Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Kávéadó: dráguló élvezet?

Szeged - Népegészségügyi termékadót vethet ki a kormány a kávéra is - szeptember elsejétől ez azokra az élelmiszerekre vonatkozik, amelyek fogyasztása bizonyítottan egészségtelen. Kérdés, ebbe a körbe tartozik-e a kávé.
Szeptember elseje óta kell adót fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása a kormány szerint bizonyítottan egészségtelen – ilyenek a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek és italok. A Népszabadság birtokába jutott – tárcaközi egyeztetésen lévő – tervezet szerint a kabinet további 25 százalékkal emelné az energiaitalok, sós termékek, előre csomagolt cukrozott termékek és ételízesítők adóját, és az adóköteles termékek közé emelné az alkoholos üdítőket, az ízesített söröket és a kávét is.

Sokan nem tudnak ellenállni a kínálásnak. Fotó: Karnok Csaba
Sokan nem tudnak ellenállni a kínálásnak.
Fotó: Karnok Csaba

– Ezt nem hiszem el! Adózzunk a cigi után, mert attól meg lehet halni, de a kávéra minek vetik ki? – reagált a kormánytervezetre Nagy Tímea. A fiatal szegedi lány tegnap délután az egyik belvárosi kávézó teraszán szürcsölgette adagját. Általában napi két-három csészével hörpint fel. Szerinte a mértéktartó kávéfogyasztás nem egészségtelen, hanem jót tesz a szervezetnek.

Napi egy-két csésze

A magyar lakosság 80 százaléka kávézik, legtöbben naponta 1–2 csészével isznak meg. A kávéban található antioxidánsoknak különleges szerepük van étrendünkre: többek között hozzájárulnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is.

A kávé egészségügyi hatásait sok kutatás vizsgálta – de számos tévhit is kering. Például: a kávéfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát; rossz hatással van szív- és érrendszerünkre. A hangsúly a mértéktartáson van: napi egy-két csésze kifejezetten pozitív hatással lehet. Német kutatók megállapították: a kávé növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, csökkenti a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a máj- és a méhrák kockázatát, enyhíti a fejfájást, az asztmások számára megkönnyíti a légzést.

– A kávé fogyasztása abszolút beleilleszthető az egészséges étrendbe. Naponta 250–300 milligramm koffeinbevitelt javaslunk egész napra. Ennyi van három csésze kávéban – tudtuk meg Henter Izabellától. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja elmondta: változó, miképpen reagál a szervezet. Egyesek már egyetlen csészétől is rosszul lesznek, mások két-háromtól is vígan elvannak. Azonban ha túl sok fekete levest fogyasztunk, kézremegés alakulhat ki, és megemelkedik a vérnyomás. Akinek magas a gyomorsava, fokozódhat a savtermelése. Gyakorta emlegetik a kávé vízhajtó hatását, a mértékletes fogyasztás azonban nem növeli a kiszáradás kockázatát. Egy amerikai kutatás megállapította: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a kávé- vagy a koffeinfogyasztás növelné a krónikus szívkoszorúér-betegség kockázatát, még masszív „függőség" esetén sem. A magas vérnyomással kapcsolatban ráadásul érdekes eredményre jutottak a 65 év feletti fogyasztók körében: akik gyakrabban ittak koffeintartalmú italokat, azoknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. luckydevil68 2011. október 12. 01:04
  „99. scott1
  Te miről beszélsz? Ki ajánlgatta a gárdistákat?”
 • 96. Ettimese 2011. október 10. 12:59
  „És a kávéadó után jön a plüssadó? :-)

  http://ettimese.blog.hu/2011/10/10/es_a_kaveado_utan_jon_a_plussado”
 • 95. scott1 2011. október 10. 08:37
  „saslucky68!
  Nekem nem kell felöltöznöm... de az előző kormányt és a gárdistákat sem kell, hogy ajánlgasd mint alternatívát. Csak azoknak meglepetés a mostani helyzet, akik a választások előtt azt zengték, hogy rózsás minden és a változások ellen ágáltak, na akkor tényleg még név szerint is megneveztétek kitől kell tartani... de előtte olyanokat is mondtatok, hogy 2006-ban euróval fizetünk, 2007-ben a 4-es metróval utazunk, ingyenes lesz a jogosítvány, Magyarországot nem érinti a válság... ezeket is idézd vissza, mára ez már viccesebb mint a Sas Jóskátok...”
 • 94. Monthechristo 2011. október 10. 07:21
  „Szerintem meg az összes "léhűtőt"a levesbe...haszontalan kártevők mind,és ugye tudjuk hogy ilyenkor féregirtás a következő terminus,nemre korra tekintet nélkül,figyelembe véve az elmúlt húsz esztendőt,,,és kiviláglik hogy mindegyiknek van vaj a fején,csak nekünk szórták ezt a látványos show-t...ellenzéki -kormánypárti csatározások,és a figyelmed elcsavarva,holott egy kutya kölke az összes,minket meg madárnak néztek....mint mindig....de tűrjük::)))Meddig még??????????”
 • 93. robertpolyak 2011. október 09. 21:01
  „Tulajdonképpen ha a " kormány" ennyire védi az egészségünket, akkor az így keletkezett adótöbbletet le lehet vonni az egészséges élelmiszerek árából. Mint pl.:BANÁN. Így olcsóbbak lennének a gyümölcsök, a kenyér, tej, és az egészséges alapvető élelmiszerek. Vagy nem is ez a cél, hanem a tiszta adóbevétel????????? Akkor kinek is fontos az egészségünk? Kezdünk tudatunkra ébredni, s már nem mindent hiszünk el amit szajkóz a média, meg a szóvivők.
  Sajnos csak a pénzünk fontos.”
 • 92. studyfy 2011. október 09. 20:07
  „maccs, sajnos így van, én is ezt találtam az egyik gazdasági honlapon.”
 • 91. GAgyi 2011. október 09. 18:17
  „Frakk megmondta a tutit! Ő tudja, hiszen jár szemináriumra. Higgyetek neki :)

  macs: a több néha kevesebb :) ebből a zseniális gondolatból indul ki kancsal flóris köztörvényes nyugdíjlenyúló és bűntársai szerintem. A baj csak az, hogy ez a pénzre nem igaz. __szerintem__.”
 • 90. luckydevil68 2011. október 09. 16:46
  „"87. scott1"
  Vagy öltözz fel rendesen, vagy olvasd el amit leírtam.”
 • 89. macs 2011. október 09. 15:23
  „Csak nagyon halkan mondom: a legújabb ÁKK jelentés alapján a központi költségvetés nettó adóssága 700 milliárd forinttal több, mint az év elején és 1000 milliárddal, mint a kormányváltáskor. Arról nem is beszélve, hogy az év elején kibocsátot államkötvények kamata 7-8%, míg a német papirokké 2%.
  Azért nem semmi, úgye?”
 • 88. studyfy 2011. október 09. 14:53
  „frakk, Te tényleg nem látsz élesen a narancsos szemüvegedben! Valóban hatalmas hiánya van az országnak, de nem ezért kell a plusz adókat bevezetni. Azért kell, mert bevezették az egy kulcsos adó és megvásároltuk a MOL részvényeket. Ez a két tétel és még a sok kiadott baráti szívesség ( debreceni stadion, vásárhelyi Emlékpont stb) akkora lyukat ütött a költségvetésen, hogy ezekkel az adókkal azt pótoljuk. Ha már Bod Péter Ákos is beismeri ezt és megkérdőjelezi a 2012-es költségvetés irányvonalát, akkor már nem is hivatkozom Mellár Tamásra vagy más konzervatív gondolkodású közgazdászra.”
 • 87. dondongó 2011. október 09. 14:36
  „Akkor már lehessen otthon pörkölni évente 5 kiló kávét és termeszteni 500 tő vadkendert is jövedéki adó mentesen.:))))”
 • 86. luckydevil68 2011. október 09. 13:36
  „"86. dondongó"
  Mert olyan sokan főznek otthon sört. Parasztvakítás.”
 • 85. scott1 2011. október 09. 13:25
  „grizly5! Amikor adósságválság van elsődlegesen a magas államadósság a probléma. Az az adósság, amely nálunk 8 év alatt megkétszereződött, és mindezt egy megkétszerezett munkanélküliséggel kellene valahogy megoldani... Te elhiszed, hogy ebben azoknak nincs sara akiknél ez kialakult?
  luckydevil68! A Hofi idézettekkel kellene mélyen hallgatni, az Ő baloldaliságát nem volna szabad egy lapon említeni a mostaniakéval, a Mikroszkópszínpad Hofi után a Sas Jóskák baloldaliságát vitte tovább... A választások után éppen a százmillás adócsalás miatt elítélt Sassal akarták tömegesíteni a pártot, őt nem csőcseléknek, hanem fehér gallérosnak hívják... Igaz a művész úr arculata valóban jobban illik a párt mostani megítéléséhez, talán éppen ezért is tőle kellene idézgetned...”
 • 84. dondongó 2011. október 09. 13:17
  „Ezentúl évi 1000 liter sört is lehet főzni jövedék mentesen. Hozzátéve ehhez az 50 lityi jövedék mentesen főzhető pálinkát már nem is hiányzik annyira az a kávé.:-)”
 • 83. luckydevil68 2011. október 09. 12:55
  „Itt volna az ideje, hogy Orbán Viktor elmondja: "Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz."
  Azután lehet megint menni felgyújtani a TV szákházat meg az Andrássy utat. Természetesen ugyanazoknak akik öt évvel ezelőtt megtették.
  Hofi megmondta : "kis ország vagyunk mi, nekünk mindent ugyan azzal az egy csőcselékkel kell megoldanunk".
  A következő sorokat pedig akinek nem inge ne vegye magára, akinek meg az az öltözzön fel rendesen.
  A választások előtt többen figyelmeztették az itt jelenlevőket "is", hogy Viktor királyt nem kéne a kormányrúd közelébe engedi. A mostani szitkozódók nagy része "hangosan " le kommunistázta őket. Na ezeknek jobb volna most mélyen hallgatni.”
 • 82. grizly5 2011. október 09. 12:29
  „Mintha a választások előtt a FIDESZ ,máshogy kommunikálta volna a megoldást! És mintha most nagyobb szarban lennénk mint a választások előtt! Ez itt a probléma,és ez nem az MSZP sara,bármennyire is szeretnék ezt így vagy úgy rákenni!”
 • 81. frakk 2011. október 09. 12:26
  „"Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr ellen szerintem a társadalom alulképzett, iq szegény része ült csak fel!"
  Klj ismét hozod a formádat. Gondolod látja az ex miniszterelnök úr??? Azért kellett ennyire nagybetűvel írnod vagy csak provokálsz? Tipikusan azon nyugdíjas asszonyokra hasonlít a mentalitásod akik busszal követik gyurcsány elvtársadat.
  Na és a mondatod második részében meg egyértelműen sértegetsz, és rajtam kívül több ezer korrekt embert. Gondolkozz, ne hőbörögj kamionos.”
 • 80. Mignon 2011. október 09. 12:24
  „Az 1970-es evekben Ujszegeden volt a Marxista Egyetem (vagy Föiskola...?)
  nem is tudom mar.

  Na, en akkor jelentkeztem oda, de nem vettek fel, mert
  "nem voltam politikailag erett..."

  :)))”
 • 79. scott1 2011. október 09. 11:51
  „klj_54!
  Azt írod téged nem lehet bármely humbuggal megtéveszteni, majd Gyurcsány mellett érvelsz a kozmetikázott 2006-os választás után? :))) Áruld már el, hogy milyen is a "pannon puma üvöltése"! A válság előtti hónapban kiadott "Beindultunk" nevű hosszútávú gazdasági kormányprogram is az IQ-tok és a racionalizmusotok gyümölcse és nem az általad leírt "butaság özöné" ugye... Talán még benne is voltál, már csak a politikai képzettségedet nézve meg, hogy Te tiszta fejjel látsz át a szitán :)”
 • 78. Monthechristo 2011. október 09. 11:19
  „NNNa már kávét se igyunk::)))Ez aztán a zseniális gondolat,mi lesz a következő????Netán kolbász,szalonna adó????Esetleg levegő adó???Én a kerékpárosokra is kivetném a súlyadót,a kefélésre meg az élvezeti adót::))Menjenek a jó édes anyjuk kínjába,rohadt rablóbanda!!!!!!!!!!”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a SZTEhetség

Tegnaptól elérhető az SZTE Tehetségpont honlap. A Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb hallgatóinak „Facebookja" működését Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora indította el egy „virtuális gombnyomással" tegnap. Tovább olvasom