Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kedves írók! A nőknek írjanak!

Csongrád megye – Az Ünnepi Könyvhét alkalmából kíváncsiak voltunk arra, ha nem minket olvasnak, akkor kit, mit, hol és hogyan. Íme a nagy olvasásteszt eredménye.
Nem reprezentatív közvélemény-kutatásszerű kérdőívünkben tizenkét kérdést tettünk fel a könyvolvasási szokásaikkal kapcsolatban. Tettük mindezt az Ünnepi Könyvhét apropóján, hogy „kiderítsük", milyen szerzőket fogyasztanak, milyen műfajokat kedvelnek, hol, hogyan, mennyit olvasnak.

„Demográfiai adatok"

A nagy olvasásteszt 662 kitöltője közül, 10-en nem vállalták a nevüket. A „maradék" 652 olvasó között megdöbbentő a nők fölénye: 502-en vannak a szebbik nem képviselői a kitöltők között, mindössze 150 férfiolvasónk válaszolt nekünk. Szegedről 492-en, a városokból, Hódmezővásárhelyről 40-en, Szentesről 16-an, Makóról, 15-en, Sándorfalváról 9-en, Mindszentről 5-en, Csongrádról és Kistelekről 4-en, Csanádpalotáról és Mórahalomról egy fő töltötte ki tesztünket. A többi falu így „képviselte magát": Algyő: 8, Szatymaz: 6, Ásotthalom, Deszk, Kiszombor, Zsombó: 5, Domaszék, Röszke: 4, Csengele, Maroslele, Üllés: 3, Apátfalva, Földeák, Szegvár, Újszentiván: 2, Baks, Bordány, Csanytelek, Derekegyház, Dóc, Klárafalva, Nagymágocs, Pitvaros, Ruzsa, Tömörkény: 1. Csongrád megyén kívül Kiskunmajsáról, Nagyhegyesről, Pécsről, Szekszárdról, Tapolcáról és Tiszatenyőről töltötték ki a kérdőívet – ide azokat is beszámoltuk, akik nem adták a nevüket, mert települést megjelöltek. Voltak 13-an, akik többször is kitöltötték a tesztet, természetesen őket is csak egyszer számoltuk be a 662-be.

A könyv érték, van is belőle otthon

Gyakorlatilag minden második olvasónak több mint kétszáz kötetes könyvtára van otthon – 347-en válaszoltak így. A kétszáznál kevesebb kötetes kitöltők teljesen egyenletesen szóródnak: 151–200 könyve 67 főnek van, 101–150 kötettel 63-an, 51–100 és 26–50 kötetes olvasók 62-en vannak, a kevesebb mint 25 könyvvel rendelkezők pedig 61-en. Ez alapján az gondolhatnánk, ők járnak legtöbbet könyvtárba, de nem egészen ezt mutatják az ott felmért adatok; erről nem sokára lesz még szó.

Az is világosan látszik, hogy a kitöltők három „pártra" szakadnak, ha a szerzőkről van szó: a mindenevők 410-en, közel kétharmados többségben vannak, őket viszont a „kortársisták" követik, 184-en vannak, a „klasszicisták" pedig 68-an. Szak- és tankönyveket a válaszadók közel 42 százalék, 278 fő olvas.

Haldokló költészet?

A kedvenc szerzők űrlapba kis túlzással mindenkit beírtak a válaszolók. Van, akinél megfér egymás mellett Alexandre Dumas, Vavyan Fable, József Attila és J.R.R. Tolkien is. Más pedig Müller Pétert, Moldova Györgyöt és Tolsztojt olvas, de sokan vannak, aki azt jegyezték meg, hogy nincs igazából kedvenc szerzőjük, ha egy könyv jó, érdekes, felkeltette az érdeklődésüket, akkor elolvassák, függetlenül attól, ki írta. A Wass Albert, Coelho, Márai, Agatha Christie, Stephen King ötös hihetetlenül népszerű, ugyanakkor gondolták volna, hogy valaki Cicerót is olvas rendszeresen – mindenkiről a legnagyobb jóindulatot feltételezzük, senkiről nem gondoljuk azt, hogy „eltrollkodta" volna a kérdőívet. A kortársak között Frei Tamás éppúgy ott van, mint Nagy Bandó András, Vass Virág vagy a külföldiek közül Ljudmila Ulickaja, Dan Brown, J.K. Rowling vagy Ken Follett.

Ami viszont elszomoríthatja a kortárs poétákat, hogy a kérdőívünk kitöltői egyáltalán nem ismerik őket. Egyébként is jellemző, hogy nagyon kevés költőt említettek a válaszadók, ők is többnyire József Attilát, Ady Endrét, Arany Jánost, Radnóti Miklóst és Petőfi Sándort olvassák. Persze ebben az is benne van, hogy verses kötetet manapság egyre ritkábban adnak ki ellentétben a regényekkel, interjú- és riportkötetekkel. Előbbi, már a regény volt egyébként a legnépszerűbb műfaj, olyannyira: hogy mindössze 22-en nem pipálták ki. A többi felajánlott műfaj közül önéletrajzi műveket 456-an, riport-, dokumentarista köteteket 319-en, interjúköteteket 204-en, versesköteteket 172-en olvasnak.Számít a hely is

A mikor olvas kérdésünkre a két végletet választotta a többség: vagy minden nap olvasnak akár több órát is a válaszadók, vagy teljesen rendszertelenül vesznek könyvet a kezükbe (287–248), a dobogóra még „felállhatott" az egy héten többször is 76 válasszal, a csak hétvégente olvasók 51-en vannak – ezt se gondoltuk volna előzetesen.

Hatvanhatan merték bevallani, hogy a WC-n is falják az irodalmat, közülük 29-en nők. Ami viszont meglepő, hogy – szintén előzetesen – sokkal többre tippeltük volna azokat, akik munkába menet is olvasnak. Ők 112-en vannak. Ágyban, lefekvés előtt viszont 577-en döntenek úgy, könyvvel a kezükben alszanak el. 416 válaszadónknak viszont mindegy, hol vannak, ha van könyv a kezük ügyében, akkor olvassák, felvállalva akár azt is, hogy nekimennek a „szembejövő" villanyoszlopnak is.

Egyre kevesebben, egyre kevesebbszer

Kérdőívünk megerősítette, ha spórolni kell, akkor bizony a könyv az első áldozatok egyike: harmincnégyen kerek-perec kijelentették, egyáltalán nem vesznek könyvet.

208-an vannak azok, akik 1–3 hónapja vásároltak, 3–6 hónapja 154-en, 6–12 hónapja 111-en, több mint egy éve 76-an, talán egy hónapja 58-an vettek könyvet és 21-en vannak azok, akik kevesebb mint két hete vettek könyvet – a kérdőívünk megjelenéséhez képest.

E-könyv: robbanás előtt

A 662 válaszadóból 118-an olvasnak e-könyvet, és csak hatan kérdeztek vissza (Micsodát?). Hetvenhatan mostanában ismerkednek vele, a nagy többség – 462 fő – viszont még csak hallott róla, de nincs neki. Lehet, nem sokáig lesz így.

A vásárlók jelentős része a „hagyományos" módszert alkalmazza: sétál, nézelődik a könyvesboltban (536 fő). Az antikváriumokból való vásárlást szintén túlbecsültük, meg voltunk róla győződve, hogy a válság a használt könyvek vásárlása felé tereli az olvasni vágyókat – 48 százalék, 318 fő valóban így tesz, de még ennél is nagyobb számra gondoltunk a teszt publikálása előtt. Neten könyvet rendelni egyre népszerűbb, sőt, az antikváriumot bújókkal jelentős az átfedés, azaz aki a néha kissé dohos szagú kötetek között elbódul, az szinte biztosan szétnéz a weben is: 276 vannak ilyenek, összesen pedig 305-en rendelnek a neten könyvet. A vásárlásnál a legfontosabb a válaszadóknak, hogy milyen kritikát olvastak előzetesen, milyen volt a könyv „felvezetése": 542-en ez alapján választanak. A barátok, ismerősök véleménye már koránt sem ilyen fontos, csak 190-en hallgatnak ismerősükre. A slágerkönyv „titulus" pedig egyáltalán nem számít, 74 kitöltőnek fontos, hogy a legújabb bestseller neki is meglegyen.

Könyvtárba se sokan járnak: 311-en, közel 47 százalék a válaszadóknak jelölte be, hogy nem jár könyvtárba. Nyolc olyan nem Szegeden lakó olvasónk van, aki a települése könyvtárába a Somogyi- és a Klebelsberg-könyvtárba is be van iratkozva. 151-en járnak a Dóm térre könyvtárba, 79-en az Ady térre, 46 főnek mindkét intézményben van olvasójegye, 67-en pedig a településük könyvtárába járnak.

Illusztráció: Frank Yvette
Illusztráció: Frank Yvette

Ezt olvassák!

A három legfontosabb kötet közé megint bekerült kis túlzással az összes „fontos" könyv. A teljesség igénye nélkül ezeket olvassák többek között a válaszadók: Egri csillagok, Háború és béke, Az alkimista, Bangkok, tranzit; A tűzgyújtó, A Pál utcai fiúk, Romeo és Júlia, Sorstalanság, Abigél, Vörös és fekete, A funtineli boszorkány, A folyó istene, Apák könyve, 1984, Szép új világ, Utas és holdvilág, A kis herceg, Miért beteg a magyar futball, Vesztegzár a Grand Hotelben, Mester és Margarita, Galaxis útikalauz stopposoknak, Gépzongora, Értelem és érzelem, Üvöltő szelek, Büszkeség és balítélet, Sosemvolt Toscana, Pokolbeli víg napjaim, Moby Dick, Varázshegy, Szentek hárfája, Ábel a rengetegben, Zabhegyező, Hidegvérrel, Az időgép, A gyűrűk ura.

Olvasóink írták

  • 2. mazsolaszolo 2013. június 11. 10:13
    „Talán hagyjuk meg az Íróknak, hogy kiknek írjanak. Ők tudják. :)
    Az írócskák pedig csak hajszolják a pénzt meg az ötperces sikert.”
  • 1. Laura82 2013. június 11. 06:51
    „Minden hónapban veszek egy könyvet, és szeretek olvasni! Szórakoztató és intelligens kikapcsolódás. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgász a pácban

Otthon felejtette a horgászengedélyét Nagy Attila. Igazoltatták pecázáskor, a hatóság megbírságolta. Tovább olvasom