Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Katonák, rendőrök, bévések bűnei

A kisstílű seregbéli „szívatások", gonoszabb kegyetlenkedések kora lejárt, azt azonban még nem mondhatjuk el, hogy minden szolgálati hely és egyenruhás mentes a bűntől – tudtuk meg dr. Lele Andrástól, a Szegedi Katonai Ügyészség parancsnokától.
„Törölje csak fel, katona, még egyszer a folyosót, hadd röhögjön a fóka!" – vigyorgott bele a képembe az a ritka fényes tekintetű szolgálatvezető, aki azon a napon immár ötödször dúlt fel minden körletet, mosatott fel minden zugot, egyszóval élvezte hatalmát rajtunk, újonc katonákon. A fóka (vagyis a felmosórongy) meg röhögött, szennyes vizet fröccsentett arcunkba, elhitetve velünk: a Magyar Néphadsereg nem lesz más az életünkben, mint folyamatos szívatások láncolata.

A katonasors ma sem irigylésre méltó, csak éppen mindenki maga vállalja, és sokkal kevesebb bajjal jár – tudtam meg dr. Lele Andrástól, a Szegedi Katonai Ügyészség vezetőjétől. Az ezredes elmondta: területi illetékességük három megyére, Csongrád mellett Békésre és Bács-Kiskunra terjed ki. Nemcsak a katonák jogsértő ügyeit vizsgálják, hanem ők járnak el bizonyos esetekben a rendőrök, a büntetés-végrehajtásban szolgálatot teljesítők és a nemzetbiztonság hivatásos állományába tartozók esetében is.

– Ha mindenkit összeszámolunk, több mint 10 ezer emberről van szó, éppen ezért azt mondhatom, a tavaly elkészült 118 vádirat azt mutatja: fegyelmezett szolgálatteljesítés folyik a Dél-alföldön. Persze bűnök előfordulnak, leggyakrabban szolgálati feladat alóli kibúvás és szolgálatban történő kötelességszegés miatt kell intézkednünk. Ha valaki nem kezdi meg időben fontos szolgálatát, szolgálati helyét elhagyja, vagy szolgálat közben szeszes italt fogyaszt, netán nem tartja be a szolgálattal járó szabályokat, az ügyében mi járunk el. Az eljárás végére súlyosabb jogsértés esetén a katonai bíróság tesz pontot, míg az enyhébb vétségeket visszautaljuk parancsnoki fegyelmi hatáskörbe – mondta el Lele András.

– A legnagyobb kárértékű ügyünk Kecskeméten történt. Itt szállt le egy vadászpilóta úgy, hogy elfelejtette kiengedni a futóművet. Ez 2 milliárdba került az államnak. De hogy kisebb pénzeket is szóba hozzak: Bács-Kiskun megyében feltártunk egy cselekménysort, amikor a katonák albérleti támogatás címén olyan pénzeket is felvettek, amikre nem voltak jogosultak. Akadt, aki csak néhány tízezer forinttal károsította meg a sereget, de végül mégiscsak összejött 6,5 millió forintos kár.

Lele András a súlyosabb bűnökről szólva beszélt még arról a fegyőrről is, aki a Zuschlag-ügyben lett „érdekelt", ugyanis 150 ezer forintért cserébe egy mobiltelefont csempészet be a börtönbe. Tavaly egyébként összesen 121 vádlottal szemben jártak el. Közöttük 72 volt katona, 78 rendőr, 28 a bévében teljesített szolgálatot, 7 pedig olyan civil,
ki katonával együtt „bűnözött".

Csupán egyetlen esetben kellett fellépni nemzetbiztonságnál dolgozóval szemben. De a fóka már nem röhög – hangsúlyozta Lele ezredes. A régi, „szívatásos" korszaknak vége. Igen nagy szerepe van ebben Kovács Tamásnak, aki még a sorkatonai szolgálatos időszak utolsó éveiben kemény szigorral lépett fel az efféle bűnökkel szemben – dicsérte Lele András a Magyar Köztársaság legfőbb ügyészét, aki korábban a katonai főügyész volt.

41 év szolgálatban

Kilenc ügyész és 15 alkalmazott dolgozik napjainkban a Szegedi Katonai Ügyészségen, amely a Széchenyi téri Igazságügyi palota második szintjén található. Vezetőjük, dr. Lele András 1968-ban kezdte meg szolgálatát a katonai ügyészség kötelékében, a hetvenes évek eleje óta dolgozik Csongrád megye székhelyén, 2007-ben lett a szegedi katonai ügyészek vezetője.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. benq 2009. november 16. 09:14
  „hulladék egy társaság a rendőri vezetéstől a parlament csúcsáig. a csóró paraszt dolgozzon.. a csuri rendör az utcán <moderálva> a népet mert kvótát szabtak rá a fő muftik meg jót röhögnek...... moderáltam magam.......”
 • 20. flexsnake 2009. november 16. 06:19
  „19.
  vona ügy
  murvai ügy
  a béka per
  cigánygyilkosságok neonáci ügye
  <moderálva>”
 • 19. Teo 2009. november 15. 23:58
  „Ez nagyon király.

  Keressétek csak ki, ott lesz valahol.

  A képviselő urak, a fizetésük X-Y % át elfogadhatják, s ha leírják egy formanyomtatványra , törvényessé válik a korrupció.

  ui: egy pár éve foglalkozott ezzel a televízió is”
 • 18. olmosnyomdasz 2009. november 15. 20:32
  „"Szegény legénynek olcsó a vére,
  Két- három fillér egy napra bére." Rajta Tyukody palytások! Ítéljetek! minél keményebben! Lássam! Ki nem húzott sosem bakancsot!”
 • 17. flexsnake 2009. november 15. 17:25
  „mi ez a szar megint? el sem olvasom :D”
 • 16. Mignon 2009. november 15. 17:21
  „Sok egyenruhat viselö embernek, fegyveres testület tagjanak el kellene hogy jusson a tudataig,
  hogy ö nemcsak a hatalmat kepviseli, hanem "peldakep-szerepe" is van!
  (Apoltsag, törvenyekhez valo hüseg, korrektseg, stb.)
  Mint a politikusoknak is tudatos kellene lenni ez a szerep!
  Ök, mindeg (!) szolgalatban vannak!

  Egy ujsagironak nem kell hogy "peldakep" legyen,
  de ö is "szolgalatban" van mindeg.....!”
 • 15. Csecs 2009. november 15. 17:16
  „Azért tart itt a sereg, ahol tart és azért igyekezett mindenki ellógni a sorkatonaságot, mert minden a szivatásról szólt. És arról, hogy a magyar honvéd (és előtte a "néphadsereg" katonája) sosem a Hazáért viselte a fegyvert, hanem hol a VSZ-ért, hol pedig a NATO-ért. Most meg egész egyszerűen a pénzért. És egészen aprópénzért ráadásul.
  Azért remélem, hogy a választás után elkezdődnek a felelősségre vonások és nem csak holmi túlkapásos ügyek kerülnek terítékre, hanem a nagyhalak között is lesz "csillaghullás" és komoly ítéletek (fegyház) hatalommal való visszaélés, de akár hazaárulás bűntettéért is! Addig nem hiszem el, hogy komoly munka folyik a hadbíróságon.”
 • 14. Mignon 2009. november 15. 17:01
  „Hogy jön ide a Gestapo?
  Tudod egyaltalan mit jelen?

  (Segitsegül: Geheime Staatspolizei = Titkos Allamrendörseg).

  A sok fröcsögö mar megint.”
 • 13. dodó 2009. november 15. 16:51
  „13. hozzászólás 9349779
  Igaz!”
 • 12. klj_54 2009. november 15. 14:43
  „3. hozzászólás varadipal 2009.11.15. 09:21

  Vigyázz a VPOP-val! Hitlerájban a GESTAPOnak nem volt akkora hatalma, mint ma a fináncoknak!”
 • 11. TrombiFrédi 2009. november 15. 14:40
  „Varadipal! A fináncok nem tartoznak a katonai ügyészség alá! A korrupciót és a korruptságot pedig nem az dönti el, hogy ki felügyeli, ill. ki nem felügyeli az adott rendvédelmi szervet!”
 • 10. olmosnyomdasz 2009. november 15. 14:24
  „Amíg nyalni való s..g van, találni fogunk nyelvet is. Akinek meg csak bunkója van, talál verni való kutyát is.”
 • 9. VV4 2009. november 15. 14:12
  „Aki hitvány ügyvédnek, még mindig lehet ügyész... szokták mondani. Így elnézve nem is alaptalanul.
  Hogyan lehet egy lapon említeni a sorkatonai szivatásokat, a 2miliárdos kárt okozó gondatlansággal? De főleg, hogyan lehet egy szándékos csalást elbagatelizálni egy elalváshoz képest?
  És ez az egész mennyivel hitelesebben hangzott volna egy olyan ember szájából, aki valaha az életben dolgozott az utcán is és onnan dolgozta fel magát a bőrfotelbe, nem pedig a 60as évekbe beült oda és azóta ott kapaszakodik.
  De a cikk lényege elég egyértelmű: Dr. Lele megrendelt egy cikket, mert itt volt az ideje, hogy fényesítse kicsit Kovács Főügyész úr valagát. Na ez legalább sikerült.
  Sajnálatos, hogy ők a törvényességi felügyelők még a mai világban is...”
 • 8. Atlasz 2009. november 15. 12:25
  „Volt sorkatona az ezredes úr?”
 • 7. bruhahaha 2009. november 15. 10:54
  „madártej!

  Lerágott csont! És én szem szerint azon a véleményen vagyok, hogy ha rendbontó horda támad az állam emberére azt verjék is el, de rohadtul! Nem a képviselőúrra gondolok! Akinek meg nincs dolga egy rendbontó tüntetésen, takarodjon haza! Ezzel el is tud határolódni! És ki maradt? Na az alja kődobáló, gyújtogató, autókiégető rohadás banda! Na annak meg legyen is annyi! És ha rendőreinket kockakövel dobálják, akkor vége is lojalitásnak!!! Vagy Te is ott voltál dobálni??? Ha nem akkor meg mit izgat? Mit rágódsz marha módra a régi dolgokon? Szítod a tüzet!? Vagy eddig terjed a látókör?

  A másik fináncgyűlölőnek meg: Miért nem tettél feljelentést? Utólag csak lejáratni akarod őket? Ha meg van bizonyíték, irány a feljelentés... Ne csak arcoskodjunk itt!!! Az könnyen megy!”
 • 6. bo 2009. november 15. 10:36
  „5- -30 fokban Röszkén az őrjöngő szerbet? Az nem Te voltál!:-)”
 • 5. barkasz 2009. november 15. 10:29
  „Pali talán téged is oda bilincseltünk már a korláthoz??”
 • 4. bo 2009. november 15. 10:19
  „Már kezdtem hiányolni, hogy nem emlegetik fel a fináncokat!:-))))”
 • 3. varadipal 2009. november 15. 09:21
  „Tisztelt Katonai Ügyészség!
  Mintha kimaradt volna a statisztikájukból a pénzügyőrség.Lehet, hogy a korrupció azért olyan bátor náluk, mert Önök szerint a PM-hez tartozó fegyveres rendészeti szervezet nem tartozik a hatáskörükbe? Tévednek uraim, a legtöbb általuk elkövetett bűncselekmény az Önök hatásköre és illetékessége.Ismerek néhány ügyet, melyben az elkövetők hivatásos fináncok voltak, cukrot léptettek ki fiktíven, olajat tüntettek el, cigaretta csempészet elősegítői voltak, soron kívüliségért pénzt kértek és kaptak, használt autók számláit érték alatt fogadtak el vámkiszabás alapjául,szezonális édességárut és rizst csempésztek üzletszerűen, árusétáltatással ÁFÁ-t csaltak milliárdos értékkel, de még sorolhatnám 35 éves tapasztalatom alapján.
  A statisztikára nem elég a rózsaszínű festék.”
 • 2. JungHeinrich 2009. november 15. 09:17
  „...jah 5 perc késés ,mert elaludtál és fegyelmi plusz 30ezer HUF bünti a havi 85 ezerből ,de a feljebbvaló alávalőknak semmi kontroll,mert ők a kontroll....”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai shoppingőrület a Szeged Plazában

Hatalmas sikere volt a második éjszakai plázaláznak: 20–70 százalékos kedvezménnyel… Tovább olvasom