Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Kényelmes diploma

Nyugat-Európában és az USA-ban rohamosan fejlődik a távoktatás. A közlekedési, kollégiumi és egyéb költségeket megspóroló, kényelmes és rugalmas időbeosztású oktatási forma a szegedi egyetemen még gyerekcipőben jár.
A szegedi egyetemen jelenleg csupán a gazdaságtudományi karon folyik távoktatás – európai tanulmányok és közgazdász szakokon. Czagány László, a távoktatás szakfelelőse szerint az 1997-ben bevezetett képzési forma iránt egyre nagyobb az igény: míg az első évben mindössze harmincnégy, addig mára nagyjából kétszázötven hallgató vesz részt a hat féléves oktatásban. A levelező képzéssel szemben itt a hallgatók nincsenek magukra hagyva: egy-egy feladat vagy a vizsgafelkészülés nehézségeinek megoldásában az oktatók folyamatos és közvetlen segítségére számíthatnak – az interneten keresztül.

A diákok év elején digitális tananyagcsomagot kapnak CD-n, a szemeszter során pedig gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk: ez a vizsgák feltétele. A számonkérés ma még személyesen zajlik, ennek on-line megoldása ugyanis nagyköltséggel járna. A docens szerint a távoktatásban tanulók zömének életkora a nappali hallgatókéhoz hasonló, többnyire azonban Szegedtől távol dolgoznak, így a hagyományos oktatási formák számukra nem megfelelőek. Az internet és a különféle szoftverek kezeléséhez szükséges tudás miatt sem jellemző a harmincon túli diákok részvétele.

Gyakorlati problémák

Kothencz Mihály, az SZTE Bölcsészettudományi Kar tanulmányi osztályának vezetője szerint a hagyományos képzések teljesen lekötik az oktatók kapacitását, így a távoktatás kivitelezése a karon megoldhatatlan. Hozzátette: a képzési forma bevezetése túl nagy infrastrukturális beruházást igényelne. Dr. Mucsi László, a természettudományi kar oktatási dékánhelyettese szerint a hiányzó digitális tananyagok mellett az egyetem informatikai háttere is gyenge a távoktatáshoz. Elképzelhetetlennek tartja azt is, hogy valaki úgy szerezzen gyakorlatot, hogy közben nem járt laborban.

Egy távoktatásban tanuló e-közgazdászhallgatónak jelenleg kilencvenötezer forint költségtérítést kell fizetnie félévente, ami jövőre százharmincezerre emelkedik. A szakfelelős elmondta azt is: a főiskolai szintű képzésben az SZTE-nek versenytársai vannak, ezek színvonala azonban elmarad az általuk kínálttól.

Az SZTE Távoktatási Központjának igazgatója, dr. Fábricz Károly szerint abban, hogy az egyetemen még mindig gyerekcipőben jár a távoktatás, közrejátszik a tanszékek anyagi ellenérdekeltsége. Jelenleg ugyanis a távoktatásban részt vevő hallgatók után nem jár állami normatíva, viszont a digitális tananyagok kidolgozása, a folyamatos konzultáció, és a rendszerben való jártasság megszerzése jelentős többletmunkával jár. Az igazgató azonban bizakodó, ugyanis az elmúlt tíz évben sikerült egy teljes digitális tanulási „környezetet" kialakítani uniós forrásokból, és a multimédiás tananyagfejlesztés is folyik.

Mint mondta, kezdetben ugyan jelentős beruházást igényel egy teljes mértékben az internetre alapozódó képzési forma kialakítása; fenntartása és működtetése azonban olcsóbb, mint bármilyen más oktatásé. A távoktatásban ráadásul lehetőség van az egyénre szabott kurzusokra – ha valaki az elfoglaltságai miatt esetleg hónapokig nem tud készülni. Az egyetemi képzés szerves részét képező on-line kurzusok beindítását idén őszre tervezik. Fábricz elmondta: a szomszédos országokban élők ugyanúgy érdeklődnek a távoktatás iránt, mint a világban elszórtan élő magyarok – akiknek talán már nem kell sokat várniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoltán Szegeden lett szerelmes

A Luxemburg grófjában hol táncos komikusként, hol pedig bonvivánként láthatja a szegedi közönség… Tovább olvasom