Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Kényszerleszállás a repedt kabintető miatt

Szeged - Egy váratlan baleset miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania a szegedi Földi Zoltán pilótának Olaszországban, aki Hankusz Kálmán fotóriporterrel arra vállalkozott, hogy 30 nap alatt körberepüli a Földközi-tengert egy Kecskeméten gyártott repülővel.
Kényszerleszállást kellett végrehajtania a szegedi Földi Zoltán pilótának és Hankusz Kálmán fotóriporternek az olaszországi Albengában. Megírtuk: a két férfi február 19-én vágott neki annak a 12 ezer kilométeres, 15 országot érintő kalandnak, amiben a Kecskeméten készült Magnus Fusion repülőgéppel akarják körberepülni 30 nap alatt a Földközi-tengert. Az Ég és Föld között – Fellegvándorok a világ körül elnevezésű emlékexpedíció napra pontosan akkor indult, mint amikor a Gerle 13 nevű repülőgéppel Bánhidi Antal és Bisits Tibor végigrepülte ugyanezt a távot 82 évvel ezelőtt. Földi Zoltán és Hankusz Kálmán terve: körberepülik a Földközi-tengert, miközben fentről, több száz méter magasból végigfényképezik az utat.

Olaszországban kellett landolnia a szegedi pilótának
Olaszországban kellett landolnia a szegedi pilótának. Fotó: DM

Sikeresen jutottak el Barcelonáig, a francia–olasz határnál terveztek egy leszállást, hogy feltankolják üzemanyaggal a gépet. – Repülés közben az olasz tengerparton a kabintetőnk hirtelen megrepedt, majd egy darabját elveszítettük. A fejhallgatómat elvitte a vákuum, nem tudtam kommunikálni, ezért megszakítottuk az útvonalunkat, és a legközelebbi reptér kényszerleszálló mezőjét használtuk a leszálláshoz, nehogy egy másik érkező gépet veszélyeztessünk. A kabintetőt a gyár szakemberei javítják majd meg, és utána folytatjuk az utat – számolt be a hirtelen fordulatról Földi Zoltán Facebook-adatlapján. Hogy ütköztek-e valamivel a levegőben, nem tudják, a baleset pillanatában rajtuk volt a fülhallgató, a koppanást alig hallották.

A Magnus-expedíció PR-feladataival megbízott Presztízs Média tájékoztatása szerint a hiba kijavítását a szakemberek legkésőbb mára ígérték. Az utat eredetileg 30 naposra tervezték, de már előre bekalkuláltak az időjárás miatt esetleges csúszásokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétből termelik az áramot Sándorfalván

Biogázmotort adtak át szerdán a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. sándorfalvi úti regionális hulladéklerakó-telepén. Tovább olvasom