Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Kávémustra a szegedi belvárosban

Szeged - Kisorsoltunk négy belvárosi kávézót: különlegeset és hideget kerestünk. A hatalmas koffeinbevitel nem volt hiábavaló, a kis különbségek ellenére pozitív benyomással és heves szívveréssel álltunk fel az utolsó asztaltól.
Egymást érik a kávéházak Szeged belvárosában. Kisorsoltunk négy helyet, és elindultunk kávézni. Mindenhol a legkülönlegesebb élénkítőt, valamint – a nyárra való tekintettel – a jegeskávékat kerestük.

Első utunk a Casablanca kávézóba vezetett. A ház egyik specialitása Al Pacino névre hallgat, ami nem más, mint presszókávé, tej, vaníliafagyi, juharszirup, tejszínhab és csokireszelék. Az ír, holland és görög kávék a nemzeti (égetett szeszes) italokat tartalmazzák.

– Ezeknél a kávékoktéloknál fontos a látvány. Nem lehet gyorsan lehajtani, hanem alkalmat ad egy hosszabb beszélgetésre – mondta Pusztaszeri Tamás üzletvezető. A kiválasztott négy hely közül csak itt tettek a jegeskávéba fagylaltot.

Csak a Casablancában tettek fagyit is a jegeskávéba. Fotó: Schmidt Andrea
Csak a Casablancában tettek fagyit is a jegeskávéba. Fotó: Schmidt Andrea

Következő állomás a Zacc Caffé. Az itallapon kolumbiai, costa ricai, etióp és guatemalai különlegességek sorakoznak. A hely egyik specialitása a fahéjszirup, tej, tejhab, kávé kompozíció. Bánfi Zoltán üzletvezető mégis a bioárpakávéra a legbüszkébb.

– A vendégek körülbelül húsz százaléka keresi a különlegességeket. Ők többnyire nők. A férfiak inkább csak egy presszókávét kérnek tejjel vagy habbal.

Itt a jegeskávé valójában hideg tej és olasz kávépor keveréke, amit banán, eper és barack ízben is lehet kérni. Inkább egy hideg turmixra hasonlított, mint kávéra.

Jegesárak

A Grand Café jegeskávéja a legolcsóbb, 260 forint. Ezt követi a Casablanca 320 forinttal. A Zacc Cafféban 390-et kell fizetni a hideg italért, az Afrika Cafe and Lounge-ban pedig 400 forint a frappé.

A harmadik „áldozat" a Grand Café. Specialitásuk a bécsi kávé habosított tejjel, csokival, fahéjjal és tejszínhabbal. A fahéjas jegeskávét szegfűszeggel fűszerezik. A alkoholos kávékoktéljukat saját maguk találták ki, és nagyon finom.

Végül az Afrika Cafe and Lounge-ba mentünk. A görög jegeskávéjuk (frappé) tejes és tejszínes.

– A tejeskávét olasz sziruppal tesszük különlegessé, ez lehet például narancs-, menta-, kókusz-, franciavanília-, karamell-, B52-, mézeskalács- és makadámdió-ízű – sorolta Szakács Tibor üzletvezető. Nem tudtunk ellenállni a kísértésnek: a jegeskávé után megkóstoltuk a makadámdiósat – ez nyert.

Olvasóink írták

  • 1. kampec 2008. augusztus 18. 08:26
    „hajrá Tibor! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medencés lagzi Ruzsán

Ruzsa - Azért csábultunk el egy esküvőre, mert azt a hírt kaptuk, hogy Ruzsán, a Tanya 9-ben… Tovább olvasom