Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kell-e nekünk az olcsó importtej?

Kell-e nekünk az olcsó importtej?Elizabet a kisfiának viszi a garantáltan hazai tejet. Fotó: Karnok Csaba
Csongrád megye - A múlt heti tejes tüntetés csak a kezdete volt egy demonstrációsorozatnak. Elfogadhatatlannak tartják a gazdálkodók, hogy az import miatt padlóra kerül a hazai tejágazat.
Szegeden túróra álltak át

A túró és savóital gyártását fejlesztette a Sole-Mizo Zrt. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,8 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében – közölte Herczeg István, a Bonafarm-csoporthoz tartozó szegedi cég közép-európai operációs igazgatója 2015-ben megrendezett sajtótájékoztatóján, amin lapunk is részt vett. A felesleges tejből túrót készítenek, amelyet nem lehet külföldről behozni.
– A kisfiam miatt veszek házi kimért tejet, ami igaz, hogy zsíros, de tápláló, és egészségesebb, mint a bolti műtej – mondta Moraveczné Dobó Elizabet. – A szomszédban lakom, mindennap ebben a kis üzletben vásárolok.

A szegedi Űrhajós utcai tejüzletben beszélgettünk, ahol garantáltan magyar tejet árultak. Igaz, az import 1,5 százalékos UHT-tejek 130–150 forintos árához képest drágábban mérik, 200 forintba kerül egy liter. Az üzletet tiszaszigeti családi vállalkozás viszi: Molnár Nikolett, a bolt alkalmazottja elmondta, naponta 100–150 liter kimért házi tejet adnak el.

Az üzletek nagy részében azonban nem hazai tejet árusítanak, a tartós tejek jelentős része importból származik. Ezért a múlt héten pénteken két helyszínen, két nagykereskedő cégnél is tüntetést tartottak a hazai tejesek.
 

Az egyik a Sajtkalmár Kft. nádudvari telephelye, a másik a Food & Drinks Hungary Kft. balatonfüredi fióktelepe volt. Előbbi cég az ország egyik legnagyobb sajtimportőre, míg utóbbi inkább az UHT-tejek piacán számít nagynak. A demonstrációt az itthoni alacsony felvásárlási árak, valamint a tejtermékek ellenőrzés nélküli importja miatt szervezték. A kiskereskedelmi láncoknak petíciót adnak át, amelyben fél évig önkorlátozást kértek a tejtermékek importjában.

A Délmagyarországban 2004 óta folyamatosan írunk a tejesek gondjairól, a gazdák 2009-ben, 2014-ben, majd legutoljára 2016. március 18-án tüntetéseket szerveztek. A makói László Róbert, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja egyike a szervezőknek. – Ugyanaz a probléma egy évtized óta, de a válság a kvóták megszűnése óta tovább mélyült, mivel mindenki annyit termel, amennyit tud – magyarázta.
 
Nikolett kiméri Elizabet részére a tejet. Fotó: Karnok Csaba
Nikolett kiméri Elizabet részére a tejet. Fotó: Karnok Csaba

– Sajnos, a tüntetésekkel csak egy-egy napra tudjuk felhívni magunkra a figyelmet, de a demonstrációkat folytatjuk. Összeállítunk egy listát azokról a cégekről, amelyek behozzák az olcsó importtejet, vagy áfát csalnak, és ezzel megfelelő helyekre bekopogtatunk.

A kormány időközben több mint 11 milliárd forintos rendkívüli plusztámogatást ígért az állattartóknak. A gazdálkodók szerint azonban a többlettámogatás sem elegendő a problémák rendezésére.

Hány forintot adnak a felvásárlók egy liter tejért? Jelenleg a „leszerződött" nyerstej átvételi ára kistermelőknél már csak 60–70 forint, a szabadpiaci még ennél is olcsóbb. 2014 februárjában még 109 forintot adtak literenként.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi az ország legjobb mobilalkalmazás-ötlete

Szegedi az ország legjobb mobilalkalmazás-ötlete
A tanulást segítő mobilalkalmazást talált ki Zalányi Tamás - ötletével egyhetes oslói konferenciautat nyert. Tovább olvasom