Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Képben, szóban 2013: kevés jelentkező, sok elvonás a felsőoktatásban

Megjelent 2013-as visszatekintő kiadványunk! A szegedi egyetemtől összességében mintegy 3 millárd forintot vont el a kormány idén.
Olvasson 100 oldalon hasonló sztorikat Képben, szóban kiadványunkban! Keresse a Délmagyarország árushelyeken!

Az előző években február 15. volt a felvételi jelentkezési határidő, idén március 15-éig tartott ez az időszak, a tájékoztató azonban csak február végén jelent meg. Áprilisban botrányos körülmények között mondott le Galambos Gábor, a szegedi pedagógusképző kar dékánja. Galambos a kar bizottságának tagjait elfogultságát kifogásolta. Helyére végül később Marsi Istvánt nevezte ki a rektor, akit Galambos is támogatott.

Végül úgy alakult, az utóbbi 12 évben a legkevesebben, 95 ezer 445-en jelentkeztek a magyar felsőoktatásba, ebből összesen 72 ezer 152 diákot vettek fel, közülük mintegy 55 ezret állami képzsésre. A szegedi egyetemre 6230 elsőéves hallgatót vettek fel, közülük 5065 főt államilag támogatott képzésre.

Egyetemi elöljáróságok vonulnak a
Egyetemi elöljáróságok vonulnak a Szeged belvárosában - fontolva haladás

Enyhültek a hallgatói szerződés feltételei, átnevezték hallgatói nyilatkozatra. Ezentúl nem a képzési idő dupláját, hanem ugyanannyi időt kell itthon dolgoznia a diplomásoknak, amennyi idő alatt megszerezték a papírt.

Idén megszűnt a felsőfokú szakképzés, helyette felsőoktatási szakképzésre lehet jelentkezni. Szeptembertől a tanárképzés visszaállt az osztatlan, kétszakos rendszerre – ez azt jelenti, hogy a leendő tanároknak öt vagy hat évig kell majd egyetemre, főiskolára járniuk. Ősszel eldőlt, hogy jövőre 260 pont lesz a minimum ponthatár.

A szegedi egyetemtől összességében mintegy 3 millárd forintot vont el a kormány idén. A tavalyi év végi tüntetéshullámok után idén alig demonstráltak a felsőoktatásban részt vevők.

Az SZTE megítéléséről szóló cikk ide kattintva olvasható!

Képben Szóban 2013
Délmagyarország árusító helyek listája

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz recept és számos ötlet új szakácskönyvünkben

Már megvásárolható a Délmagyarország és a Délvilág legújabb szakácskönyve, A családi tűzhely. És hogy mi a jellegzetessége? Száz recept bemutatásán keresztül – főzni tanít. Tovább olvasom