Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Kényszerpályán a nyomdászok

Egy évvel ezelőtt zárt be a nagy múltú Kossuth Nyomda Szegeden, és került az utcára csaknem 180 ember. Többen közülük médiaszereplővé váltak – egyikük sem tudott elhelyezkedni a szakmájában.
Legalább két tucat nyomdaipari vállalkozás működik Szegeden, mégsem tudták alkalmazni a tavaly ősszel utcára került nyomdászokat, a bezárt Kossuth Nyomda dolgozóit. A mintegy 180 alkalmazott legalább kétharmada szakmunkás volt, és érettségivel is rendelkezett. Információink szerint csak néhányan helyezkedtek el a szakmájukban, a többiek – köztük a médiát tájékoztatók – ma sem találtak képzettségüknek megfelelő állást, sokan közülük még mindig munkát keresnek.

Haltisztító segédmunkásként helyezkedett el Szabó Anikó, aki egyedül neveli gyermekét, és ennek a munkának is nagyon örült. A nyomdában a montírozók csoportvezetője volt a negyvenes évei elején járó asszony. Utoljára szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt ment be dolgozni régi munkahelyére, majd december végéig táppénzre kényszerült. Végkielégítésének mindössze azt a részét kapta meg, amelyet a bérgarancia alap állt. A több mint húszéves munkaviszonnyal rendelkezők különben mind rosszul jártak, hiszen az állam csak az 580 ezer forintos maximumot fizethette ki.

Novai György még fiatal, mindössze 26 éves, mégis reménytelennek érzi a helyzetét – nyilatkozta lapunknak a montírozóként alkalmazott, érettségizett férfi. Ő annak idején nem várta meg az utolsó napokat, rendkívüli felmondással távozott, így neki az utolsó fillérig kifizették a járandóságát. Azt hitte, könnyen el tud majd helyezkedni, munkát viszont azóta sem talált, és már munkanélküli járulékot sem kap. Egyetlen „szerencséje", hogy szülei támogatni tudják. Azt is elmondta, több állásinterjún rontotta az esélyeit, hogy a Kossuth Nyomdánál dolgozott, mert az egy „balhés cég".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mese a szegedi belvárosban

Szinte hihetetlen eset történt csütörtök este a szegedi belvárosban: egy idősebb hölgy… Tovább olvasom