Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Kényszernyugdíj 62 év felett?

Csongrád megye - Sehol nincs ilyen Európában, hogy egyszerre 60-ról 62 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, és nyugdíjazzák a 62 éven felülieket a közszférában – mondja Simonovits András nyugdíjszakértő.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2013-as költségvetés sarokszámainak bemutatásakor közel 20 milliárdos megtakarításról beszélt, amely abból származik, hogy jövőre a közszférában dolgozóknak a 62 éves nyugdíjkorhatár felett megszűnik a munkaviszonyuk. Ez a tárcavezető szerint azt jelenti, hogy – mivel az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott visszatér az állami körbe – várhatóan 10–11 ezer fővel csökken a közszféra állománya.

Giró-Szász András kormányszóvivő tévéinterjújában finomított a kijelentésen, azt mondta: azok a részmegállapodások, háttértárgyalások még előttük vannak, amelyek rögzítik, hogy az intézkedés a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint „nem megvalósítható" a kényszernyugdíjazás, ezért a közszolgák ügyében folytatott tárgyalásokon azt az álláspontot képviseli, hogy az egészségügy kapjon mentességet a nyugdíjazás alól. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár arról beszélt, hogy döntés még nem született, a tervezés, a számítások zajlanak. Nincs tudomása arról, hogy „generális szándék" lenne a pedagógusok elbocsátása, de nyugdíjazások lesznek. Úgy fogalmazott: az intézkedés „lefejezné minőségileg a felsőoktatást", és ez ellentétes lenne minden céljukkal. A közoktatásban a gyereklétszám csökkenését nem elbocsátásokkal akarják kompenzálni.

– Olyan külföldön is van, hogy bizonyos posztokon előfordul kényszernyugdíjazás. Mint ahogy Magyarországon is nyugdíjazták például a professzorokat 70, a kandidátusokat 65 éves korban. De olyan abszurd és értelmetlen dolog, hogy a minimális korhatárt 60 évről felemelik 62-re, és a 65 évet leszállítják ugyancsak 62-re, ilyen sehol nincs – adott nemzetközi kitekintést lapunk kérdésére Simonovits András nyugdíjszakértő. – Vagyis aki jövőre a születésnapja előtt egy nappal menne nyugdíjba, az nem teheti meg, mert annak csak szociális segély jár, egy nappal később viszont automatikusan elküldik. Felkészülési időt sem ad a rendszer, hogy az érintettek rendezzék a dolgaikat. Az egészségügyben magukért beszélnek a statisztikák, ott nem lehet végrehajtani az intézkedést a fiatal orvosok elvándorlása miatt és mert a rendszert az idős orvosok viszik a hátukon. Az egyetemi és középiskolai oktatás színvonala rontásának sajnos nincs akadálya, nem érzékeli olyan közvetlenül a társadalom, mint például az egészségügyét.

Olvasóink írták

 • 9. bambinaXX 2012. június 27. 05:33
  „3. későbbi pl. is van erre - volt olyan is, akinek még a kötelező tanítási gyakorlatot sem kellett teljesíteni-egyik szakján se, hogy tanár lehessen!! mert nem ért rá.. pártfeladatai voltak neki.. saját kútfőből diplomamunkát se tudott írni. és ez az ember jól felfutott pártvonalon és döntött közgazdasági kérdésekben. látszik is hol tartunk.”
 • 8. macs 2012. június 25. 17:17
  „6. bánki,
  elolvastam az általad belinkelt életrajzot, nem értem, miből vontad le a következtetésedet és hol olvastad a jövedelmét? Segíts! :-)”
 • 7. macs 2012. június 25. 17:13
  „Most olvasom, hogy kb. 5000 orvos van a magyar egészségügyben, akiket a 62. életévnél meghúzott határ miatt nyugdíjba küldenek. A fiatalok elmennek, az öregek nyugdíjasok lesznek, hogyan tovább?

  4. mihaly-1,
  szerintem jóval kevesebb, mint ahogy azt gondolod. Van egy u.n. járulékfizetési plafon, vagyis csak addig kell fizetni, de a nyugdíjba is csak addig számítják bele. Ja, és netto alapján számolnak.”
 • 6. bánki 2012. június 25. 07:05
  „66 éves ,,SZDSZ"-es szakértő ! Az életrajzát és jövedelmét nézve nem csodálom az ellenvéleményét !

  http://econ.core.hu/intezet/simonov.html”
 • 5. Mozimasiniszta 2012. június 24. 22:56
  „Ilyen nincs, és mégis lesz ! ( a sport riporter szállóigéjét kicsit kiforgattam)
  sokak örüljenek hogy a korhatárra hivatkozva lesznek nyugdijasok, nem pedig
  alkalmatlanság vagy nem megfelelő hozzáállás miatt kerülnek leépítésre !”
 • 4. mihaly-1 2012. június 24. 18:05
  „Simonovits András nyugdíjszakértő, nyilatkozhatót volna a közszférában nyugdíjba kényszerülőknek menyi lesz a havi nyugdíj ellátásuk 62 évesen, mondjuk a Strasbourgban tiltakozó bírók kevesellik nyugdíjukat?
  A 2008-tol rokkant ellátásba lévők havi 27000 ft, hová menjenek tiltakozni?”
 • 3. jozko 2012. június 24. 17:17
  „Sok minden van Magyarországon, ami nincs máshol a világban - így aztán ez ne legyen szempont.

  Egyébként arányaiban talán nem is állunk olyan rosszul "jól képzett, diplomás" káderekkel - a közgazdászokkal
  kezdve, a tudományok más területét is beleértve.
  Megint más kérdés, hogy akkor miért vagyunk a béka segge alatt?

  A most kb. 65 évesek a hetvenes évek elején szereztek diplomát - a kilencvenes évek elején mintegy 20 éves
  szakmai gyakorlattal "dolgozhattak be" a rendszerváltásba...
  A legtöbbjük /tisztelet a kevés kivételnek/ jól teszi , ha elhúz nyugdíjba és végig sem olvassa a kritikámat!
  Ennél még a "felszabadulás" utáni, többnyire diploma nélküli, munkáskáderekből lett vezetők is többet csináltak!

  Lehet, hogy a most "górcső " alá vett nyugdíjra jelöltek egy része úgy lett értelmiségi és diplomás /ismét elnézést kérek a kevés kivételtől ! /, hogy valamilyen válogatási szempontok szerint kerültek az egyetemekre
  / a hatvanas évek elején/ ?!

  Lehet, hogy a rendszerváltozást azon a fronton is el kell/lene/ kezdeni?”
 • 2. bambinaXX 2012. június 24. 16:22
  „2. teljesen egyetértek. a bírák ijedségének más az oka.. ;) ez nyilván összefüggéban van azzal a bíróval - aki megírta a kritikáját róluk(elsősorban az idősebbjét húzta le) és kirúgták miatta. Na, őket kellene már, a Professzorokkal együtt lecserélni és helyet adni a fiataloknak, akik pedig miattuk nem tudnak érvényesülni!!!”
 • 1. mihaly-1 2012. június 24. 10:19
  „Mi okozza a 105 bíró munkavállaló ijedségét a nyugdíjba menéstől, az mellet lehet dolgozni vállalkozóként is!
  A munkanélküli hogyan és miből kezd vállalkozásba?
  A fizikai munkavállalók örülnének, ha meg érnék a 62 évet, hogy nyugdíjba mehessenek és átadhatnák fiatalabb munkanélkülinek a helyüket, a fizikai munkát végzők nincsenek meg ijedve, megtalálják a helyüket nyugdíj után is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon maradnak a menekültek?

Hazánk embertelen bánásmódba küldi vissza azokat a határsértőket Szerbiába, akiknek menekültkérelmét elutasítja - állítja a Magyar Helsinki Bizottság. Tovább olvasom