Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Képben, szóban 2013: Rókusi biomassza-erőmű

Megjelent 2013-as visszatekintő kiadványunk! A Rókusra tervezett és nagy vihart kavart biomassza-erőmű forráshiány miatt tartaléklistára került.
Olvasson 100 oldalon hasonló sztorikat Képben, szóban kiadványunkban! Keresse a Délmagyarország árushelyeken!

Április 12-én megszavazta a városi közgyűlés Fidesz–Jobbik-többsége, hogy biomassza-erőmű épüljön Rókuson az Arany János iskolától és több panelháztól 3-400 méterre. Botka László polgármester bejelentette, nem írja alá a határozatot, mert súlyosan törvénysértőnek és a város érdekeivel ellentétesnek tartja. Az április 26-i rendkívüli testületi ülésen a Fidesz–Jobbik közgyűlési többség megismételte a biomassza-erőmű építéséről szóló döntését, amely ellen aláírásgyűjtés indult.

Júniusban Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselő bejelentette: 30 nap alatt 7700 aláírást gyűjtöttek az érintett városrészekben – Újrókuson, Tarjánban és Odesszában –, ahol 48 ezer 700-an élnek. Mivel a helyi választási bizottság a 7700-ból 5249 aláírást hitelesnek talált – ami az érintett városrészekben élők több mint 10 százaléka –, a törvény értelmében újra kellett tárgyalnia a közgyűlésnek Bohács Zsolt (Fidesz) biomassza-erőmű építéséről és a termálvíz meleg vízként történő hasznosításáról szóló előterjesztését.

Kilátás - ha megvalósul, ide épül
Kilátás: ha megvalósul, ide épül

A Fidesz–Jobbik többség június végén harmadszor is megszavazta: épülhet a biomassza-erőmű a rókusi lakótelep közepén, és folyhat a termálvíz a csapból. A jobboldali többséget az sem zavarta a lakossági tiltakozáson túl, hogy a kormánynak sem tetszett az ötlet. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium fideszes államtitkára ugyanis azt mondta a parlamentben, se Szegeden, se sehol másutt az országban nem fogadják el a biomassza-erőművet.

Amíg szeptemberben a szegedi egyetem geotermikus fűtési rendszerének kiépítése 1,6 milliárd forintos uniós támogatást kapott, addig a Rókusra tervezett biomassza-erőmű forráshiány miatt tartaléklistára került. Utóbbi beruházás összköltsége 4,9 milliárd forint, amelynek közel felét szerette volna pályázaton elnyerni a beruházó Szenergott Kft.


Az építési engedélyről szóló cikk ide kattintva olvasható!

Képben Szóban 2013
Délmagyarország árusító helyek listája

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindenki tartja be a bejglitörvényt

Nyomokban zellert tartalmazhat – áll az egyik szegedi hipermarketben vásárolt omlós diós tekercs zacskóján. Tovább olvasom