Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kemény és szép volt a 2009-es év

Szeged - Küzdelmes, bohém, felemás – ilyen volt 2009 a megyei politika, a gazdasági, a kulturális és a sportélet főszereplői szerint.
Milyen volt az év? – tettük fel a kérdést Csongrád megye ismert embereinek. Kértük, egyetlen tőmondattal jellemezzék az esztendőt – s árulják el, mit várnak 2010-től.

Baksa László, a Szeged Beton VE kapusa:

– Felemás. Az év első fele szépen sikerült, a csapat LEN-kupa-győzelmére egész Szeged büszke lehet. Az elmúlt 4 hónap miatt keserűbb a szánk íze: negyedikek vagyunk a bajnokságban, gyorsan kiestünk a nemzetközi kupában. De a pozitív felé hajlik a mérleg. Magamtól azt várom, hogy állandósítsam a formámat, ne legyenek hullámvölgyeim.

Benák Tünde, a delmagyar.hu Szépek Szépe-játékának győztese:

– Tudtam, hogy jó év lesz. Kabalám a 9-es szám, ezért vártam sokat 2009-től. Csak az első napjára nem emlékszem szívesen. Felejthetetlen élményt nyújtott az egyhetes mórahalmi Szépek Szépe-verseny. Idén találkoztam a párommal is. Jövőre a karrierépítésre szeretnék koncentrálni: diplomát és nyelvvizsgát szerezni, munkahelyet találni.

Dr. Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház főigazgatója:

– Küzdelmes. Főként a finanszírozásból eredő problémák áthidalása okozott nehézséget az egészségügyben. A körülmények ellenére is sikerült helytállni. Ismerve a 2010-es költségvetést nem számítok könnyebb évre. Idén számunkra a legfontosabb esemény a Legfelsőbb Bíróság ítélete, amely kimondta: alkotmánysértő volt a kórház leépítése.

Lakatos Krisztián énekes:

– Bohém. Fel voltam pörögve, gyorsan zajlottak az események is. Olyan emberekkel találkoztam, akikre 15 évet vártam – barátomnak mondhatom Balázs Fecót és Lerch Istvánt is. Megjelent a lemezem, régi nagy slágerekkel. 3 hónap alatt 17 kilót fogytam, még 15 van hátra, hogy jól érezzem magam. Januártól pedig az új lemezemre készülök.

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke:

– Tisztességes helytállás. Óriási áldozatokat vállaltunk, de megoldottuk. Számos sikeres pályázatunk volt: fejlesztettük a makói, a szentesi kórházat, az újszegedi rendezvényházat, hat iskolánkat. Összefogással megépült a szentesi légi bázis, megmentettük a nagyfai börtönt és a Magyar Televízió vidéki stúdióit, szobrot avattunk a doni hősök emlékére.

Nemesi Pál, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke:

– Gazdasági szempontból nem jó. A tavaly kezdődött válság az egész évre kihatott, Csongrád megye sem volt kivétel. Abban bízom, hogy 2010 stabil helyzetet teremt, ahonnan már csak felfelé indulhat el a magyar gazdaság. A Ferroép Zrt. vezérigazgatójaként ugyanakkor örömmel mondhatom: cégünket elkerülte a válság, egész jó évet zárunk.

Németh Bernadett (középen, 6-ossal) és a sikeres kosárlabdacsapat. Fotó: Schmidt Andrea
Németh Bernadett (középen, 6-ossal) és a sikeres kosárlabdacsapat.
Fotó: Schmidt Andrea

Németh Bernadett, a Szeviép-Szeged kosárlabdacsapatának játékosa:

– Nagyon pozitív. Az első Euroliga-győzelem a Tarbes ellen, a bajnoki döntő, a győzelem az elődöntőben Pécsett – mind szép emlék. Tudtam segíteni a csapatnak, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottam. Az is óriási boldogságot jelentett, hogy december 21-én megszületett bátyámék kisbabája, és szenteste már az új jövevénnyel ünnepelt a család.

Novák István építész, Szeged díszpolgára:

– Kemény és szép. Díszpolgár lettem, e megbecsülést továbbra is ki kell érdemelni. Két épületem is elkészült: a Szent Erzsébet-templom melletti katolikus ház és plébánia, valamint a Tisza Palota. Munkásságom kiemelkedő állomásai. A betegség döbbentett rá, milyen fontos az egészség. Meggyógyultam, köszönöm azoknak, akik aggódtak értem.

Rácz Tibor, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze:

– Nem volt egy kiemelkedő év. A színházban – ahogy egy új direkciónál lenni szokott – még kerestük a helyünket. Voltak jó és kevésbé jó szerepeim. Szegény Iglódi István barátom halálával 35 éves egymásra figyelés ért véget. Elveszítettem a legjobb barátomat is. Mit várok? Jó volna előrelépni, a szorító körülmények ellenére is.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora:

– Jó évet zárt az egyetem. Két nagyprojektet nyertünk, a műszaki, természettudományos képzés fejlesztésére, benne a rektori hivatal felújításával, valamint a 12 milliárdos egészségpólus-fejlesztést. 12 milliárd forintot nyertünk kutatás-fejlesztésre. Erre nem panaszkodunk, de az egészségügyi finanszírozásra igen: 5 milliárdos hiánnyal várjuk 2010-et.

Szenti Tibor vásárhelyi néprajzkutató:

– Változatos. 3 hónapot töltöttem az Amerikai Egyesült Államokban, a fiamhoz mentem látogatóba. 9 államban jártam, rendkívül tanulságos utazás volt. Elkészült új monográfiám, a feudalizmus idejének szexuális jellegű büntetőpereit vizsgáltam. Novemberben 70 éves lettem, és a város komoly megemlékezést rendezett, szép gesztus volt.

Szirbik Imre, Szentes polgármestere:

– Nehéz, de sikeres. Sok kemény feladatot kellett megoldanunk, volt, hogy fájdalmas, de racionális döntés született. A városfejlesztés és az emberközpontú gondolkodás elismerése, hogy Szentes idén Európa Plakettet kapott. A Parlament szerb–magyar bizottságának elnökeként büszke vagyok a szerb állampolgárok vízummentességére is.

Olvasóink írták

 • 5. barkzso 2010. január 02. 17:51
  „Valóban: néhány hontalan és néhány nyugdíjas "keményre" fagyott saját otthonában 2009-ben - de ez minden csak nem szép...
  Hogy is van az a szöveg: pannon puma bla bla bla
  xarházi szoclib banda...”
 • 4. macs 2010. január 02. 15:03
  „Az életünk olyan, amilyennek látni akarjuk. Amennyiben mindenben a rosszat keressük, tényleg borzalmas, ha észrevesszük a szép dolgokat, akkor szép, ha a kicsi dolgoknak tudunk örülni, akkor jó. Végül is minden rosszban van valami jó.”
 • 3. flexsnake 2010. január 01. 21:31
  „nem csak az év volt kemény :D”
 • 2. maci52 2010. január 01. 16:27
  „Azért Kovács Manci néni nyugdíjas is Szegedi,őt is meg kellett volna kérdezni,nem csak a húsos fazék körül settenkedőket,vagy egy évek óta segélyezett 3 gyerekest.”
 • 1. PipiczGabor 2009. december 31. 15:52
  „Én szerintem meg egyre jobbak vagyunk.Csak az a fránya politika ne szólna bele mindenbe, persze az elmult átkos renszerben már megszoktuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged a lézertudomány Hollywoodja?

200 millió eurós beruházás valósul meg a városban, 300 kutató érkezhet a világ minden tájáról. Újabb Nobel-díjat is hozhat. Tovább olvasom