Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Kemény világ jár a kéményseprőkre

Szeged - Az eddigi 34 helyett 44 település kéményeiért felelnek január óta a szegedi kéményseprők. A munka és a költség jóval több lett.
Eddig Szegedet és a környékén lévő 34 települést látta el a Szegedi Kéményseprőipari Kft., januártól azonban 10 Makó környéki kistelepüléssel gyarapodott a területük – tudtuk meg a szegedi vállalkozás ügyvezető igazgatójától, Szenkovszky Szilviától. (Rajtuk kívül magánvállalkozás működik Vásárhelyen. Önkormányzati cég szolgáltat Apátfalván és Makón, Csongrádon, Szentesen.)

A társügyvezető, Király József hozzátette: tavaly a jogszabályi változások jelentősen megszigorították a kéményseprő-szolgáltatás feltételeit, ezért az országban több cég kényszerült felhagyni a kéménysepréssel. A Makó környékét ellátó szolgáltató is, ezért ezeknek a településeknek Szegedhez kellett fordulniuk, hogy a szolgáltatást biztosítsa.

Pluszfeladatok jönnek az eddigek mellé. Fotó: Schmidt Andrea
Pluszfeladatok jönnek az eddigek mellé. Fotó: Schmidt Andrea

Új és régi területek

Az új terület:  Csanádalberti, Csanádpalota, Földeák, Királyhegyes, Kövegy, Magyarcsanád, Maroslele, Nagylak, Óföldeák, Pitvaros. Az eddigi terület: Algyő, Ambrózfalva, Ásotthalom, Balástya, Baks, Bordány, Csengele, Deszk, Dóc, Domaszék, Ferencszállás, Forráskút,  Kistelek, Kiszombor, Klárafalva,  Kübekháza, Mindszent, Mórahalom, Nagyér, Ópusztaszer, Öttömös, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Tiszasziget, Tömörkény, Újszentiván, Üllés, Zákányszék és Zsombó.

A jogszabályi változások nemcsak a vállalkozás feltételeit szigorították meg, hanem az ellátandó feladatok mennyiségét is nagyon megnövelték. Ezentúl kéményseprői feladat lesz többek között az úgynevezett égéslevegő ellátásának ellenőrzése és a helyiségek szén-monoxid-szintjének mérése. A pluszfeladatok mellett megváltoztak az ügyfélkezelés, a számlázás és az adminisztrációs kötelezettségek is, ami sok többletmunkát és anyagköltséget követel. A talpon maradt kéményseprő-vállalkozások a túlélésért küzdenek, ezért a szakemberek nem igazán tartják nagy szerencsének, hogy 10 olyan településsel bővült az ellátási területük, ahol a nem megfelelő nyilvántartás és az elhanyagolt kémények további többletfeladatokat adnak.

– Természetesen mindent elkövetünk azért, hogy a 10 új településen még az idén nyilvántartásba vegyünk, leellenőrizzünk, kitisztítsunk minden kéményt, és megszüntessünk minden veszélyes helyzetet. Ehhez a munkához nagyon számítunk a több tíz éves tapasztalattal rendelkező kéményseprőink kitartására – tették hozzá az ügyvezetők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűncselekmény is lehet a plakátfirkálás

Piros színű, horogkeresztre emlékeztető jelet fújt fel egy ismeretlen néhány napja a szegedi Ortutay utcában a henger alakú hirdetőoszlopon két politikai plakátra. Tovább olvasom