Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kedvcsináló Nyitány-gála a Szegedi Nemzeti Színházban

Szeged - Számítások szerint évente 304 tonna szén-dioxiddal kevesebbel terheli majd a környezetet a Szegedi Nemzeti Színház, amely a nyári szünetben új energetikai rendszert kapott. Pénteken társulati üléssel és Nyitány-gálával indul az új
színiévad.
A kivitelező szegedi Dél-Konstrukt Kft. szakemberei már az utolsó simításokat végzik a nagyszínházban, ahol a nyári szünetben 330 millió forintos beruházással újították meg az épület teljes energetikai rendszerét.

– Kicserélték az összes ablakot: a fűtés hőjét nem engedik ki az utcára. Új kazánokat kaptunk, kicserélték a fűtőtesteket is, így sokkal gazdaságosabb és a környezetet kevésbé terhelő fűtési rendszerünk lett. Számítások szerint évente több mint 5100 Gigajoule energiával kevesebbet fogunk felhasználni, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy 304 tonna szén-dioxiddal kevesebbel terheljük évente a környezetet – hangsúlyozza Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki már a péntek délelőtti évadnyitó társulati ülésre és a gálaestre készül.

A spanyol tenorista, Eduardo Aladrén is fellép majd a pénteki Nyitány-gálán. DM/DV-fotó
A spanyol tenorista, Eduardo Aladrén is fellép majd a pénteki Nyitány-gálán. DM/DV-fotó


Hétfőig újíthatók meg a régi bérletek

Már majdnem egy hónapja megkezdték a bérletezést az új évadra; a főigazgató szerint az első napon volt a legnagyobb az érdeklődés, mert sokan szerettek volna hozzájutni az első 300 bérletvásárlónak járó, Nyitány-gálára szóló ajándékjegyhez. Utána megszűnt a roham, most viszont megint sokan keresik fel a jegyirodát, mert a régi bérlők jövő hétfőig újíthatják meg bérleteiket. Az újabb rohamra csak ezután számítanak – sokan szeretnének válogatni a felszabaduló jobb bérletes helyekből.

– A Nyitány-gála mindig egyfajta előzetese az új évadnak. Bemutatjuk új tagjainkat, illetve azokat a művészeket, akik a szezonban valamilyen jelentős szerepet játszanak. Fellép többek között Szabó Gabi színművésznő, akit két főszerepben is láthat majd a publikum, és a társulati tagunkká lett Pálfi Zoltán színművész. Énekel a spanyol tenorista, Eduardo Aladrén is, aki a szegedi versenyprodukció, az André Chénier címszerepét alakítja majd az Armel-operafesztiválon – és a későbbi előadásainkban is hallhatja majd a közönség. Bemutatkozik a tavalyi Simándy-énekverseny egyik győztese, Szemere Zita is, aki a tavasszal Gilda szerepét énekli majd a Rigoletto-produkciónkban. A további új zenés előadásainkból, a La Mancha lovagjából és a Mária főhadnagyból is adunk ízelítőt, mint ahogy a műsoron maradó tavalyi sikerekből is felcsendül néhány részlet – mondja a színidirektor, aki azt is elárulja: a Nyitány-gálán a közönség előtt köszöntik a színház új örökös tagjait.

A társulat már augusztus végén megkezdte a munkát. A múlt évad végén a legjobb rendezőnek járó Dömötör-díjat elnyerő Balikó Tamás irányításával a kisszínházban próbálják az évad első produkcióját, az Egerek és emberek című Steinbeck-darabot Borovics Tamás és Pataki Ferenc főszereplésével. Az operaegyüttes Bodolay Géza és Pál Tamás vezetésével készül az André Chénier október 6-i premierjére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékházat szentelnek az áldozatoknak Martonoson

A második világháborúban kivégzett ártatlan áldozatoknak szentelt emlékházat avat Martonoson novemberben a Délvidék Kutató Központ. Tovább olvasom