Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Keletről érkezik az illegális cigaretta

Magyarország, Dél-Alföld - Az adatok arról árulkodnak, hogy a dohánybiznisz teljes átalakításának célja nem teljesült: nem szívnak kevesebben, csak másként. 2014-ben közel 50 százalékkal nőtt a lefoglalt csempészcigaretta mennyisége az előző évhez képest.
 Ugyanannyian szívnak, csak másként

A NAV statisztikái szerint tavaly egész évben 8 milliárd szál cigarettát értékesítettek legálisan, korábban bőven 10 milliárd felett volt az éves fogyasztás. Ugyanakkor rekordmennyiségű, 5700 tonna dohány fogyott; nagyjából 5,7 milliárd cigarettát sodorhattak legális úton a füstölgő magyarok. Ezt a szegedi Dugo-Trafik vezetője is megerősítette: a cigaretta-
eladás aránya boltjukban folyamatosan csökken, sokan tértek át a fogyasztási dohányokra, amit a cigarettahüvelybe saját kezűleg töltenek be.

– Nem képzeli, hogy megmondom, hogyan jutottam hozzá! – nevetett a nyugdíjas korú hölgy, aki persze a nevét sem árulta el. De elmesélte, hogy az ukrán cigaretta, amit szív, majdnem 200 forinttal olcsóbb, mint a megszokott, itthon trafikban vásárolható márkája, ráadásul „könnyebb" és tetszetősebb.

– Sajnos csak 3 kartonnal tudtam szerezni, különleges alkalmakkor gyújtok rá, hogy minél tovább kitartson – közölte az „aranyvégű", elegáns barna színű cigijét mutató nő.

2011 és 2013 között évente 60-70 millió szál csempészett cigarettát foglaltak le Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei, de 2014-ben már 102 millió szálnál állt meg a számlálójuk. 87 ezer 316 doboz, körülbelül 1 millió 740 ezer szál cigit foglaltak le április végéig idén a Dél-Alföldön. A Nemzeti dohányboltok 2013. július 1-jén nyíltak meg, ami láthatóan felpörgette a feketekereskedelmet.

Korábban megírtuk: itthon egy középkategóriás Pall Mallt 980 és 1010 forint között árulnak, Szerbiában egy pakli ugyanebből a márkából átszámítva 430 forintba kerül. Legálisan csak 40 szálat lehetne áthozni a határon déli szomszédunktól. – Tavaly a dél-alföldi régió területén, Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében megközelítőleg 6 millió 400 ezer szál illegális füstölnivalót foglaltak le munkatársaink – közölte Némedi-Varga Éva pénzügyőr őrnagy. Tájékoztatása szerint ezen a határszakaszon szinte pontosan annyi volt az illegális dohány, mint egy évvel korábban.


 Módszerek és árverés

A pénzügyőrök a határátkelőhelyeken többször találkoznak az autókban házilag kialakított rejtekhelyekkel. – A járművek alvázát „duplázzák meg", az üzemanyagtartályt rekesztik le, de sokszor rejtenek dohányterméket a műszerfalba, ülésekbe, ajtókárpit mögé. Még járó kerékbe elrejtett cigarettával is találkoztunk. A dohánytermékkel elkövetett jogsértés tárgyát, azaz a gépjárműveket lefoglaljuk. Amennyiben a jogszabályban foglaltak alapján a tulajdonosának nem adható vissza, ezeket a NAV elárverezi – mondta Némedi-Varga Éva.

A NAV tájékoztatása szerint a fő csempészirány egy ideje áttevődött a keleti határszakaszra: Ukrajnában még a szerbiainál is olcsóbbak a cigaretták, egy pakli középkategóriás füstölnivalót átszámítva mindössze 170 forintért vesznek át a csempészek, akik erre még rátesznek 60-70 forintot. A magyar fogyasztók végül 230-240 forintért jutnak hozzá a szívni valóhoz – ez a hazai ár ötöde. Az illegális csempészet 70 százaléka az észak-alföldi régió zöldhatárainál bonyolódik le.

A keleti határon extrém körülmények között csempésznek cigarettát: savanyúságból, tortából, a Tiszán úszó gumicsónakból is került már elő ukrán zárjegyű cigi.

Nemrég Csongrád megyében kézre került egy nagyobb rakomány. A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói és pénzügyőrei április végén több helyszínen csaptak le egy 50 éves Csongrád megyei férfi által irányított cigarettacsempész-hálózatra. A banda a szerb–magyar zöldhatáron cigarettát és vágott dohányt hozott be Magyarországra, a behozott árukat egy raktárban rejtették el, ahol továbbosztották és porciózták a vevők megrendelése szerint.

Az ukrán cigaretta jóval olcsóbb, mint ugyanaz a márka az itthoni trafikban. Fotó: Schmidt Andrea
Az ukrán cigaretta jóval olcsóbb, mint ugyanaz a márka az itthoni trafikban. Fotó: Schmidt Andrea

A szervezetben mindenkinek volt feladata: akik a határközeli tanyán éltek, azok a hatóságok mozgását figyelték, más a cigaretta szállítása során „előfutó" autósként figyelte az egyenruhásokat. A NAV pénzügyi nyomozói és pénzügyőrei a bandatagoktól garázsban, raktárban, családi házakban, járművekben összesen 133 ezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és két mázsa adózatlan vágott dohányt foglaltak le 160 millió forint értékben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi adományok Nagyszénásnak

A szegedi központú Centerke Adományozó Központ jóvoltából egy teherautónyi adományban részesültek a nagyszénási gyerekek. Tovább olvasom