Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kemény szavak az 1956-os forradalom ünnepén

Szeged – Ha az 1956-os hősök és elődeink szemébe kellene néznünk, zavarban lennénk – mondta ünnepi beszédében Ujhelyi István, az országgyűlés alelnöke. Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere szerint 1956 és 1989 hősei hazafiak voltak, akikre büszkének kell lennünk.

A kedd délelőtt a Rákóczi téren, a Nagy Imre szobornál tartott városi megemlékezésen felidézte a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) a Bölcsészettudományi Kar legendás Auditorium Maximum nevű termében tartott október 20-i gyűlését, amelynek hatására az ország több egyetemi városában mozgolódás kezdődött.

A politikus kifejtette: nem gondolta volna, hogy 22 évvel a rendszerváltás után ismét a sajtó szabadságát kell majd követelni, ahogy azt sem, hogy a tehetségeket lábbal fogják tiporni. Félt tőle, hogy a „Mindenki annyit ér, amennyije van" mondat pártfilozófiává válik, mára ez is megtörtént. Szerinte Magyarország, '56 és '89 példaképe Európa szégyenfoltja lett, gazdasági csőd, szegénység, antidemokrácia fenyeget.

Megemlékezés és koszorúzás Nagy Imre szobránál. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Gyimesi: Ujhelyi, az otromba

Gyimesi László önkormányzati képviselő, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke a Rerrich Béla téri koszorúzást követően kereste fel lapunkat azzal, hogy elmondja: Ujhelyi István saját magát cáfolta meg amikor a nyilvánosság előtt beszélt. A politikus kifejtette: Ujhelyi nyílt köztéren, mikrofonba beszélt, így hazugság és otrombaság azt állítani, hogy nincs sajtószabadság és, hogy nem lehet senkinek önálló véleménye.

 
Ujhelyi utalt Orbán Viktor miniszterelnökre is, azt mondta; az ország vezetője a demokráciától eltérő modellről vizionál. –Az emberek egyre kevesebbet beszélnek, egyre többet suttognak, lehajtják fejüket, csattan a félelem bilincse. A kormány elveszi a fiatalok kedvét az itthon maradástól, a vezért féltő, fizetett békemenettel ünnepel – mondta Ujhelyi István.

A politikus szerint új állampárt született, amely a régi módszereket használja; a magyaroknak össze kell fognia, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát, létre kell hozni a 4. köztársaságot. – A kulcsszavak a felemelt fő, a bátorság és az akarat, be kell bizonyítanunk, hogy ezt a népet nem lehet megalázni – hangsúlyozta. A megemlékezés végén a jelenlévő hivatalok, pártok és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Nagy Imre szobrát.

Ezzel egy időben kezdődött az ünnepi műsor a Rerrich Béla téren, ahol a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) együtt ünnepelt. Fejér Dénes, a POFOSZ megyei elnöke, aki maga is részt vett a szabadságharcban, saját élményeit osztotta meg a forradalomról. – Szeged demokrata és nemzeti város, nem pedig vörös, amivel többen vádolják – mondta.

1956-ra emlékeztek Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere, országgyűlési képviselő fontosnak tartotta, hogy visszanyúljunk az időben, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a jelent és a jövőt. Kifejtette, hogy 1956 és 1989 hősei hazafiak voltak, akikre büszkének kell lennünk. – A szocialista-liberális lakájkormány hibái miatt a magyar családoknak szintén küzdenie kell, ők a forradalom eszméiből vehetnek erőt – mondta. Hozzátette: Szeged valóban demokrata és nemzeti, lakói pedig igazi hazafiak. Az ünnepséget a hagyományoknak megfelelően koszorúzás zárta A szabadság pillangója szobornál.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. jozko 2012. október 25. 16:12
  „21. DMagóg:

  Szerinted tényleg nincs sajtószabadság?
  Szerintem meglehetősen szabadon "sajtópofázhatunk" -idézet Tőled.
  Más kérdés, hogy a médiában a "cenzorok", a moderátorok ügyelnek, ne tiporjunk lábbal más - pl. személyiségi
  jogokat. Természetesen és sem örülők, amikor kimeszelnek, de ha elkapja az embert a gépszíj, talán nem is árt,
  ha tárgyilagos moderátorok visszatolják a szívatót - szerintem a nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértésekért sorban állhatnánk a Bíróságon / a demokrácia másoknak is biztosíT JOGOKAT.../

  A gazdaság mai állása szerint -úgy hiszem - egy ideig még várhatunk arra, hogy csak úgy a "pofázásunkra" terülj asztalkám lesz! Miből?

  Ha mégis teljesül a hozzászólásodban megfogalmazott "utolsó kívánságod" - azt azért végignézem:
  mármint amikor Gyimesi és Újhelyi együtt, kézenfogva elhúznak Téged...! :)
  /Azt kérted : húzzanak el.../

  38. saturnus:

  Úgy tűnik, Gyimesi a vesszőparipád, akármilyen néven szólalsz is meg :)

  Nem semmi, amilyen többszörösen bővített körmondatokat vagy képes leírni.
  Hajnali 6-kor még lehet álmodozni - de nappal azért járj éberen, mert az alvajárás veszélyes!”
 • 47. klj-54 2012. október 24. 18:16
  „A heti nyálasra nem lehet ráfogni, hogy szoci szimpatizáns.
  http://hetivalasz.hu/uzlet/elkepeszto-a-lista-arcatlanul-magas-nyugdijakat-osztanak-ki-30826/
  Biszku nyugdíjáról ők írtak, azóta ha figyelembe vesszük a lehetséges emelést akkor 297.000 a nyugdíja.
  Ha ő nincs, némely véres szájú ma ide nem írhatna.”
 • 46. Laura82 2012. október 24. 17:52
  „42. DobóI 2012.10.24. 15:20:

  Akkor rosszul tudtam, azonban akárhonnan nézzük, szégyen gyalázat ez az embernek nem minősíthető valaki... de nem baj, Isten nem ver bottal!... :)”
 • 45. maci53 2012. október 24. 17:46
  „Nem sül le a bőr a képéről 56-ról belszélni,amikor az ő pártja ,alapítója pufajkás volt,elődpártja meg a hóhérja a felkelőknek.Undorító ez az alak.”
 • 44. czindi 2012. október 24. 16:09
  „Csak úgy mellesleg...a 48-as ifjak szülei többségükben grófok, bárók, de minimum nemesek voltak, akárcsak az októberi aradi vértanúk. Abba kellene már hagyni ezt a "ki volt az apja, az anyja melyik pártnak volt a tagja", stb vonalat...Ha ezt nézném, a jelenlegi fideszes politikusok közül ki is lehetne "igazi"?”
 • 43. SP 2012. október 24. 15:30
  „Az elvtársutódok miről emlékeztek meg 23-án?

  Pufajkáról? AVH-ról? stb?

  A szónoklatok tartalma üres
  hatásvadászat mindaddig, amíg a megélhetést, munkahelyet biztosító gyárakat üzemeket, gazdaságokat vissza nem állítják.”
 • 42. DobóI 2012. október 24. 15:20
  „39. Laura82 2012.10.24. 07:11

  Téves, ezt a közpénzből bucira dagadt fejű szoci hazugságszócsövet nem vették fel anno a fideszbe, ezért hasonszőrű bandát keresett.”
 • 41. DobóI 2012. október 24. 15:18
  „Igaza Ujhelyinek, a 56-os áldozatok forognak sírjukban, hogy egy ilyen jellemtelen alak, akinek a a pártja Biszku-féle hóhérok 640 ezer forintban konzerválta, mer a nevükben nyilatkozni..”
 • 40. klj-54 2012. október 24. 09:25
  „Senkinek, egyikőtöknek sincs erkölcsi alapja Ujhelyi bírálatára!
  Az a stílus ahogy ide írtok méltatlannát tett benneteket bármilyen kritikára.”
 • 39. Laura82 2012. október 24. 07:11
  „Mint tudjuk, Újhelyi Fideszes volt korábban...most meg miket beszél...egy ilyen ember megbízható lenne? Csodálom, hogy akik ott a képen állnak, milyen nyugodtak, és nem dobálták meg záptojással...”
 • 38. saturnus 2012. október 24. 06:14
  „Gyimesi László fideSSz. Ha nem zavarta volna akkor hallgatott volna. Hogy is szól a közmondás" az beszél akinek a háza ég." Ez a párt is meg haszon élvezői a történelem szemét dombjára és a feledés homályába fognak kerülni. Minap kérdezték a tizenhat év körüli fiatalokat mi történt ötvenhatban? Egy ifjú aki a fideSSes iskolába jár azt mondta akkor jöttek be a TÖRÖKÖK !!!! Hm igen hát a mai harmincas éveiben járó fiatalok élni akarnak és jól, és ma nem holnap . A húszon éveseket pedig nem érdekli mi volt ötvenhatban ők jól akarnak élni ma és most, nem 2016 -ban meg 2030 -ban hanem ma és most. Elvették iskolájukat,elvették lehetőségeiket,elvették jövőjüket. Nem mehetnek szabadon választott iskolába, nincs munkahelyük . és pénzük önálló otthonuk megteremtéséhez. Külföldön van lehetőségük jobban élni,jól keresni,és tanulni akár ingyen is. Ő beszél amikor a közmédia központilag szabályzott és irányított, manipulált és hazugságokra épül. Kíváncsi vagyok arra,hogy kurzus váltás után a kiszolgálók és a körül állók akik hazugságokat gyártották és terjesztették, gerinctelen embertelen viselkedésükkel Magyarországot harminc évre vissza vetette, és az restaurációs korszakot utánzó időkben kivándorolt más félmillió Magyar sorsa ismétlődik meg ma is amikor a fiatalok ötven százaléka nem tudja elképzelni ,hogy Magyarországon élje le nyomorban,szegénységben,munka és otthon nélkül bizonytalanságban az életét!!!!!!”
 • 37. jozko 2012. október 24. 00:13
  „Felkapaszkodott ostoba fajankó - fogalma nincs arról, hogy az MSZMP utódpártjának képviseletében hogyan kellett volna viselkednie:
  Egyszerűen felkérhette volna a hallgatóságát, hogy főhajtással és egy perc hallgatással tisztelegjenek együtt 1956 hősei előtt!
  Utána szerény koszorú - és semmi szájtépés!
  A hallgatóságának szíve joga, hogy a barikád bármelyik oldalán elesett hozzátartozójára emlékezzék!

  A magam részéről a köztörvényes bűnözőket és az önző kis bosszúvágyukat kiélőket kivéve megemlékezésre méltónak tartom ´56 minden áldozatát - az árván maradt családokat és a gyereküket eltemetni kénytelen
  szülőket is beleértve!
  Sajnos az a rés , amit ütöttek egy "világhatalom páncélján", nem volt olyan eget rengetően nagy
  / az ENSZ és a rendkívül összehívott Biztonsági Tanács nem sokat foglalkozott a magyar felkeléssel -
  a világháborúval fenyegető szuezi válságra koncentráltak.../.
  Inkább egy vödör verejték, mint egy csepp vér - több diplomáciával és kevesebb áldozattal kellett volna Magyarországnak az akkori helyzetet kihasználni!
  Mindszenty szózatáig esély is lett volna rá...

  De ez már elmúlt - és a holtakat nem lehet feltámasztani.
  Nyugodjanak békében - és pártállástól függetlenül dukál a tisztelgő megemlékezés!
  A túllihegés már nem arról szól.”
 • 36. Commander-V2 2012. október 23. 23:43
  „Gyimesin én már csak nevetni tudok.”
 • 35. tisza2 2012. október 23. 21:30
  „milyen pufi és kipihent Ujhelyi arca. Jobban néz ki most, mint anno... jót tesz az ellenzékiség...”
 • 34. bánki 2012. október 23. 20:24
  „Kemény szavak ?

  Újhelyi keménykedik ?

  Miből lesz a cserebogár ?”
 • 33. le-gott 2012. október 23. 19:58
  „Jó, jó Ők egy kicsit előrehozták nov.4-e megünneplését.”
 • 32. Kazikázmér 2012. október 23. 19:55
  „http://index.hu/belfold/2012/10/23/kepeink_2012._oktober_23./#gallery_3451582|3451582
  Szeged ennyire vörös?”
 • 31. aquila0126 2012. október 23. 19:28
  „Ujhelyi kontra Gyímesi (vagy kicsoda) röhögnöm kell!”
 • 30. Mike3 2012. október 23. 19:26
  „Ujhelyi??? Atya ég! :D”
 • 29. Marona 2012. október 23. 19:24
  „Hihetetlen, hogy mit el nem bír a liberális-szocialisták arca! Erkölcs és felemelt fej.... Ezek meztelen csigák.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálvíz és biomassza: megoldás vagy zsákutca?

Jogi, szakmai, gazdasági, politikai és környezetvédelmi szempontok csaptak össze a szegedi távfűtés korszerűsítésével kapcsolatban a legutóbbi közgyűlésen. Tovább olvasom