Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Kedden véget ér a téli tavasz

Szeged - Tizenöt fok, virágzó magnóliafa – január közepi tavaszban töltöttük a hétvégét. Lassan véget ér az ajándék idő: csütörtöktől napközben is fagyra számíthatunk. Hó azonban – amelyet ebben a szezonban még csak egy napon, mutatóban láttunk – nem lesz egy darabig.
A január általában az év leghidegebb időszaka, az átlaghőmérséklet ilyenkor mínusz 2 fok körül alakul. A sokéves tapasztalat szerint éppen ezekben a napokban számíthatunk hőmérsékleti mélypontokra. Január közepén átlagosan 2 fokig szokott felmelegedni napközben a levegő, éjszaka pedig mínusz 4 fok körül mozog a hőmérséklet.

De hol van a hó?

Míg néhány évvel ezelőtt hiánycikk volt januárban a szánkó, most hegyekben áll a bevásárlóközpontokban – a kutyának sem kell, amikor pitypang nyílik a szánkózódombon. December elseje óta mindössze egyetlen havas napunk volt, az is inkább néhány órás díszfehérség volt, mint bármire használható csapadék. Tavaly január közepéig már kéthétnyi havazásnak örülhettek a gyerekek, öt évvel ezelőtt pedig egy teljes hónapot kitett a havas napok száma. Két éve viszont hasonlóan siralmas volt a tél ebből a szempontból: január közepéig mindössze kétszer esett a hó. Február elsején viszont akkor megérkezett az addig elmaradt mennyiség: néhány nap alatt félméternyi hó esett le.

Az utóbbi 100 év legalacsonyabb hajnali hőmérsékletét 1942. január 24-én mérték. Ezen a napon több helyen mínusz 33 fok alá süllyedtek a hőmérők higanyszálai, helyenként a talaj 70 centiméter mélységig átfagyott.
Az idei tél azonban egyelőre elmaradt, a tavaszi idő pedig a hétvégén is folytatódott. A január 18-i napi melegrekordot Kaposvár tartja, ott 1918-ban 17 fokot mértek, míg január 19-én Baján 1939-ben 17,6 fok volt. Ilyen meleget most sehol nem mértek, de fagyoskodni így sem kellett. Szombaton Szegeden 11,7 fokot mértek a legenyhébb órában, vasárnap pedig a szemerkélő eső, napsütés és borongós idő váltakozás ellenére is 13,4 fokig kúszott fel a hőmérők higanyszála. A felhők miatt nem tudott tovább melegedni az idő: 500 méter magasságban 15 fok volt. Éjszaka pedig a leghidegebb órákban sem volt 4 foknál kevesebb Szegeden. Nem csoda, ha teljesen megzavarodott a természet: a sok rügyező fa mellett immár a Szeged jelképévé vált magnóliafa bimbói is nyílni kezdtek.

Ma még a vasárnapihoz hasonló időre számíthatunk, aztán szép lassan megkezdődik a lehűlés – mondta Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának meteorológusa. Megérkezik a tél: csütörtökön például napközben is alig lesz nulla fok felett a hőmérséklet, ami a mostanihoz képest jelentős lehűlésnek számít. Éjszaka pedig kemény fagyokra kell számítani. Tóth Tamás elmondta: hétfő éjszaka csapadékzóna is érkezik, de Szegeden csupán néhány milliméter eső várható. Havazás belátható időn belül nem lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jónak ígérkezik a szőlőtermés: vicevesszőt vágtak Ópusztaszeren

Ha nem fagy márciusban, jó lesz a bortermés – állította a mórahalmi hegybíró. Az ópusztaszeri Bországgyűlésen borlovagokat is ütöttek. Tovább olvasom