Délmagyar logó

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 19°C | 30°C Még több cikk.

Kedden új neve lehet Csongrád megyének

Az Országgyűlés holnap szavaz Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről.
Az ülésnap reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatalok követnek. Ekkor lesz döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is.

A politikus indítványa meghagyná Szegedet megyeszékhelynek, az átnevezés határideje pedig 2020. június 4. lenne. Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni". A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatban támogatta a névváltoztatást. Emellett további tizenhét előterjesztésről szavaz a parlament, ezek közül tizenegy előterjesztés valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást. A határozathozatalok után kilenc indítvány általános vitáját bonyolítják le.

Terítékre kerülnek például a kormány nemzeti versenyképesség növeléséhez szükséges javaslatai, valamint a közjegyzőkről szóló törvény módosítása. A parlament ülése szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló vitájával folytatódik, majd október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel ér véget.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényről szólt az Őszi Kulturális Fesztivál megnyitója

Fényről szólt az Őszi Kulturális Fesztivál megnyitója
A fény kapta a főszerepet a több mint egy hónapig tartó 22. Őszi Kulturális Fesztivál megnyitóján hétfő este az egyetem rektori hivatalának átriumában. Tovább olvasom