Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Kedd az utolsó nap: temetjük a szocpolt

Szeged - Új időszámítás kezdődik július elsejétől a lakástámogatási rendszerben, aki lemarad a holnapi határnapról, az kimarad a kedvezményekből. Nagy roham nem volt eddig sem, holott a szakemberek élénkebb mozgást jósoltak június utolsó heteire.
A main kívül még egy nap, és búcsút lehet inteni a szocpolnak és a fél-szocpolnak, a válságkezelő kormány ugyanis július 1-jével felfüggeszti a lakástámogatások jelenlegi rendszerét. Ezek mellett megszűnik a kamattámogatás – függetlenül attól, hogy jelzáloghitelből vagy a bank saját forrásából származott –, illetve a bérlakásépítés és a piaci lakásépítés kamatkedvezménye is.

Változik a gyermekvállaláshoz kapcsolódó megelőlegezett hitel szabályozása. Ez eddig a megelőlegezett szocpolt jelentette, amelyet a bank hitelként nyújtott az arra jogosultaknak, de a hitel költségeit – kamatot, egyéb díjat – az állam fizette. Az eddigi gyakorlat szerint, ha megszületett a gyermek, akkor az állam végleg kifizette a hitelt a banknak.

A régi rendszer felfüggesztése természetesen nem vonatkozik azokra, akik június 30-áig még benyújtják igénylésüket, és azokra sem, akik már részesülnek valamilyen típusú lakástámogatásban.

Épül a szegedi Tisza Palota. Aki időben kapcsolt, még szocpollal vásárolhatott itt új lakást. Fotó: Frank Yvette
Épül a szegedi Tisza Palota. Aki időben kapcsolt, még szocpollal vásárolhatott itt új lakást.
Fotó: Frank Yvette

Október 1-jétől viszont új állami kamattámogatási formát vezetnek be. Az állampapírhozam-alapú kamattámogatás mértéke új lakás vásárlás esetében az állampapírhozam 50 százaléka, lakáskorszerűsítés esetén 40 százaléka lesz. A 45 évnél fiatalabb, 2 vagy több gyermeket nevelő szülőknél a kamattámogatás mértéke a gyermekek számával nő: 2 gyermek esetében 52 százalék, 3 gyermeknél 55, 4 gyermeknél 59, 5 gyermeknél 64 százalék, míg 6 vagy több gyermek esetében 70 százalék lesz.

Mennyit spórol az állam?

Az új kamattámogatási rendszer költségvetési forrásigénye az előzetes számítások szerint 2009-2011 között évente nem haladja majd meg a 2,5-3 milliárd forintot. A lakástámogatás jelenlegi rendszerének felfüggesztése jelentősen csökkenti a költségvetés kiadásait. A kormány tollvonásával ugyanis 2009-ben 25,6 milliárd forinttal, 2010-ben 68,6 milliárddal, míg 2011-ben 78,3 milliárd forinttal több marad majd az államkasszában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Raktárak a néhai üzemek helyén

Szeged - Prosperáló, embertömegeknek munkát adó gyárak működtek Szegeden a hatvanas évektől az… Tovább olvasom