Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kecskék találták meg az ellopott Jézus-szobrot

Szeged - Újra a helyére került az ellopott Jézus-szobor Klebelsbergtelepen, miután egy kecsketartó állatai segítettek rábukkanni.
Lelopták a keresztfáról Jézus Krisztus szobrát Klebelsbergtelepen május végén. A Pancsovai és a Kamarási utca sarkán, a buszmegálló mögött bújik meg magas fák árnyékában az út menti kereszt, amely 1930 óta „köszönti" az érkezőket. Helyiek szerint régen még nem voltak ott házak, jobban feltűnt a feszület a szoborral. A tavaszvégi történetet most mesélte el munkatársunknak Kiss Pál. A klebelsbergtelepi gépkocsivezető családjával hat-hét éve újította fel a keresztet, az elkorhadt fenyőfát tölgyre cserélték.

– Egy közelben lakó hölgy jött este imádkozni, akkor még megvolt a Jézus-szobor. Másnap reggel az első busszal indult befelé Szegedre az, aki észrevette, hogy éjszaka ellopták. Bejelentették a Mátyás téri ferences plébániára az eltűnést, onnan értesítették a rendőrséget. A Sínpár soron lakott egy ember, aki kecskéket tartott. A vasúti töltés oldalában legeltette az állatait, amikor rátaláltak a szoborra – hallottuk Kiss Páltól a történteket. Azt mondta, a tolvaj az ott lévő virágtartó ládákra állhatott rá, hogy elérje és lecsavarozhassa a kegytárgyat. Az igen nagy súlyú, valószínűleg bronzötvözetből készült szoborral nem jutott messzire.

A keresztet évekkel ezelőtt Kiss Pál és családja újította fel. A lopás után jobban hozzáerősítették a Jézus-szobrot. Fotó: Schmidt Andrea
A keresztet évekkel ezelőtt Kiss Pál és családja újította fel. A lopás után jobban hozzáerősítették a Jézus-szobrot. Fotó: Schmidt Andrea

– Negyvenhat éve itt lakunk, és még ilyen nem volt, hogy ezt ellopják – panaszolta Katika, aki az egyik szomszédos házból jött elő, amikor ott jártunk. Arról számolt be, hogy még aznap este megkerült a Jézus-szobor, amikor ellopták.

Az Alsóvárosi Ferences Plébániával közösen a helyiek tartják rendben a keresztet, amelyet most már hegesztéssel rögzítettek. Egy évben háromszor misézik egy-egy ferences atya a városrész iskolájában, húsvétkor, Szent Antal ünnepén és karácsonykor, az idősek ugyanis nem mindnyájan tudnak eljárni a Mátyás téri templomba. Ezekre az alkalmakra mindig nagy gonddal teszik rendbe a környékbeli lakosok a kereszt környezetét.

A bűncselekmény május 31-én történt. A Szegedi Rendőrkapitányság három napon belül elfogott két fiatalt, akik a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatók. Ellenük vallási tisztelet tárgyára elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Olvasóink írták

 • 4. Beemre 2013. augusztus 13. 14:12
  „Ki írhatták volna nyugodtan, hogy Kecskésen találták meg a kecskék... ;)”
 • 3. Horthyszobor 2013. augusztus 13. 13:47
  „<moderálva>”
 • 2. geza 2013. augusztus 13. 13:00
  „Diákcsíny”
 • 1. pachakuti 2013. augusztus 13. 11:35
  „Mert fémből van a Krisztus. Tetszettek volna 1930-ban műanyagból fröccsönteni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lézerközpont: újabb mérföldkő

Az ELI lézer kutatóközpont előkészítő projektjének II. fázisa kapcsán lesz szerdán egy záró… Tovább olvasom