Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Kedves Barok (Stílus) Tanár Úr!

Ha már így megszólítottál a leveledben, engedd meg, hogy én is elmondhassam a magam véleményét a Ságvári ügyében. Úgy, ahogy én látom. Nem sunnyogok, tudod, nem stílusom.
Köszönöm, hogy felidézed az általam is kedves kézilabdás emlékeket, már csak amiatt is, mert a kézilabdán keresztül szeretném szemléltetni, hogy tévedésben vagy. Pár hete voltam csak a gimnázium diákja, amikor a TöTiSáRa-n (akkori szegedi gimnáziumok sport rangadója) csakúgy zengett a tornaterem a szurkolók drukkolásától. Hihetetlen élmény volt friss diákként a pályára lépni, olyan, amit soha nem fogok elfelejteni, amíg élek. Ez a csapat a gimnázium egyik legsikeresebb kézilabdacsapata lett. Miattad. Miattad, meg talán egy kicsit csapattársaim (zömmel osztálytársaim) és egy kicsit talán miattam is. De ami a lényeg: ezek Mi voltunk és nem Ságvári Endre.

Tanár úr tévedsz, nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy Ságvári Endre neve volt a kovász. Én egy közösségről beszélek, amelyet a gimnázium volt és jelenlegi tanárai, illetve a volt és jelenlegi diákjai alkottak és alkotnak mind a mai napig. Az itt tanító és tanuló közösség tette és teszi ugyanis gimnáziumunkat azzá ami. Ezt a szellemiséget Veled együtt úgy vélem, hogy ápolni és gondozni kell, de Tanár úr, ennek semmi köze Ságvárihoz és főleg nincs és nem is lehet köze bármiféle "izmusok"-hoz! Egy iskola – tudod – sohasem politizál.

Az pedig, hogy Ságvári Endre zsidósága bárminek is okaként merül fel érvelésedben övön aluli és sértő. Egy felelős ember, különösen egy tanár nem riogathat antiszemitizmussal ott, ahol nincs. Kommunista mivoltával viszont van és lehet is probléma, mert azok az izmusok, amelyek fegyverrel próbálják a másik embert megtéríteni számomra nem követendők.

Tanár úr, a legnagyobb tévedésed, ha azt hiszed, hogy a történelem órán kívül volt bármiféle "izmus" az iskolában (legalább is a mi generációnknak már nem és ez így volt jó), mert nem volt, csak Mi voltunk! Emlékeimben is csak az osztályfőnököm, tanáraim - élén Veled, osztálytársaim és iskolatársaim léteznek és nem Ságvári Endre. Hiszem, hogy mára talán eljutottunk oda, hogy gyermekeinket, azaz a következő generációt úgy tudjuk felnevelni, hogy nem kell egy hamis történelemszemlélettel megküzdeniük. Bízom abban is, hogy az ilyen kérdések nem ideológiai-politikai, hanem történelmi kérdések lehetnek végre-valahára. Én ugyanis úgy látom, hogy az a helyes, ha semmilyen szélsőséges eszme szolgálatában álló nevét nem viseli iskola.

Ugyanakkor engedd meg, hogy megosszam Veled, hogy nekem hiányzik Szent-Györgyi Albert neve arról az egyetemről, ahol végeztem Szegeden, holott a diplomámon még az ő neve szerepel, mint az egyetem névadója. Az ő értékrendszerével és életművével maximálisan azonosulni tudok. Úgy gondolom, hogy Szent-Györgyi Albert a sporton keresztül is tudott példát mutatni – még halála után is. Emlékeiben felidézte, hogy mikor Cambridgeben egy délután nem találta a hallgatókat a kollégiumban, mert sportolni voltak. De ő volt az is, aki már 1930-ban azt követelte, hogy heti 4-5 testnevelés óra legyen az iskolákban. Gondolom, ezzel Te is csak azonosulni tudsz?

Kívánom Neked, hogy egészségben, ugyan olyan odaadással neveld a fiatalokat sportra (hiszen Te nekünk soha nem tanítottál történelmet) és annak szeretetére, ahogy velünk is tetted!

Dr. Sonkodi Balázs
A Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium
egykori diákja

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vibrátorok mozognak a tanyavilágban

Január elején kezdett el szénhidrogének után kutatni a Mol Csongrád megyében az úgynevezett rezegtetéses módszerrel. Tovább olvasom