Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Kedvenc padunkon üldögélve

Szeged - Több mint háromezer pad teszi lakályossá Szegedet. Az utcabútorok között találni Monarchia-korabelit és modernet, pletykálkodásra csábítóan kényelmeset és kínpadhoz hasonlatosat. Karbantartásuk évi 10 millió forintunkba kerül.
3200 pad közül választhatunk, ha Szeged utcáin, terein akarunk megpihenni egy percre. Kedvenc helyünkön
– például az újszegedi liget platánjai alatti Monarchia-korabeli, a test vonalát követően hullámos padon üldögélve, vagy a Juhász Gyula-szobor körüli „kínpadra" huppanva – leltárt készíthetünk.

– Szegeden a Szeged-típus a csúcstartó: 2500 olyan padot találni, amelyet az jellemez, hogy a két, földbe süllyesztett gyámkőhöz csatlakozik a fémváz, amelyre 4 ülőlécet és 3 háttámlalécet erősítettek – halljuk Varga Gábortól. A Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. zöldterület fenntartási részlegvezetője elismeri, az újszegedi ligetben a legnagyobb a választék: a sétány melletti, fehérre festett lécekkel borított, kőből faragott könyöklős padok mellett még ott a világháborús időkben elterjedt „piros deszka fehér gyámlábakon"-típus is. A lakótelepeket az úgynevezett „kikötőtípusú" padokkal igyekeztek lakályossá tenni, míg a tömegközlekedési járművek megállóiban száznál is több az ilyen-olyan ülőalkalmatosság.

Manapság Pirk-féle padokon pihenhetünk a fák alatt. Fotó: Segesvári Csaba
Manapság Pirk-féle padokon pihenhetünk a fák alatt.
Fotó: Segesvári Csaba

– A padoktól a szeméttartókon át egészen a biciklitámaszokig, sőt: a forgalom szétválasztására szolgáló pollerekig, vagyis oszlopokig tart az utcabútorok sora – segít a tipizálásban Fekete Zoltán. A táj- és kertépítész hangsúlyozza: a köztér karakteréhez lehet igazítani az utcabútor stílusát. A tájépítész kedvenc szegedi helye – az általa tervezett Szent István tér, az ottani olasz utcabútorok mellett – a Kárász utca 40, pirogránit vázával egybeépített padsora, illetve a Széchenyi tér: a hajdani le-fel hajtható ülőkéjű székek helyére tett Pirk-padok.

A Széchenyi tér egykor: a le-föl hajtható ülőkéjű széksorral. Fotó: Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjtemény
A Széchenyi tér egykor: a le-föl hajtható ülőkéjű széksorral.
Fotó: Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjtemény

Rongálók

Összefirkált, összetört, megsüllyedt lábazatú padot szinte minden szegedi városrészben látni. Az önkormányzat által felügyelt 3200 pad húsz százalékát évente cserélik, felújítják. Ez a karbantartás körülbelül 10 millió forintba kerül. Egyébként az új utcabútorok választéka óriási, egy pad ára 40–200 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 4. gróf 2009. október 20. 09:43
  „1. hozzászólás xcbcr 2009.10.19. 16:10

  Nyolcat akartál mondani? :D
  Rohan az idő...”
 • 3. IVY 2009. október 20. 09:15
  „Kedvesek voltak ezek a Széchenyi téri padok. Ha jól emlékszem, -piros-sárgára voltak festve?”
 • 2. flexsnake 2009. október 19. 21:11
  „azért elkellene pár párnázott pad is :D meg fűtött :D”
 • 1. xcbcr 2009. október 19. 16:10
  „Szeged. Több apad, mint 4 éve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Károly: Otthon vagyok a Tiszánál

Sikerélmény, gyönyörű táj, jó társaság – ezt mind jelenti a horgászat. Tovább olvasom