Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Katonai akció mentette meg a lótuszt

Szeged - Virágzik a újszegedi füvészkertben az indiai lótusz – az állomány azonban nem volt mindig ilyen gyönyörű. A hetvenes években szinte teljesen kipusztult – a honvédség műszaki alakulatának segítségével hozták rendbe.
Nem volt mindig olyan gyönyörű az újszegedi füvészkert lótuszállománya, mint most. Harmincnégy évvel ezelőtt teljesen eltűntek a kis tavacskából a rózsaszínű virágok, amelyeket a füvészkert megalapítója, Győrffy István professzor honosított meg 1932-ben.

– A professzor egy növénygyűjtő út során, az óföldeáki Návay-kastély tavából hozta Újszegedre munkatársaival az első töveket – tudtuk meg Pulics Juliannától. A kertvezető elmesélte: az ötvenes évek végére az indiaiak szent növénye annyira benőtte a tavat, hogy szinte ki sem látszott a víz, ezért elkezdték kaszálni és ritkítani. Ennek következtében azonban a hetvenes évekre csak néhány levél és virág maradt, majd azok is teljesen eltűntek. Több próbálkozás után végül 1981-ben a honvédség műszaki alakulatától kértek segítséget. Megvárták, míg nyáron kiszárad a tó, majd a katonák speciális gépükkel kitolták az iszapot a mederből, és tiszai fövénnyel terítették be. Ősszel beleesett az eső, télen a hó, tavasszal pedig – láss csodát – a még csíraképes lótuszmagvak kikeltek. Egy másik tóban közben további töveket neveltek, ezeket is átültették a „túlélők" mellé.

Az indiai lótusz augusztus közepéig virágzik az újszegedi füvészkertben. Fotó: Karnok Csaba
Az indiai lótusz augusztus közepéig virágzik az újszegedi füvészkertben.
Fotó: Karnok Csaba

Az újszegedi kertben ezer négyzetméteren jelenleg több száz gyönyörű, illatos rózsaszín virág látható, amelyeket esernyő formájú, kékeszöld, viaszos leveleik még különlegesebbé tesznek.

Enyveskezű látogatók

Nem ritka, hogy a látogatók letépnek egy-egy lótuszvirágot, vagy egyszerűen tövestül szedik ki a tóból a növényt, és kisétálnak vele. Előfordult, hogy a zuhanyrózsához hasonló termését szakították le, ezt ugyanis szárazon díszként alkalmazzák a virágkötészetben. Ezennel felhívjuk a kedves látogatók figyelmét: az ősszel leszedett, kiszárított termést a kertben potom pénzért megvásárolhatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi hang – a kisszínházban

Szeged - Melkvi Bea Jean Cocteau nevezetes monodrámáját, az Emberi hangot játssza ma a… Tovább olvasom