Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kemény-díj Csányi Lászlónak

Mórahalom, Alsómocsolád - Csányi László Mórahalom alpolgármestereként egyik legfontosabb feladatának tekinti a tanyán élők helyzetének javítását. Ennek elismeréseként Kemény Bertalan-díjat kapott néhány napja Alsómocsoládon.
– A petróleumlámpa fénye mellett olvastam gyerekkoromban – mondja Csányi László, Mórahalom alpolgármestere. 14 éves koráig tanyán élt maga is, tisztában van az ottaniak problémáival. Ő hozta létre a tanyai parlamentet, hogy az önkormányzatok mellett kiemelt hangsúlyt kapjanak a tanyán élők is. Sokat dolgozott a tanyák villamosításáért. Kitartó munkája jutalmaként múlt héten Kemény Bertalan-díjat kapott Alsómocsoládon. Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár és Krizsán András, a Falufejlesztési Társaság elnöke adták át az elismerést.

 Csányi László a nagyszéksóstói bivalyrezervátum létrehozásában is oroszlánrészt vállalt.  Fotó: Frank Yvette
Csányi László a nagyszéksóstói bivalyrezervátum létrehozásában is oroszlánrészt vállalt. Fotó: Frank Yvette


– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy személyesen ismerhettem Berci bácsit – meséli Csányi László. A díjat négy évvel ezelőtt alapították a vidékért küzdők. A Budapesten élő szakember a nyolcvanas években fedezte fel az akkorra már szinte romokban heverő vidéket. Főként a somogyi aprófalvak mentéséért tett sokat. A fővárosi kutató kezdeményezésére jöttek létre a falugondnokságok, majd ezek mintájára az Alföldön a tanyagondnoki hálózatok.

Tanyagondnoki szolgálatból jelenleg négy működik Mórahalmon és környékén. – Felújítottuk az utolsó tanyai iskolát is, szilárd burkolatú utak épülnek a környéken – halljuk az alpolgármestertől. Pályázat útján jelzőrendszeres készülékeket kaptak az idős emberek több tanyán is. Az ott élők pályázhatnak felújításra és kisgépekre is.

– Nagyon fontos, hogy segítsük a tanyai embereket, akiknek meg kell küzdeniük többek között a belvízzel, de más természeti kihívásokkal is. A tanya nemcsak lakóhely, hanem olyan közeg, ahol az emberek maguknak termelnek, saját magukat foglalkoztatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretik a kispiacokat, de...

A legfagyosabb hónapban akcióval akarta megkedveltetni a kispiacokat a szegedi vásárigazgatóság. Tovább olvasom