Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Kémiai rekordkísérlet a Dóm téren

Szeged - Ezer gyerek végezte tegnap délután ugyanazt a kísérletet a szegedi Dóm téren a kémia nemzetközi éve alkalmából. A Guinness-rekord-kísérlet célja a figyelemfelkeltés volt: a kémiát is lehet szeretni.
– Szűrőpapírra szárított keményítőoldatot helyeztünk, egy kis műanyag kapszulában jódoldatot kaptak a gyerekek. Ezt kellett ráönteniük a papírra. A jód-keményítő reakció hatására a fehér papírt a halványsárga jódoldat liláskékre festette – magyarázta Németh Veronika, a kémia szakmódszertan oktatója tegnap a Dóm téren, ahol ezer diák vett részt a kémia nemzetközi éve alkalmából meghirdetett Guinness-rekordkísérleten.

A Magyar Kémikusok Egyesülete kezdeményezéséhez a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának kémikushallgatói is csatlakoztak. A az ország 7 városában egyszerre zajló rekordkísérlet célja az volt, hogy ugyanabban az időben minél többen hajtsák végre ugyanazt a kísérletet. A rekord sikerült, sőt a vártnál jóval többen jelentkeztek a programra.

1000 diák tartotta a magasba a sikeres kísérlet bizonyítékát. Fotó: Schmidt Andrea
1000 diák tartotta a magasba a sikeres kísérlet bizonyítékát.
Fotó: Schmidt Andrea

– Eredetileg 500 gyerek részvétele is elég lett volna, de végül az ezres határnál álltunk meg. A cél a figyelemfelkeltés volt. A kémia a „nemszeretem" tantárgyak közé tartozik. Sok esetben a szülőknek sem ment, és elnézőbbek a gyerekeikkel szemben, holott az iskolákban igyekszünk úgy tanítani, hogy érdekes legyen – magyarázta az egyetemi oktató.

A látványos kezdeményezéssel a kémiatanár-képzés válságára is felhívták figyelmet. Évről évre kevesebb a fizika- és kémiatanár-jelölt. Tegnap a Somogyi-könyvtár alagsori kiállítóterében A technológia mérföldkövei kémikusszemmel címmel országos vándortárlat nyílt. A rekordkísérletben részt vevő vegyészhallgatók Németh Veronika vezetésével az Országos Könyvtári Napok ideje alatt a Somogyi-könyvtárban is tartanak bemutatókat október 6-án és 7-én Alkimistaműhely a gyermekkönyvtárban címmel.

Olvasóink írták

  • 3. varadipal 2011. október 02. 15:18
    „Így lehet kimutatni a liszt-tel hamisított tejfölt és a pirospaprikát is. Ha ezt a gyakorlati tudnivalót hozzátették volna, akkor még értelme is lett volna a tömeges kisérletnek, nem csak a rekordhajhászás.”
  • 2. bambinaXX 2011. október 01. 14:45
    „Ez egy jó kezdeményezés volt!!”
  • 1. kalkutta 2011. október 01. 10:54
    „Gratulálok. A kémia az egyik legszebb tudomány.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czár Gergely újra a Homo Hungaricusban

Még nem tökéletes a térde, de már bátran mozoghat a színpadon Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett vezető férfi táncosa. Tovább olvasom