Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Kelendő lett az ásványvíz

A médiahatásokra és a szakemberek tanácsait megfogadva egyre több folyadékot fogyasztunk. Nem mindegy azonban, hogy cukros üdítőitalokkal vagy egészséges ásványvízzel oltjuk szomjunkat. Szegeden fokozatosan háttérbe szorul a csapvíz fogyasztása.
Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az ásványvíz fogyasztása, a nyugat-európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is. Egyre többen isszák a buborékos vagy buborék nélküli egészséges italt. A háztartások 78 százaléka vett legalább egyszer ásványvizet tavaly, míg egy évvel korábban még csak 73 százalék – állapítja meg egy Gfk-kutatás.
Szegeden megoszlanak a vélemények a csapvíz minőségéről. Akadnak, akiknek semmi problémájuk vele, mások azonban a palackozott vízre esküsznek.

A szegediek egészségük védelmében rendszeresen fogyasztják az Anna-vizet Fotó: Frank Yvette

– Utálom a csapvíz ízét. Az ásványvíz egészséges, nincs benne cukor, és jót tesz a bőrnek – mondja Kiss Emőke. A szegedi lány havonta két-három ezer forintot költ ásványvízre, pedig az egészséges italhoz ingyen is hozzájuthatna az Anna-kútból.

Szénsavas és mentes

A nemzetközi trendekhez hasonlóan Magyarországon is növekszik a szomjoltó italok kiskereskedelmi forgalma értékben és mennyiségben is: sörből 7, ásványvízből 16, gyümölcsléből 17 százalékkal többet adtak el 2006 októbere és 2007 szeptembere között, mint egy évvel korábban. Szénsavas üdítőitalból viszont két százalékkal csökkent az értékesített mennyiség – derül ki a Nielsen piackutató adataiból. Ásványvízből érzékelhetően erősödött a kereslet a szénsavmentes, illetve az enyhe szénsavas iránt. De az eladások közel kétharmada még mindig a szénsavasra jut. A gyümölcslépiacon az italok kimagasló részesedése alig változik. Az ízek között a sokáig vezető narancs helyett a vegyes és a multivitamin a nyerő.  
Farkas Józsefné és férje erre esküszik. – Évek óta nem iszunk csapvizet, pedig a családi házunkban elég jó minőségű. Amióta az Annát fogyasztjuk, nem fáj a gyomrunk. Az ismerőseimnek is ezt ajánlom, de sokan inkább a boltban vásárolt palackozottat választják, pedig isten tudja, mi van benne – mondja a szegedi asszony, aki naponta két litert iszik kedvenc vizéből.

A szakemberek tanácsa szerint naponta 2-3 liter folyadékot kell fogyasztani, nem mindegy azonban, hogy mit iszunk. A magas cukortartalmú üdítőitalok sokkal nagyobb kárt okoznak, mint amekkora egészséges hatást fejtenek ki a szervezetre. A napi két liternél többet is javasolnak, ha nő a fizikai aktivitás vagy a minket körülvevő hőmérséklet. A folyadékmennyiséget arányosan elosztva kell elfogyasztani a nap folyamán. Egyszerre csak pár kortyot igyunk, de azt gyakran. Nem szabad megvárni, amíg megszomjazunk, hiszen a szomjúságérzés a szervezet vészjelzése.

Olvasóink írták

 • 4. Mese 2007. november 26. 21:28
  „Én Anna-vízet iszok,rendszeresen hordjuk bicajjal. Jól esik a mozgás,a víz pedig lehütve nagyon jó-bár ilyen hidegben még melegében is tetszik. Én úgy vagyok vele,ha ott van ingyen,miért vennék boltit? Mert a szénsavastól ég a gyomrunk a mentes meg valami borzadály. A csapvíznek meg általában tisztítószer íze van,multkor is olyan büdi volt,sajnáltam még a macskámnak is adni belőle.
  Szóval mi hordjuk és isszuk. Ha valamelyikünk arrafele jár,mindig van a hátizsákjában egy-két üveg,semmi idő megtölteni,nem is cipekedés,nekünk bevált. ^^”
 • 3. babar 2007. november 25. 19:01
  „Második éve isszuk itthon az Anna-vizet. Korábban kis családom havonta 7-8 ezer forintot költött palapkozott vízre, kipróbáltuk és megtetszett. A cikk is az Anna vizet reklámozza, bár sok embernek snassz vízért járni. Engem ez nem is nagyon zavarna, de az annál inkább, hogy az utóbbi időben leszabályozták a kutat. 15-20 liter vizet vinnék egyszerre, de ezért akár 5-10 percet is várnom kell sajnos. Tudom semmi sincs ingyen, de átestek nagyon a ló másik oldalára!”
 • 2. söprű 2007. november 24. 21:19
  „Úgy van magyar igyál sok ásványvizet, apaszd ki hamar a kútjaidat, aztán majd lesel mikor gépfegyverekkel űznek el a saját hazádban a saját ivóvizedtől!
  Tipik: ásványvizet forraltál már? Abban is van ásványianyag-tartalom ami "kioldódik" forralás közben!!”
 • 1. Tipik 2007. november 24. 08:58
  „Ugyan miért fogyasztunk kevesebb csapvizet!?Talán azért,mert elég csak nagyobb mennyiségű csapvizet felforralni és egész életére megundorodik az ember attól,amit az alján lát...(hozzáteszem a művelet megkezdésekor tiszta alkalmatosságban kezdjül a forralást).Tapasztalatból beszélek....Sajnos....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyomozó is figyeli Szeged közútjait

Szeged - Nap mint nap a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. száz embere takarítja a város másfélszáz… Tovább olvasom