Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Kémek a számítógépen

A legóvatosabb felhasználók számára is veszélyes terep az internet: a digitális terror első hullámától, a vírusoktól már megmentik a számítógépeket az „irtók", de az illegális önfeltelepítés második vonalába tartozó kémprogramok egy része csak formattálással távolítható el az operációs rendszerből. Most is figyelnek minket...
Egyre gyakoribb látvány az irodákban, munkahelyeken az üvegesen monitorra meredő tekintet és az ökölbe szoruló kéz: egyik napról a másikra rendre csaknem használhatatlanná lassulnak az MS-operációs rendszereket futtató PC-k. A gyanútlan felhasználó ilyenkor legfeljebb csak informatikusért kiabál és dühöng, hiszen „biztonságos" és legális, „céges" szoftvert használ, a belső és a „world wide" hálózat pedig tűzfallal védett. Indítástól kezdve már épp eleget lassít az alkalmazásokon a méregdrága, aktívan kutató víruskereső és -irtó, és mégis, egyre bosszantóbb jelenségeket produkál a gépezet.

– Elsősorban az internetböngészőn látszik, hogy kémgyanús programok települtek a gépre: a kezdőlapot már nem én határozom meg, bármit is állítok be, mindig ugyanaz, vagy más reklámoldal ugrik fel, nincs az a szoftver, ami kiirthatná az okozókat. Egyre több a felugró ablak, majd lassan, de biztosan lehetetlenné válik a böngészés az eredeti programmal, végül az egész rendszer teljesen lelassul, olyan, mintha súlyosan vírusfertőzött lenne a gép. Az utóbbi fél évben csaknem kéthetente kellett az egész winchestert újra- és újraformattálnom, volt, hogy minden adatom elveszett – összegezte tapasztalatait a spyware-programokkal kapcsolatban a szegedi egyetemen dolgozó Márk, aki azért kérte teljes neve elhallgatását, mert bevallotta: gyakran és nem is kis tételben tölt le illegálisan fájlokat a világhálóról, és jól tudja, a kémek elszaporodása ezekhez is köthető.

Mint az az internetes fórumokból rögvest kiderül: részben. Merthogy a teljesen gyanútlan és „tisztességes" internetezőt sem kerülheti el a bosszankodás, hiszen egy-egy internetböngészés közben felugró ablakra kattintva kémprogramok tucatjait telepíthetjük a számítógépünkre. A puszta bosszantásnál azonban jóval többről is szó van: a reklámablakok előcsalogatása mellett a spyware-eken keresztül alkotóik egyben figyelhetik az interneten folytatott tevékenységünket, a szoftverek minden lépésünkről és szokásunkról információkat juttatnak el a szponzoráló marketingvállalatokhoz.

A kémek többsége a Windows-típusú rendszereket fertőzi, a parazita a bejutáshoz az Internet Explorer ActiveX opcióját használja fel, ilyenkor megkérdezi, hogy telepíthet-e egy ártatlannak tűnő alkalmazást, de van olyan körmönfont verzió is, amely még ennyi ellenállásra sem ad esélyt, magától megfertőzi a regisztrációs adatbázist, hiszen a letölthető fájlokhoz gyakran „tapad" ilyesmi. Természetesen ez teljesen illegális, de a készítők számára mégis hasznos, hiszen vannak fajtáik – újabb ok a paranoiára –, amelyek tudatják, mondjuk a vállalatok vezetőit arról, hogy alkalmazottaik mikor kezdenek el dolgozni, milyen gyakran küldenek privát e-maileket, mikor barangolnak csak úgy szórakozásból az interneten, és hogy milyen oldalakat látogatnak meg rendszeresen. A kémszoftverek minden PC-vel dolgozó munkatársat megfigyelhetővé tesznek, és a program emellett még a ténylegesen munkával töltött időt is automatikusan kiszámítja.

Eltávolításukra rendkívüli erőfeszítéseket tesznek az egyes védelmi szoftverfejlesztők, egyik-másik program rendkívül hatékony, ám szinte minden fertőzött gépen marad egy-két kipusztíthatatlan kém, amit csak a „format" paranccsal törölhetünk le, ám semmi sem garantálja, hogy az újratelepített rendszer első internet-csatlakozásakor nem kúszik fel alattomban újra a gépünkre...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzik a héten a parlagfű pollenje

A növényvédelmi szolgálat helyrajzi szám szerint bünteti az elhanyagolt földterületek használóit.… Tovább olvasom