Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Kellene, de nem fizetünk illetéket a drága ajándékért

Dél-Alföld - Bár majdnem húsz éve rendelet írja elő, mégsem jellemző, hogy illetéket fizetnének azok, akik 150 ezer forintnál drágább ajándékot kaptak. A hivatal leginkább a vagyongyarapodási vizsgálat során jön rá az eltitkolt meglepetésekre.
Gazdasági válság ide vagy oda, azért idén is akadt, aki több százezer forintos ajándékkal lepte meg családtagját. Egy elektronikai készülék, ékszer, szőrme vagy porcelán a szó szoros értelmében drága lehet, ugyanis, ha több mint 150 ezer forintba került, illetéket kell fizetni utána. Németh Gabriella, az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának sajtóreferense elmondta: az adózók általában tisztában vannak azzal, hogy ingatlan vagy autó megszerzése után ajándékozási illetéket kell fizetni, de a többi eset már nem ilyen közismert. A hatóság ellenőrzési munkája során leginkább a vagyongyarapodási vizsgálatok alkalmával találkozik az ajándékozással, hiszen az adózók gyakran erre hivatkoznak, ha nem tudják igazolni egy-egy tétel anyagi forrását. Ilyenkor intézkednek az illeték utólagos kiszabásának tárgyában is – tette hozzá.

Ennek mértéke függ a rokonsági foktól és az ajándék forgalmi értékétől is, de bizonyos esetben az ajándékszerzés illetékmentes. Következzék néhány példa, a teljesség igénye nélkül. Nem kell illetéket fizetni, ha takarékbetétet kapunk ajándékba, de akkor sem, ha például a szülő nem készpénzben, hanem banki átutalással akár 1 millió forintot ad a gyermekének. Ezt 30 napon belül be kell jelenteni az állami adóhatóságnak, és az illetékmentességet állapít meg. Ugyanez a helyzet, ha valaki külföldi bankszámláról átutalással kapja az ajándékot a saját bankszámlájára. Azonban nem mentesül az illetékfizetés alól a megajándékozott, ha a pénzmozgás készpénzben és nem bankszámlák között történik. Ugyanakkor ha egy pár házasságkötéskor a négy örömszülőtől összesen 500 ezer forintot kap ajándékba, nem kell illetéket fizetnie vagy a hatóságnak bejelentenie, hiszen az ajándékozók egyenként nem adtak többet 125 ezer forintnál.

Az illetéket – amely az ajándék értékének 11–40 százaléka – a vagyonszerzőnek, vagyis a megajándékozottnak kell, azaz kellene fizetnie.

Olvasóink írták

 • 10. Yossarian 2010. január 07. 20:30
  „ez az ajándékozási illeték rotka nagy pofátlanság állam bácsi részéről.
  de én legalábbis úgy vagyok vele, hogy nincs az az isten, hogy több százezres, vagy millkós ajéndékokat osztogassak. nincs is miből, meg ha lenne se ...
  baromság az egész.”
 • 9. flexsnake 2010. január 07. 19:21
  „Az illeték mértéke:

  I. csoport - az ajándékozó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája terhére: 18 millió forintig 11%, 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 18%, a 35 millió forint feletti rész után 21%

  (Az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek a vér szerinti gyermekkel, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő a vér szerinti szülővel egy tekintet alá esik),

  II. csoport - az ajándékozó I. csoportba nem tartozó unokája, nagyszülője, testvére terhére: 18 millió forintig 15%, 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21%, a 35 millió forint feletti rész után 30 %,

  III. csoport - minden más megajándékozott terhére: 18 millió forintig 21%, 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 30%, a 35 millió forint feletti rész után 40%.

  Az illeték megfizetése: kiszabás alapján pénzben

  Fizetésre kötelezett: a megajándékozott

  Jogforrás: 1990. évi XCIII. törvény 3. § (2) bek. b)-c) pont, (5)-(6) bek., 7. §, 11. § (1) bek. b) pont, (2), (4) bek., 12. § (1) bek. b) pont, 13. § (1)-(2), (4)-(6) bek., 27. § (1) bek., 77. § a) pont

  Ha kiakarsz cseszni az anyóssal adj neki egy másfél millás tévét és a két havi nyugdíját úgysem tudja befizetni illetékként :D Teljesen irreális. Az örökösödési adó ugyanilyen marhaság. Pont azokat sújtja akik amúgy is anyagi bajba kerülnek, nem csak anyagiba persze.”
 • 8. flexsnake 2010. január 07. 19:16
  „,,Nem kell illetéket fizetni, ha takarékbetétet kapunk ajándékba, de akkor sem, ha például a szülő nem készpénzben, hanem banki átutalással akár 1 millió forintot ad a gyermekének. Ezt 30 napon belül be kell jelenteni az állami adóhatóságnak, és az illetékmentességet állapít meg."
  Természetesen ha 140ezres adagokban megy el az utalás még csak be sem kell jelenteni :)”
 • 7. davver 2010. január 07. 15:31
  „Hát ez röhej!

  Mi van?, ha a sógornak vett plazma tv nem tetszik neki de már bejelentette?
  Eladóm (nem fusiba) valami arra szakosodott oldalon aztán még ott is tejelnem kell mert valami bevételem lett!

  Ez az adónem majdnem vérlázítóbb az örökösödési illetéknél is!

  Egyébként sógornak egy nadrágövet sikerült csak vennem Karácsonyra. :-(”
 • 6. KolompárRómeó 2010. január 07. 13:47
  „1. hozzászólás igazságkereső 2010.01.07. 10:30

  "Nem fér bele az árba az illeték mértéke?"

  Aztán meg ha nem ajándékba vettem, akkor kérvényezzem az illeték visszafizetését? :)”
 • 5. enzoka 2010. január 07. 12:50
  „Fizessen akinek sok a pénze :-)”
 • 4. csiperke73 2010. január 07. 12:06
  „Ajándék lónak ne nézd az illetékét.....”
 • 3. szatyi 2010. január 07. 11:55
  „Amilyen az ország - olyanok a jogszabályok ! "mert megérdemeljük"”
 • 2. bo 2010. január 07. 11:39
  „Igaz én nem kaptam "csak" egy üveg (1/2 l) unicumot karácsonyra, -amit persze köszönök szépen- de valószínű, hogy bejelentem az APEH-nál, meg a biztonság kedvéért a VPOP-nál is, nehogy valami bajom legyen belőle!:-((((”
 • 1. igazságkereső 2010. január 07. 10:30
  „Nem fér bele az árba az illeték mértéke? Nálunk Magyarországon már európai árak vannak, sőt azt is meghaladó mértékben, de európai fizetésekről mélyen hallgat mindenki aki illetékes lenne ez ügyben! Mi ez a telhetetlenség?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi: 200 pont alatt nem lehet bejutni

200 pont alatt egyetlen alap- és osztatlan képzésre sem lehet bejutni már idén: változott a felsőoktatási felvételi rendszer. Tovább olvasom