Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kelengyék a múzeumban

A dorozsmai Gyuris család lányai megőrizték anyáik hozományát. Százharminc év után most a múzeumba kerültek a női alsóruhák és ágyneműk.
Egy dorozsmai módos birtokos család három nőtagjának hatvan darabból álló kelengyéjét adta be a szegedi Móra-múzeumba a szegedi Bakos Józsefné. A dorozsmai Gyuris család gazdálkodott, Szegedre került leszármazottaikból tisztviselők és iparosok lettek. A lányok és asszonyok már nem jártak népviseletben és nem is hímeztek, ám szerették az igényes kézimunkákat, és megőrizték anyáik ruha- és ágyneműit. Bakos Józsefné anyósának, az 1905-ben született Szabó Herminának köszönhetően maradt fenn nagy becsben az ő édesanyja, Gyuris Veronika és a nagymamája stafírungja. Amikor a gyűjtő lánya is elhunyt, a fiáék felajánlották a szegedi múzeumnak a gyűjteményt.

A múzeum néprajzi osztályvezetője, Bárkányi Ildikó elmondta, a szerzemények különlegessége, hogy legalább százharminc évesek a legrégibb darabjai. Legszebb a sublótterítő és a színesen hímzett párnavégek, amelyekből kevés található a múzeum birtokában. Amiatt is egyedi, hogy generációk kelengyéi az 1880-as évektől az 1940-esig.

Kötelező tartozékokból állt össze a stafírung a lányok férjhez adásakor. A darabszáma és az anyaga már a családok tehetősségétől függött. A hozomány része az ágynemű: lepedők, derékaljak, dunna-, párna- és paplanhuzatok, törülközők, konyharuhák. A módosabbak hatot, sőt tizenkettőt adtak belőle a lányaikkal, és nem vászonból, hanem drágább damasztból varratták-hímeztették. A kelengye másik felét a ünnepi és hétköznapi ruhaviseletek tették ki: alsószoknyák, vállas ingek, kombinék, hálóréklik, valamint a menyasszonyi és a felsőruházat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom