Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kelemen Csaba: összefogna az idegenforgalomban érdekeltekkel

Szeged - Az értékek megőrzése mellett gazdagabbá, színvonalasabbá, vonzóbb idegenforgalmi célponttá tenné a szegedi fesztivált Kelemen Csaba, az Agria Játékok Kft. ügyvezetője. Sorozatunkban bemutatjuk a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára pályázó 3 aspiráns elképzeléseit.
Kelemen Csaba
Kelemen Csaba
– Alapvető feladatnak tekintem az értékek megőrzését, mert sok értéke volt és van a szegedi szabadtérinek. Szeretném még színesebbé, gazdagabbá és színvonalasabbá tenni a fesztivált. Egri tapasztalataim birtokában is mondom: fontos egy ilyen városban a kisgyermekek és az ifjúság, azaz a 3–10 és a 10–18 éves korosztály számára is nyári színházat csinálni. Egerben minden felnőttelőadásunk előtt van egy gyerekelőadás is: 5-6 színház hozza el zenés, játékos, tartalmas szórakozást ígérő 50-60 perces produkcióját. Erre a célra Szegeden a belvárosban kellene találni egy olyan udvart, amely 160-200 főt be tud fogadni. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon ifjúsági bemutatókat képzelek el, amelyekben profi színészek együtt játszanak lelkes, 10–18 éves amatőrökkel. A fiatalok így sokat tanulhatnak a színházművészetből, az önmegvalósításból, ugyanakkor sok barátot, rokont, hasonló korú fiatalt be tudnak vonzani az előadásokra – beszél programjáról Kelemen Csaba színművész, az Agria Játékok Kft. ügyvezetője.

Művészeti vezető: Sasvári Sándor

– Sasvári Sándort azért kértem fel művészeti vezetőnek, mert régóta együtt gondolkodunk, azonos színházi világképet képviselünk. Nagy szükség van a tapasztalatára, hazai és határainkon túli kapcsolatrendszerére. Számítok rá a darabok, rendezők, szereplők kiválasztásában is, fontosnak tartom a véleményét. Olyan szellemi központot szeretnék kialakítani, amelyhez azok a nagy hagyományokkal rendelkező filozófiai magyar darabok adnák az alapot, amelyeket régen rendszeresen játszottak a szegedi szabadtérin. Nyitnunk kell a Délvidék felé is, akár buszokat is lehetne szervezni onnan az előadásainkra. Folyamatosan műsoron kell tartani a Tragédiát, a Bánk bánt, a János vitézt és a Háry Jánost. Kevesen tudják, hogy Verdinek van egy Attila című operája is – az operaprodukciókat a szegedi társulatra építve, sztárvendégek felléptetésével hoznánk létre – vázolja terveit Kelemen Csaba.

– A 2013-as évadba már semmilyen beleszólásom nincs, a szereposztásokon, a rendezőkön sem változtatnék, hiszen az előadások le vannak kötve, a jegyek fogynak. Az idei szezon harmonikus, színvonalas lebonyolítására kell törekednünk. Megválasztásom esetén 2014-től fontosnak tartom, hogy az eddigi műfajok megjelenjenek a Dóm téren, legyen saját opera- és operettbemutató. Nagyon hiányzik az idei kínálatból egy operaprodukció, ami a jövőben a hagyományokra való tekintettel egyetlen szezonban sem maradhat el. A Dóm téri operabemutatókra büszke lehet nemcsak a város, hanem az egész ország is. Ehhez szükség van a helyi operatársulatra, és szeretném fölvenni a kapcsolatot a Magyar Állami Operaházzal is. A Dóm téri előadások számát úgy kellene legalább kettővel-hárommal növelni, hogy ki kellene szélesíteni azt az időintervallumot, ameddig a fesztivál tart. Szeretném, ha már június közepétől akár egészen szeptember végéig lennének előadások. Így az ősszel visszatérő egyetemistáknak is lehetne néhány programot ajánlani. Színvonalas könnyűzenei koncerteket is lehetne tartani – mondja Kelemen Csaba. A legnagyobb változást Újszegeden tervezi, mert úgy véli, jobban ki lehetne használni azt a játszóhelyet is. Június közepén ott tartanák az ifjúsági előadásokat.

– Kabaréjelenetekkel, orfeummal, zenés vígjátékokkal szeretném visszahozni a régi vigadó hangulatát. Operett- és musicalfesztivált rendeznénk, ami jobban megmozgathatná a szegedi nézőket. A jelenlegi gazdasági helyzetben szigorúan tilos jegyárat emelni, alaposan át kell gondolni az ezzel kapcsolatos döntéseket. Budapesten, a Király utcában működő VAM Design Centerrel szeretnék együttműködési megállapodást kötni arról, hogy kiállításaik egy részének befogadóhelyet biztosítanék a Reök-palotában. A helyi művészek számára is folyamatosan szeretnék lehetőséget adni a bemutatkozásra. Minden művészeti ágnak megfelelő helyet kell kapnia a Reök-palotában a koncertektől a tárlatokon át a stúdiószínházi előadásokig. Egerben a turisztikai desztinációs menedzsment alapító tagja és egyik vezetője vagyok, fontosnak tartom, hogy ezen a téren is 21. századi szinten tudjunk megfelelni az elvárásoknak. Fontos együttműködni az idegenforgalomban érdekelt valamennyi helyi tényezővel. Megállapodásokat kell kötni a közlekedési társaságokkal, ezzel is növelni lehet a Szegedre érkező vendégek számát. 

Olvasóink írták

 • 7. lidi 2013. február 07. 10:16
  „a rendezvényszervezés, így a fesztiváloké is, egy szakma. ahol például alapszabály, hogy egy rendezvénynek, fesztiválnak arculata legyen - ehhez nem elég annyi, hogy elé írjuk, hogy "szegedi", aztán mindent - és mindenkit, aki él és mozog, lelkes amatőröket, gyerekeket és világsztárokat meg Háry Jánost - bele, aztán hadd szóljon....
  és akkor a Sasvári Sándorhoz kapcsolódó szellemi műhelyről még nem is ejtettünk szót, annyira nonszensz”
 • 6. Olajfa14 2013. február 07. 10:10
  „Szegyellem magam, hogy 2010-ben meg a fideszre szavaztam. Bocsanatot kerek mindenkitol!”
 • 5. Olajfa14 2013. február 07. 10:08
  „Gyenge minőségű gondolatok. Sablonok, ötlet semmi. A rezsim mechanizmusának tükörképe...”
 • 4. Ebgondolat 2013. február 06. 21:08
  „Ha ez a senkiházi nyerne, egy vásári bóvlivá silányítaná a Szabadtérit! Pont úgy, mint az egri "színházát". Hosszú távra kár is lenne berendezkednie, mert 2014-ben úgy is megy a haverjaival együtt a süllyesztőbe. Remélem, kohárit magával viszi Egerbe.”
 • 3. tatár 2013. február 06. 17:57
  „4 férfi gatyába. Ez lesz a húzó siker.”
 • 2. Cillit_bang 2013. február 06. 17:14
  „Bátor roxper bekeményített! :)”
 • 1. roxper 2013. február 06. 15:02
  „Nem kérünk belőled és a bandádból sem, tarka rongy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 millió forintból gazdálkodik Csongrád megye

301 millió 706 ezer forintos bevételi és kiadási főösszeggel tervezi idei költségvetését Csongrád megye önkormányzata. Tovább olvasom