Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Kelendő az újszerű lakás

Szeged - Egyre kevésbé tartják árukat a használt ingatlanok. Új kifejezés az ingatlanos szótárban az „újszerű", mert olcsóbb, mint amit most adnak át. Egyre drágábbak a telkek, és egyre többe kerülnek az építőanyagok is.
Hároméves társasházban hirdetnek eladásra egy közel száz négyzetméteres lakást 24 millió forintért. Sokallják a vevők, hiszen ennyiért már egy kisebb, jó állapotban lévő házat lehetne venni. A tulajdonos viszont azt mondja, kevesebbet kap érte, mint amennyiért építette: neki 280 ezer forintban volt négyzetmétere, mivel mindenből – járólap, csempe, konyhabútor, kazán – a legjobbakat építette be. Azzal viszont tisztában van: 28 milliót sosem kapna érte, még a 24 is kétséges. „Egy olyan vevőnek kell jönnie, aki olyan lakásmániás, mint amilyen én vagyok" – foglalta össze, mi lehet számára a megoldás.

A használt lakások nem tudnak versenyre kelni az újakkal, leginkább árban nem. Miközben a most épülők már 6-10 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly, a régebbiek veszítettek az értékükből. A jelenség mögött az áll, hogy egyre drágábbak a telkek, és egyre többe kerülnek az építőanyagok is. Aki nem tudja megfizetni az új lakást, de mégis korszerűre, esztétikusra vágyik, az újszerű, két-három éve átadott otthon után néz – nyilatkozták lapunknak egyhangúlag a megkérdezett beruházók és ingatlanközvetítő irodák. Az „újszerű" jelző mára a legdivatosabb kifejezés lett az ingatlanpiacon.

A lakóparkokban olcsóbb az új lakás, mint a foghíjtelkeken. Fotó: Miskolczi Róbert
A lakóparkokban olcsóbb az új lakás, mint a foghíjtelkeken. Fotó: Miskolczi Róbert

Az is igaz azonban, hogy az újszerű lakásnál már kell illetéket is fizetni, valamint a szocpol is kedvezőtlenebb. Aki tehát ilyet vásárol, annak olyan alkupozícióban kell lennie, hogy illetékkel, egyebekkel is jól jöjjön ki az üzletből.

Jelenleg Szegeden egy 3-4 éves társasházi lakás négyzetméterára átlagosan 200-220 ezer forint – vagy ha luxuskivitelű, akkor eléri a példánkban szereplő 240 ezret –, míg új lakás esetében ennyibe kerül a szerkezetkész állapot. A kulcsrakész lakásig még további 45 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként. Ma ugyanis 270-280 ezer forintos négyzetméterenkénti ár alatt csak azokon a telkeken épülnek otthonok, ahol egyszerre nagy számban tudnak lakásokat piacra dobni.

Az idősebb, sőt több évtizedes társasházi lakások négyzetméterenkénti ára jóval 200 ezer forint alatt van, és ára elsősorban attól függ, hol található. Alsó- és Felsőváros most a nyerő, a jó közlekedés miatt megelőzték Újszegedet. A legkeresettebb lakásméret a másfél-kétszobás, 45-50 négyzetméteres: az ilyen korosabb, felújításra szoruló lakások 8-10 millióba kerülnek, leggyakrabban ugyanannyiba, mint egy hasonló évjáratú 60-80 négyzetméteres. A panellakások tartják ugyan az árukat, de emelkedés nem várható.

Autós trend

Az autóknál a rendszerváltás óta figyelhető meg az a jelenség, amit mostanában már a lakások is követnek. Míg a szocializmusban egy hároméves Ladát drágábban lehetett megvenni a használtautó-piacon, mint az újat a Merkúrnál, a 90-es évek meghozták a fordulatot. Jelenleg a 10 millió forintnál drágább új kocsik ára – a német márkákat leszámítva – három év alatt a felére zuhan. Az olcsóbb autók pedig áruk 20-25 százalékát veszítik el az első évben, ezt követően azonban már nem ilyen drasztikus az árak csökkenése.

Olvasóink írták

 • 5. Dr. Kutri Lajos 2008. május 02. 13:24
  „Értékes információkat tartalmaz a cikk; gratulálok a szerzőnek, Fekete Klárának. Cikkeit máskor is szívesen olvasom.
  Egyben szeretném megkérni annak, a cikkben szereplő eladónak az elérhetőségét, aki 24 millióért szeretné eladni 100 nm-es lakását. Köszönöm.”
 • 4. kis kati 2008. május 02. 11:29
  „Az új lakásokban általában minden anyag a legolcsóbb árfekvésből kerül ki, azért azt keresik mert relative az a legolcsóbb, (hitelek, támogatások miatt) de ez önbecsapás v. anyagi kényszer miatt van.
  Papirvékony falak müanyag nyílászárókkal. A legjobb üzlet régit venni 50 cm-es falakkal, nem pedig műanyaggal becsomagolni. Nyugaton már bontják le ezeket, amit mi most majmolunk.”
 • 3. higi 2008. május 01. 14:43
  „persze joy, hitelből igen.lakatlannal egyetértek ,plusz még azért ilyen magassak az árak,mert v 4 vállakózó kezén maggy át, tisz a kvétel”
 • 2. joy 2008. május 01. 07:24
  „Aki lakást akar, az megfizeti.”
 • 1. lakatlan 2008. április 30. 07:05
  „Ezeket az árakat meg is tudja valaki fizetni ???  Méghogy nincs lakás maffia....!! CSAK ELADÁS ÉS VÉTEL UTÁNI SARCC !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javultak a szegediek életkilátásai

Szeged - Akár 75 évig is elélhetnek a Szegeden született csecsemők a statisztikai hivatal számításai… Tovább olvasom