Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Kenyérlángosért állnak sorba a Dóm téren

Szeged - A Dóm téri karácsonyi vásár egyik kuriózuma a kenyérlángos. Minden este kígyózó sor várakozik, hogy a Pest megyéből ide utazó hetvenéves Rozália megsüsse a kemencében a finomságot, mely cseppet sem hasonlít az eredeti lángosra.
– Muszáj, hogy átjárja a füst, mert egyébként nincs jó íze – árulta el Maldrik Pálné Rozália a kenyérlángos elkészítésének legfontosabb részletét. A 70 éves asszony és az 52 éves Kuti Mihályné már tíz éve jár Szegedre, és árulja a lángoshoz egyébként cseppet sem hasonlító finomságot. Esténként kígyózik a sor a standjuknál. A Dóm téri karácsonyi vásár kuriózumát sokan szeretik. Az ínyencek nem is aprózzák el: – Nem vagyok nagy étkű, de a forralt bor mellé kettő is lecsúszik egyszerre – mesélte a 26 éves Krisztina, aki már három napja kenyérlángost vacsorázik. Nem tud betelni vele.

– Egész évben járjuk az országot. Egyszer Sopronba máskor Kőszegre vagy Kapolcsra utazunk. Februárban például Mohácson búcsúztatjuk a telet. A férjem halála után vállaltam el ezt a munkát, szinte soha nem vagyok otthon – mesélte Rozália, aki az üzlet vezetőjével Kuti Mihálynéval a Galga völgyéből, Tura faluból érkezett. Mielőtt 1993-ban nyugdíjba ment, a budapesti MÁV-kórházban, az élelmezési raktárban dolgozott.

Maldrik Pálné Rozika szerint ez az étel akkor finom, ha átjárja a füst. Fotó: Segesvári Csaba
Maldrik Pálné Rozika szerint ez az étel akkor finom, ha átjárja a füst.
Fotó: Segesvári Csaba

– Itt már itthon vagyunk. Szeretem a szegedieket. Szeretetből élek: örülök, ha szólnak hozzám, és tisztelik a koromat – mondta az asszony, aki elárulta, a nyálkás idő ellenére egy cseppet sem fázik. Legalább öt pulóvert, egy bekecset, két cicanadrágot és hótaposót visel. Persze a kemence is melegíti. Négy hétig, 22-éig maradnak, azután hazautaznak a Galga völgyébe, hogy családjukkal tölthessék az ünnepet. Az idős asszonyt két lánya és négy unokája várja. A kenyérlángos mellé Rozáliáéknál puncsot, forró teát, forralt bort is ihatunk, illetve „aranyszalagos" lángost is vásárolhatunk.

Hogyan készül?

A finomság alapjául szolgáló kenyeret az egyik szegedi pékségből vásárolják az árusok. A téglalap alakúra szelt kenyeret megkenik tejföllel, majd rászórják a kemencében pirított, apróra vágott sonkát. Sajtot reszelnek a tetejére, majd a forró sütőben 2 perc alatt megsül. Az alap ínyencség 600 forintba kerül. Ha a zöldséges változatot kérjük, akkor apróra vágott lilahagyma, csípős paprika és paradicsom is kerül a kenyérlángosra. Így már 700 forintba kerül. Vegetáriánus kenyérlángost is sütnek. Rozália figyelmeztetett, ha netán valaki mikrohullámú sütőben melegítené a kenyérlángost, csak egy-két másodpercig tegye, ellenkező esetben megkeményedik.

Olvasóink írták

  • 2. Madzsar 2008. december 09. 19:04
    „Ezt mifelénk melegszendvicsnek híjják, és szerintem semmi köze a kenyérlángoshoz, de azért jó hogy a Dóm téren is lehet kapni. :-)”
  • 1. wastekiller 2008. december 06. 12:14
    „Ehh, éppen dél van, mindjárt éhenhalok... :-) Azért a forralt boros stand környékén is álldogáltak elég szépen... :-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tévémagazinnal jár a Délmagyarország és a Délvilág

Szeged - Pénteken jelenik meg a Délmagyarország és a Délvilág megújult Heti TV Magazinja. Negyvenegy… Tovább olvasom