Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Kendergyár: porfelhőben élnek a lakók

Szeged - Porfelhőbe burkolózik a Rigó és a Bakay Nándor utca környéke az egykori kendergyár bontása miatt – panaszolják az itt élők. Az Árkádot építő beruházó ígéri: a hónap végére elkészülnek a bontással, óvatosan kell dolgozniuk.
- Annyit szenvedünk! A lakásban mindenhol áll a por, a szekrényeken, a konyhában, mindenhol! Nem merem kinyitni az ablakot, bármekkora a hőség. Amikor dolgoznak a kendergyárat bontók, nem látok át az utca túloldalára sem – panaszolta a nagykörút és a Bakay Nándor utca sarkán élő Kasza Istvánné. Porfelhőbe burkolózik a Rigó és a Bakay Nándor utca környéke az egykori kendergyár bontása miatt – ezt sérelmezik az előbbi utca lakói is. Gondjaikat némiképp enyhítette a múlt héten esett nagy mennyiségű csapadék, de nem értik, miért nem locsolják a bontási területet.

– Nem merek itt biciklizni, nem látom a szembe jövő autókat. Olyan, mintha köd lenne – hallottuk Simon Ferenctől. Egy másik olvasónk Csörög rovatunknak telefonált: elmondta, már jelezték a problémát a Környezetvédelmi Felügyeletnek, de ott 30 napos türelmi időt állapítottak meg.

Mintha köd ereszkedne az utcákra, amikor bontanak a kendergyár területén. Fotó: Karnok Csaba
Mintha köd ereszkedne az utcákra, amikor bontanak a kendergyár területén.
Fotó: Karnok Csaba

Türelmet és megértést kér a beruházó is. – Óvatosan kell dolgoznunk, mivel néhány épületrészt meg kell tartanunk. Megpróbáljuk a porképződést a lehető legalacsonyabb szinten tartani. A bontást azért is kezdtük a terület közepén, hogy a külső épületek, falak védőfalként szolgáljanak. Amennyire a bontási technológia engedi, a porképződést locsolással is csökkentjük, azonban korlátlan vízmennyiség nem alkalmazható, mert számos rossz statikai állapotú épület található a területen, ezek állékonysága a locsolás hatására nem biztosítható, és bontásuk így veszélyes lenne. Eddig a munkák felével végeztünk, az ütemterv szerint, a bontást még előreláthatóan augusztusban befejezzük – tájékoztatott Christoph Augustin, a beruházó ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezető igazgatója.

Itt épül

100 millió euróból, mintegy 28 milliárd forintból épül az új Árkád Bevásárlóközpont Szegeden. Az előkészítési munkák után őszre már a 130 üzletből álló bevásárlóközpont építését tervezik. A 2011 tavaszára tervezett nyitás után pedig 1000 munkahely jöhet létre az egykori kendergyár helyén.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. darch 2009. augusztus 14. 16:27
  „@velemenynyilvanito: Dehogy nincs pénzük az embereknek. Csak nézz szét az utcán, milyen autóval rohangálnak egyesek. Az, hogy mi balekok vagyunk, és fizetünk adót becsületesen és egyebek, az nem azt jelenti, hogy nincs egy piszkos gazdag "felső tízezer", akik majd rendszeresen megtalálhatóak lesznek ebben a bevásárló központban is. Amúgy meg kevesebb pénzű ember is be-bemegy néha ilyen helyekre. Mondjuk, ha akcióznak. Vagy ha a három hónapja spórolt pénzéből mindenáron ***** cipőt akar venni, mert az az űbermájer.”
 • 44. velemenynyilvanito 2009. augusztus 13. 17:18
  „mi is azt koltjuk a meg kerset penzunket de valahogy mindig eszszeru dolgokra megy el a penz nekem speciel jo a cserepesi cucc is,amit en meg veszek olcson azt te ugyan azt dragan.de nem mond el senkinek ugyan azt a kinai cuccot veszed meg te is mint en.csak epp te dupla aron.”
 • 43. Dzsoni 2009. augusztus 13. 13:06
  „A tanulás mellett megkeresett pénzemből költekezem ! PONT.”
 • 42. geza 2009. augusztus 13. 10:26
  „Dzsoni: Saját munkával megkeresett pénzedet költöd (költitek a kortársaiddal együtt), vagy a szüleid pénzét??”
 • 41. Dzsoni 2009. augusztus 13. 10:00
  „Nem vagyok munkanélküli.Tudod én tanulok!”
 • 40. velemenynyilvanito 2009. augusztus 12. 16:34
  „munkanelkuli vagy dzsoni???mert aki dolgozik annak meg van hova tenni a penzet!”
 • 39. Dzsoni 2009. augusztus 12. 11:56
  „Hát hiába!Én már az új generációba tartozom!:) A fedett uszodáról pedig én is így vélem ahogy te kispacni...A plázába akármilyen üzlet mehet,de az Árkádnak szerződött üzletei vannak (Zara,H&M,stb...)amik Szegeden eddig nem voltak.És higyjétek el,igenis lesz kereslete az Árkádnak.
  Még egyszer ez az én véleményem!:)”
 • 38. kispacni 2009. augusztus 12. 10:39
  „Ime a látványterv:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/osszel_kezdhetik_el_epiteni_az_arkadot/2100623/”
 • 37. kispacni 2009. augusztus 12. 10:31
  „résben volt védett. Ezért lett a következő "agyrém" kompromisszum. Megőrzik a hátsó falat (Rigó utca felőli)és azt szerkezeti elemként beépítik a vas é üvegpalotába.”
 • 36. velemenynyilvanito 2009. augusztus 12. 09:31
  „en meg most sem ertem nincs penzuk az embereknek de bevasarlokozpont az nyilik.a kender gyar piacat reg eldobtak mert hat az oroszoknak nem szallitanak.na akkor volt a legnagyobb baromsag amit tett az orszag kiugrani
  a piacrol.de miert kellet lebontani mas gyar nem tudott volna a helyere menni????meg mindig jobb munkahelyet letesiteni mint zsarra rombolni!!!egyebkent nem vedett volt az epulet????mikor is epult??statikailag jo volt????errol szot sem irtak”
 • 35. kispacni 2009. augusztus 12. 09:27
  „folyt.

  Ha már a cikk témájánál vagyunk, kívánok Neked is 2 évig hasonló "porhintést". Hogy arról ne is beszéljek, hogy mindez nap (szombatot is beleértve) már reggel fél hétkor kezdődik iszonyatos robbajal és zajjal.”
 • 34. kispacni 2009. augusztus 12. 09:11
  „Dzsonikám,

  Te és a haverjaid nyugodtan menjetek fel shoppingolni Pestre és ha lehet maradjatok is ott. Ha valami szégyen az az, hogy egy ekkora méretű városnak nincs tisztességes fedett uszodája, ahová a városlakók egész nap mehetnek úszni, hogy nincs egy tiszteséges jó levegőjű park ahol lehet kocogni. Pláza van már elég. Miért gondolod, ha a már jelenlevők nem hoznak le "normál cuccot" akkor egy újabban kaphatni lehet. Leht, hogy a kendergyár vesztességes volt és le kelett bontani, de akkor a helyére egy szép közparkot kellett telepíteni kocogó pályákkal, és kitiltott kutyákkal.”
 • 33. delvers 2009. augusztus 12. 00:36
  „Jaj, és 1000 munkahely? nanemá! Minimálbéren dolgoztatott alkalmazottak, vagy alkalmi munkavállalóival, amibe néhanapján bekerül pár bélyeg? Kíváncsi leszek én arra az ezer munkahelyre!!!”
 • 32. delvers 2009. augusztus 12. 00:32
  „Maradok én is a turkálónál! Eszméletlenül jó, sokszor vadiúj márkás cuccokat kapok! Az én pénztárcám ennyit bír, és nem érdekel az Árkád! Sem a Pláza! Ezt az árkádot eleve utálom! Szegény Bakay Nándor forog a sírjában! Dehát, megszoktuk, hogy Botka nem ismeri Szeged múltját és nem is érdekli, mit rombolnak le! A helyi fidesz a maga egyharmados toronyalji képviselőivel, meg nem számottevő erő!
  De az már furcsa, hogy ide Szegedre a tőke nem termelőmunkát végző gyárak alapításába fektet be! Vajjon, miért is nem? Őket bizonyára vmilyen okból (nem kapnak kedvezményeket?) nem vonza Szeged, és a szegedi munkaerő!”
 • 31. Dzsoni 2009. augusztus 11. 22:18
  „Az én részemről már alig várom hogy vásárolhassak az Árkádba,ennyit megér ez a porhintés!:) Elég szégyen,hogy egy ekkora városnak nincs egy normális plázája és fel kell menjek Pestre shoppingolni....és "sajnálattal" közlöm,de a korosztályom is(18-22)mind így gondolja! :D”
 • 30. Zs 2009. augusztus 11. 21:59
  „Van olyan működő egység még a nagy pangásban???

  Meg a mogyit se feledd!!”
 • 29. persona 2009. augusztus 11. 21:57
  „én se voltam még ott. legközelebb oda megyünk kávézni. mitszósz?:D”
 • 28. Zs 2009. augusztus 11. 21:53
  „szia P (B)

  ott még nem is jártam pl. - marhára doppingolhat...”
 • 27. persona 2009. augusztus 11. 21:41
  „Zs, csak csütörtököt ne mondjatok:D

  egyébként úgy hallottam a Tisza Center is pang az ürességtől. mi a frásznak ide még egy Árkád? valakinek ennyi tisztára mosni való pénze van?:)”
 • 26. Zs 2009. augusztus 11. 21:39
  „reHali :)”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előre szóljon, akit érdekel

Szeged - Előzetes egyeztetéssel vagy még így sem látogatható több érdekes, egyedülálló gyűjtemény Szegeden Tovább olvasom