Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Kecskéknek áll a világ Bordányban

Bordány - Szaladnak a kecskék és terelőik az első bordányi kecskeversenyen, ahol minden a szakállas állatok körül forog. Olyan is indult a futamon, aki először találkozott kecskével.
– Nemrég kaptam a lányomtól ezt a féléves kecskét, vele indulok a versenyen. Féléves, Rozikának hívják. Jól tud szaladni, felmászik mindenhová, még a tetőre is – mondta Kádár-Németh Istvánné, a bordányi kecskeverseny egyik helyi résztvevője. A Faluház körül vasárnap minden a kecskékről szól, a versenyek is. Lehet például kecskehangot utánozni, kecskeszakáll szépségversenyen, káposztadobó és kecskefejő versenyen indulni.

A legnagyobb érdeklődéssel talán a kecskefutamokat figyelték az érdeklődők, amikor ott jártunk. Az első selejtező futam egyik terelője, Rácz István bevallotta, itt látott először kecskét, de akadt persze hozzáértő is: Kancsár István 8-10 éve tart kecskéket. Hamar továbbjutott Őzike nevű állatával.

– Olyan családi rendezvényt szerettünk volna létrehozni, amely a környéken egyedülálló. A célunk, hogy népszerűsítsük ezt az életformát, és minél több dolgot bemutassunk a kecsketartásról – hallottuk Kiss-Patik Pétertől, Bordány alpolgármesterétől, aki maga is elindult a kecskeversenyen. A rendezvény ötletgazdája elmondta, külföldön – többek közt Oxfordban és Cambridge-ben – már voltak hasonló események. A futamokon egyszerre három kecske szaladt pórázon, húzni nem lehetett őket, csak terelni.

Kecskéknek állt a világ Bordányban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Ebédre 200 adag kecskegulyás főtt. – Az állatnak mindenféle része benne van. Ugyanúgy kell fűszerezni, mint a birkát, csak egy kicsit intenzívebben, mert édesebb a húsa – magyarázta Kollár János, a mórahalmi Colosseum Hotel konyhafőnöke zöldségszeletelés közben. Nagyjából három órát számolt az elkészítésre. Egy adag mindössze 300 forintba került, önköltségi áron adták.

A kecske a kedvenc állatfaja Kiss-Csepregi Ákosnak, aki Mélykútról jött a bordányi fesztiválra. Körülbelül 80 darabos háziállatszarv-gyűjteményének egy részét magával hozta, illetve nagy szarvú parlagi, alpesi, kincses kecskéket állított ki az állattenyésztő agrármérnök. Szívesen készítettek közös fotót az emberek a fák árnyékában legelésző jószágokkal.

– Nagyon jó ötletnek tartom a rendezvényt, amelyről éppen a Délmagyarból olvastam. Jövőre kiállítást is lehetne rendezni. Én a trófeák miatt tartok bakokat – mesélte Kiss-Csepregi Ákos, akinek az állattartáshoz szükséges eszközökkel tarkított gyűjteménye bejelentkezés alapján – telefon: 30/7374-474 – bármikor látogatható Mélykúton. Ő szállította a tombola fődíját: egy egyéves parlagi bakkecskét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dajkakutyához kerültek a zacskóban fára akasztott újszülött kölykök

Az ügyben állatkínzás bűncselekmény miatt rendőrségi nyomozás indult. Tovább olvasom