Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Képregényfesztivál a Somogyi-könyvtárban

Szeged - A kétnapos rendezvényen az érdeklődők találkozhatnak kedves alkotóikkal, megismerhetik a műfaj múltját és jelenét.
A képregényműfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik pénteken és szombaton ellátogatnak a Somogyi-könyvtárba, ahol a rajongók személyesen is találkozhatnak kedvenc alkotóikkal – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az immár hatodik alkalommal megszervezett fesztivál célja elsősorban az ismeretterjesztés, bemutatni, hogy tematikájában és stílusában mennyire színes és sokrétű a képregények világa. Az előadások és beszélgetések mellett a vendégek alkotás közben figyelheti meg a meghívott több mint egy tucatnyi képregényrajzolót, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva maguk is bekapcsolódhatnak a munkába. A fesztiválon bemutatják újdonságaikat a képregénykiadók és -terjesztők, a gyűjtők pedig a régebbi kiadványok között böngészve egészíthetik ki kollekciójukat.

A program pénteken délután egy kiállításmegnyitóval kezdődik: Halmi Zsolt grafikusművész képregényoldalaiból nyílik tárlat. A Debrecenben oktató alkotó munkáin jól megfigyelhető, meddig tart a hagyományos, kézzel készült grafikai kivitelezés, és hogyan folytatódik tovább a digitális átdolgozással. A kiállításon láthatóak az eredeti grafikák és mellettük a számítógépen befejezett végleges művek.

A fesztivál szervezői az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából képregénypályázatot hirdettek, a legjobb művekből szintén tárlatot rendeznek, és kiállítás nyílik a szegedi Varga "Zerge" Zoltán grafikus, illusztrátor – aki többek között a Rejtő Jenő-Korcsmáros Pál-képregénysorozat egyik felújítójaként ismert - alkotásaiból is.

Szombaton képregénykutatók és -készítők, valamint a műfajjal tudományos szempontból is foglalkozó pszichológusok is előadásokat tartanak: szó esik többek között a műfaj amerikai történetéről, az első világháború korabeli ábrázolásáról, a klasszikus magyar alkotók rajztechnikájáról vagy a káros szenvedélyek ismert lélektani hatásai és a kedvelt karakterek jellemvonásai közötti összefüggésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibővül a kisteleki okmányiroda

Megújul és kibővül a kisteleki okmányiroda. Tovább olvasom