegy külföldre. Manapság már nem csak a felsőoktatás miatt, hanem a rossz anyagi helyzet miatt sem vág bele sok ezer ember a 20-as éveik elején a családalapításba, hanem csak 3x évesen! Ezen aztán tényleg nem segítenek ezek a hülye ötletelések...”
 • 4. dodoni 2012. május 14. 20:45
  „"Direkt kormányzati intézkedésekkel nem lehet hatni a gyermekvállalási kedvre ..."

  Ostobaság.

  Lásd: utódlástól függetlennek képzelt nyugdíjrendszer; az eltartottak számára tekintettel nem lévő adórendszer; Bokros csomag, amely ezt az elvet érvényesített. Csak három, kapásból, ami negatív irányba befolyásolta a születésszámokat.”
 • 3. dodoni 2012. május 14. 20:29
  „"Teljesen igaza van."

  Csakhogy a vitaanyag nem erről szól, hanem pontosan azt tartalmazza, amit hiányol.

  Tehát:

  vagy el sem olvasta

  vagy - és ez az elképzelhetőbb - előbújt belőle a politikus, aki, írjon, mondjon bármit a másik oldal, azt nem fogadja el, kritikával illeti. Ebben az elsőrendűen fontos kérdésben ez, több, mint végzetes.

  Mit találtam még az illető úrról?

  "1995-től a KSH elnöke lett, Horn Gyula tanácsadójaként és kormánybiztosaként tevékenykedett."

  Pedig szólhatott volna, hogy "No, de kedves Gyulám! Egy rohamosan elöregedő országban az öregeknek adott ingyenes utazás még egy kis szorítás a jövő nyakán."”
 • 2. Kudara 2012. május 14. 20:01
  „Sajnos minimálbérből nem lehet rendes/jó körülményeket teremteni egy kisbabának.
  Attól meg, ha szülök és adnak nekem kb. 20 ezret nem lesz jobb se a gyermekem se az én helyzetem. Persze, több, mint a semmi, de csak berendezni a gyerekszobát, mindent megvenni a kicsinek, amire feltétlenül szüksége van TÖBBSZÖR 20 ezer Ft, és akkor még a 9 hónapról+szülésről ne is beszéljünk... És még csak most értünk oda, hogy megszületett, egy szülő szeretne rendes körülményeket a gyermekének teremteni, amihez a szereteten és a törődésen kívül sajnos pénz is kell...ami nagyon nincs a mostani fiataloknak, akik szülhetnének. Sőt...biztos munkahelyük sincs, így hova szüljön akárki?
  Nem azzal van a baj, hogy az ember nem akar gyereket, hanem nem akarja NYOMORBA szülni.”
 • 1. Lorelei 2012. május 14. 19:54
  „Teljesen igaza van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: El a kezekkel Székhelyitől!

Szomorú, hogy a Demokratikus Koalíció kivételével az ellenzék pártjai nem szólaltak meg a Székhelyi-ügyben - mondta Orosz Gábor, a DK szegedi koordinátora. Tovább olvasom