Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kecskebőrből készül a könyv ruhája

Szeged - Kalocsai mintás hímzéssel vagy festettüveg-díszítéssel ellátott bőrkötéseket is készít Bakai Beáta mesterkönyvkötő, akinek szegedi műhelyében jártunk.
– Mindenáron kézműves szakmát akartam választani, és mivel könyvmoly vagyok, ez volt a legkézenfekvőbb. Békéscsabán, a Tevan Andor Nyomdaipari Szakközépiskolában tanultam meg a szakma csínját-bínját – mesél a kezdetekről Bakai Beáta mesterkönyvkötő. Húszéves tapasztalattal maga mögött azt mondja: a gépesítés ellenére egyre nagyobb igény van a kézi bőrkötésekre, az egyedi megoldásokra.

Kecskebőrből készül a könyv ruhája. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Sokan jósolták, hogy a számítógép elterjedésével nincs jövője a könyvkötésnek, de továbbra is varázsa van annak, hogy az ember kézbe foghat valamit, amit tud gyürkészni, olvasni – véli Bakai Beáta, aki májusban az Alsóvárosi Kultúrházban rendezett kiállítást néhány munkájából, hogy szélesebb körben tegye ismertté a szakmáját.

Kevesebb diplomamunkát kap

– Aki nem könyvkötő, ma már az is könnyedén beköt egy diplomamunkát géppel, sínes megoldással. Mi hagyományos módszerekkel dolgozunk, megvarrjuk a könyvtestet, és kézzel aranyozunk – hangsúlyozza a mesterkönyvkötő. A könyvtárak jellemzően saját szakembereket foglalkoztatnak, ezért inkább magánszemélyek, iskolák, antikváriumok a kuncsaftjai.

A szegedi új klinika mögötti műhelyben különleges dolgok születnek: a könyvkötő készített már kalocsai hímzéssel ellátott, bőrkötésű esküvői fotóalbumot, amelyet gyorsan lefotózott, mielőtt elajándékozták Indiában. Sokan rendelnek egyedi albumokat ballagásra, de régi könyvek, Bibliák megújításában is ott a „kézjegye". Reneszánszukat élik a hagyományos, úgynevezett pókhálópapíros fényképalbumok. – Most a ferences plébániával tárgyalunk, régi anyakönyveket kellene bekötni. Valamelyik nap kezemben tartottam Rózsa Sándor anyakönyvi kivonatát, nagy élmény volt – fogalmaz.

Egy kollégája segíti a mindennapi munkában, illetve időnként bedolgoznak nekik. Egy igényes bőrkötés 5–8 órás aktív ténykedés eredménye; szinte mindent kézzel, hagyományos szerszámokkal végez. A méretre vágásban egy százéves kézi lemezollót használ, amely önmagát élezi. A „könyvruhák" többnyire kecske- és juhbőrből állnak. Előbbi azért is jó, mert vékony és szépen festhető. A marha bőre „vastag, sokat kell vele vacakolni, a disznóé pedig sérülékeny és foltos".

Olvasóink írták

  • 1. info 2012. június 08. 11:47
    „Ez a valami! Mesterfokon tudni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megduplázódott a határsértők száma Csongrád megyében

Eltűntek a 30 fős kompániák, kisebb csoportokban próbálkoznak. Tovább olvasom