Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Kenyeret, tejet kaptak az éhezők

Dóc - Kenyeret és tejet kap húsz rászoruló család heti kétszer az idei év végéig Dócon a Magyar Vöröskereszt programjában.
Hat kiló kenyeret és hét liter tejet kapott tegnap a nyolcgyermekes Szunyogh család Dócon. – Sokat jelent a segítség, mert nehéz beosztani a kevés pénzünket, néha élelmiszerre sem marad. Hat saját és két nevelt gyerekünk van, gyesen vagyok a hét hónapos kisfiammal – mondta Szunyogh Zoltánné. A családfő az egyetlen kereső. Úgy becsülték, két-három nap alatt elfogy, amit tegnap reggel kaptak. Talán három napig is kitart ilyenkor, iskolaidőben.

A Magyar Vöröskereszt Gyerekszáj programja most indult a közel 800 fős településen. A gyermekéhezés enyhítése a cél, hátrányos helyzetű családoknak adnak hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön kenyeret és tejet. – Dócon december 31-éig minden héten kapnak a kiválasztott családok élelmiszert. Jelenleg egy magánadományozó és a KFC éttermekben zajló gyűjtés segítségével biztosítjuk ezt 20 család számára. Az önkormányzattal együttműködési megállapodást kötöttünk – magyarázta Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Kenyeret, tejet kaptak a rászorulók. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Szigorú feltételrendszernek kell teljesülnie ahhoz, hogy bevonhatók legyenek a családok. Hátrányos helyzetű kistérséget választottak, a családokban az egy főre jutó jövedelem igen alacsony. Nyilatkozniuk kellett, hogy nincs saját gépkocsijuk. Aki kétszer nem veszi át személyesen az élelmiszert, azt a programból kizárják.


Szűrések, bázisintézmények

– Legalább 5-6 éve szoros kapcsolatunk van a Vöröskereszttel. Nem múlik el úgy falunap, hogy ne állítanának fel itt sátrat. Vérnyomást, testtömegindexet, vércukorszintet mérnek, a gyerekeknek rajzversenyt szerveznek. Vöröskeresztes bázisóvodánk és iskolánk van – mondta Tóth Margit polgármester. A rászoruló családok kiválasztásában a gyermekjólétis és családgondozó kollégái segítettek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találkozás Desdemonával

A színpadi szereplés és az anyaság is öröm Gidró Katalinnak, a szegedi színház művészének, ezért – még ha kevesebbet is alszik, mint korábban. Tovább olvasom